Inhoud
Oost-Vlaanderen koploper ganzenvergassingen
Uit cijfers die Animal Rights opvroeg bij het Agentschap Natuur en Bos, blijkt dat Oost-Vlaanderen koploper is in ganzenvergassingen. Niet toevallig is deze provincie ook medeoprichter van RATO VZW, een organisatie die zich toelegt op rattenbestrijding, maar daarnaast ook ganzenvergassingen. Elk jaar worden er in Vlaanderen in de maanden juni en juli honderden hardhandig ganzen vergast, door RATO VZW. Animal Rights opent een meldpunt ganzenvergassingen.
Rowena Vanroy, Animal Rights: “Honderden dieren worden in een gaskamer gestopt tot ze geen adem meer krijgen en stikken, enkel en alleen omdat ze niet van hier zijn.”
Lees ook het verhaal van de hardhandige ganzenvergassingen in Lokeren in 2019.
Meldpunt ganzenvergassingen
Ganzenvergassingen worden in Vlaanderen voornamelijk uitgevoerd door het agentschap van de provincie Oost-Vlaanderen, RATO VZW. Je kunt de vergassers herkennen aan de groene busjes. Zie je de ganzenvergassers aan het werk dan kun je dit zo snel mogelijk melden aan Animal Rights via het nummer: 0468/ 22 55 66
Canadese ganzen verstikt
In 2019 werden in 19 gemeenten in totaal 800 ganzen vergast. Het ging voornamelijk om Canadese ganzen (756), maar ook 39 boerenganzen en 4 grauwe ganzen. Het aantal vergaste ganzen neemt af, juist omdat er in het verleden al zo veel ganzen zijn gedood. In 2017 waren dat er 2130 en 1587 ganzen in 2018. In de voorgaande jaren werden er naast voornoemde soorten ook nog honderden brandganzen vergast, een soort die beschermd zou moeten zijn. De precieze cijfers vind je hier.
Vanroy: “Bepaalde personen zullen het zien als een succes dat een soort op een gruwelijke manier wordt uitgeroeid. Maar het aantal ganzen zal ongetwijfeld weer toenemen en dan begint de horror weer opnieuw.”
Oost-Vlaanderen koploper in ganzenleed
Zoals elk jaar vonden de meeste vergassingen in 2019 plaats in de provincie Oost-Vlaanderen. In 13 gemeenten werden er toen ganzen vergast. In de andere provincies waren er enkel ganzenvergassingen in de provincie Antwerpen (Rijkevorsel) en de provincie Vlaams-Brabant (Vilvoorde, Oud-Heverlee, Sint-Agatha-Rode en Pepingen). Dit is enerzijds te verklaren door het grotere aantal ganzen in deze provincie, anderzijds heeft enkel de provincie Oost-Vlaanderen een VZW opgericht die zich onder andere specialiseert in ganzenvergassingen.
“RATO VZW moet natuurlijk winstgevend blijven, daarom gaan gemeente- en provinciebesturen in de provincie Oost-Vlaanderen sneller over tot vergassingen. Vaak zelfs als eerste en enige maatregel," zegt Vanroy.
Honderden dieren worden in een gaskamer gestopt tot ze geen adem meer krijgen en stikken.
Verstikkingsdood
Het vergassen van ganzen is een verschrikkelijke dood. Het vergassen gebeurt in juni en juli, wanneer de ganzen in de rui zijn en niet kunnen vliegen. De gestreste dieren worden in een wagen gedreven en met CO2 vergast. Het kan wel twee minuten duren voordat alle ganzen vergast zijn. De gans is een watervogel en kan dan ook langdurig de adem inhouden. Een dierproef door de Universiteit Wageningen toont aan dat vergassing met CO2 zorgt voor veel stress, angst en pijn door o.a. ademhalingsnood en het opgesloten zitten. Niet alle ganzen worden gevangen, sommigen weten te ontkomen. Deze ganzen moeten het zien te redden zonder hun soortgenoten, zonder hun familie.
Alternatieven amper ingezet
Uit rondvraag door Animal Rights blijkt dat vergassen vaak de eerste en enige maatregel is die wordt genomen. Sommige andere gemeenten houden het op een combinatie van doden (door afschieten of verstikken) en eieren schudden. Heel zelden worden er ook ganzen verjaagd met bijvoorbeeld laserstralen. Een van de belangrijkste preventiemiddelen voor ganzen is echter de omgeving minder aantrekkelijk maken. Ganzen houden van kort gemaaide gazons en water met een open toegang. Water met rondom beplanting en extensieve grasvelden vinden ze veel minder aantrekkelijk. Dit wordt echter nergens toegepast.