Main content

Inhoud

Plantaardig eten extreem? Ontkracht!

Nieuws: 22 mei 2020
Plant Power

Plant Power ontkracht argumenten tegen plantaardig eten. In dit artikel: ‘plantaardig eten is extreem’. We evalueren dit argument met Willem Vermaat, dierethicus bij Animal Rights en campagnecoördinator Plant Power.

We leven in een cultuur waarin het consumeren van dierlijke producten normaal is. Het afzien hiervan kun je door de bril van onze cultuur als extreem zien. Maar wat betekent dat? Afwijken van de culturele norm zegt niets over goed of fout.

Wat is extreem?

Vanuit het perspectief van de dieren, de slachtoffers, zijn heel andere dingen extreem.

Willem Vermaat, Animal Rights

Als je gewend bent dat dierlijke producten bij je eetpatroon horen, is het voor jou waarschijnlijk extreem als je ineens alleen maar plantaardig zou mogen eten. Je mag dan zelfs geen melk in je koffie en geen koekjes of andere producten eten als er een beetje melk of ei in zit. Zelfs geen vleesvervangers met ei of zuivel.

Het is een kwestie van perspectief. Plantaardig eten kan extreem lijken als je alleen kijkt vanuit dit idee van voeding. Een idee dat voortkomt uit wat in onze cultuur normaal is en uit wat je gewend bent. Dat perspectief reduceert dieren tot dingen. Willem Vermaat: “Je ziet dan alleen dierlijke producten. Niet de voelende wezens om wie het gaat. Vanuit het perspectief van de dieren, de slachtoffers, zijn heel andere dingen extreem.”

Wat Animal Rights extreem vindt

Animal Rights vindt het extreem dat 1,75 miljoen landdieren per dag gedood worden in Nederland, zodat mensen vlees en andere dierlijke producten kunnen eten. Dieren worden namelijk niet alleen om hun vlees gedood, maar ook omdat ze voor de industrie niet meer efficiënt genoeg zijn in het produceren van bijvoorbeeld melk of eieren. Animal Rights vindt het extreem dat kalfjes direct bij hun moeder worden weggehaald, zodat mensen zuivel kunnen consumeren. Animal Rights vindt het extreem dat legkippen zo ver zijn doorgefokt, dat ze bijna elke dag een ei leggen terwijl de natuurlijke voorouder van de kip 10 tot 15 eieren per jaar legt. Animal Rights vindt het extreem dat deze kippen door deze hoge eierproductie zoveel calcium verliezen, dat hun lichamen verzwakt raken, zodat ze bijna allemaal letsel oplopen aan hun borstbeen en andere botten. Vermaat: “Zo kunnen we helaas nog wel even doorgaan. De kern is: Animal Rights vindt het extreem dat voelende wezens als dingen worden behandeld.”

Extreem is niet hetzelfde als fout

Extreem zegt niets over goed of fout. De dingen die hierboven opgesomd zijn, vindt Animal Rights extreem fout. Animal Rights vindt ook dat er zaken zijn die extreem goed zijn. Plantaardig eten is extreem goed voor dieren, mensen en de planeet. Ook rechten voor mensen en andere voelende dieren zijn extreem goed. Als je op dat gebied niet extreem bent, betekent dat dat je bepaalde groepen uitsluit van rechten en dus discrimineert. Dat vindt Animal Rights dan weer extreem fout.

Inspiratie en tips voor plantaardig eten

Vind jij plantaardig eten moeilijk? Ga naar onze Plant Power pagina. Wij helpen je met onze tips graag op weg.