Main content

Inhoud

Utrechtse jagers slaan ganzen dood

Nieuws: 6 augustus 2020
Jacht

Animal Rights maakt zich ernstig zorgen om het dierenleed dat gepaard gaat met de jacht op de ganzen in Utrecht. Afgelopen zaterdagochtend maakte de organisatie weerzinwekkende beelden van de ganzenjacht. Jessica Smit, campagneleider Animal Rights: “We zagen aangeschoten ganzen die minutenlang lagen te spartelen in het veld, een ware lijdensweg. We hebben gefilmd hoe een hond met gewonde dieren speelt en hoe jagers meerdere dieren doodslaan tegen een paal.”

De beelden die wij maken zijn slechts het topje van de ijsberg, want er zijn veel meer jachtpartijen dan wij kunnen filmen.

Jessica Smit, Animal Rights

GANZENJACHT ZORGT VOOR STRESS EN LEED

Op de filmbeelden is te zien hoe een jachtpartij er aan toe gaat. Ganzen die geraakt worden vallen hard naar beneden. Tijdens de val uit de lucht kunnen hun vleugels of poten doormidden breken. Niet elk schot is raak: meerdere gewonde dieren vechten voor hun leven. Zodra de ganzen dood zijn worden ze uitgestald in het veld, om overvliegende soortgenoten te lokken. De afgelopen drie jaar zijn er in Utrecht maar liefst 97.275 ganzen doodgeschoten.1 Daarnaast werden er 8.232 ganzen vergast.

Jessica Smit: “De ganzenjacht zorgt voor stress, angst, pijn en bij een slecht geplaatst schot: een langdurige doodsstrijd. Vorig jaar filmden wij ook al onvoorstelbaar lijden bij de jacht rondom de Lek in Utrecht. De beelden die wij maken zijn slechts het topje van de ijsberg, want er zijn veel meer jachtpartijen dan wij kunnen filmen.”

Volgens onderzoeker Berend Voslamber is een schot hagel extreem stressvol en pijnlijk. Zo worden de vogels bijvoorbeeld geraakt in hun vleugel en kunnen ze niet meer verder vliegen. Maar liefst 25 tot 40% van de ganzen in Nederland leeft met een pijnlijke dosis hagel in het lichaam.2

Het massaal afschieten van tienduizenden dieren is een grote gruwelijkheid. Daarnaast werkt het simpelweg niet.

Jessica Smit, Animal Rights

FELLE KRITIEK OP PROVINCIE UTRECHT

Animal Rights uit felle kritiek op het ganzenbeleid. In opdracht van de provincie Utrecht heeft Sovon Vogelonderzoek een rapport opgesteld.1 Vanaf 2004 t/m 2012 is geprobeerd het aantal ganzen in de provincie te verminderen door afschot, het vangen en vergassen van dieren en nestbewerkingen. Afschot is de meest gebruikte methode in de provincie Utrecht en vindt intensief plaats, maar heeft tot nu toe niet geleid tot een daling van de populatie of een afname van de schade. Sterker nog, ten opzichte van 2013 is de populatie gegroeid en de landbouwschade toegenomen.

Smit: “Het massaal afschieten van tienduizenden dieren is een grote gruwelijkheid. Daarnaast werkt het simpelweg niet. Dit was al in 2013 duidelijk en alsnog gaat de provincie door op de oude, ingeslagen weg. Duurzame en diervriendelijke maatregelen worden niet verkend of niet genomen.”

De ganzenjacht zorgt voor stress, angst, pijn en bij een slecht geplaatst schot: een langdurige doodsstrijd.

Jessica Smit, Animal Rights

DUURZAME OPLOSSINGEN

Animal Rights vindt het onbegrijpelijk dat provincies, jagers en boeren “oplossingen” blijven zoeken in het doden van dieren. De toenemende stikstof in de bodem maakt een hogere landbouwproductie mogelijk, maar zorgt tegelijk voor superieur ganzenvoedsel: groen en eiwitrijk gras.1 Zolang er voldoende voedsel en broedplekken in Nederland aanwezig zijn, zal de populatie ganzen blijven toenemen. De intensieve veehouderij heeft van ons land een ganzen-Walhalla gemaakt.

De dierenrechtenorganisatie pleit voor alternatieve en niet-dodelijke methoden. Er moeten ganzengebieden ingericht worden waar de dieren rust en ruimte krijgen. De gebieden waar niet gebroed, gerust en gegeten mag worden kunnen onaantrekkelijk worden gemaakt door het omploegen van oogstresten, verbouwen van andere soorten gewassen, het aanbrengen van barrières tussen water en land en het gebruik van lasers. Een veranderende landbouw, met natuurinclusief werkende boeren, zoals dat ook voor weidevogels wordt bepleit, is de beste garantie voor een robuuste natuur met wilde dieren in balans.


MET TOETERS TEGEN GEWEREN

Animal Rights verzet zich sinds 2015 tegen de ganzenjacht. In de afgelopen jaren zijn er meerdere opnames gemaakt met telkens een terugkerend patroon van jagers die ganzen laten lijden. De organisatie blijft doorgaan met het bloot leggen van het leed dat gepaard gaat met de jacht.

Afgelopen zaterdag voerden de activisten samen met stichting Fauna4Life ook succesvol actie bij een andere jachtpartij in Utrecht. Smit: “Door het geluid van onze toeters hebben we vele ganzen kunnen waarschuwen voor de jagers. Door deze simpele maar effectieve methode hebben we tientallen dieren gered en is de jachtpartij vroegtijdig afgeblazen.”


Dankzij financiering van de Fred Foundation was dit verhaal mogelijk.