Inhoud
Stop de handel met wilde apen en stop dierproeven
Mauritius is een tropisch eilandparadijs en een populaire toeristische bestemming. Maar tegelijkertijd is Mauritius ook 's werelds op één na grootste exporteur van langstaart makaken die gebruikt worden voor dierproeven. Animal Rights voert samen met Action for Primates, Progress Science Mauritius / NO Animal Experiments en One Voice campagne tegen deze wrede industrie. Jen Hochmuth: "Een reis naar het eiland Mauritius is voor de meeste menselijke primaten de droomreis van hun leven, voor de niet-menselijke primaten daarentegen is het een leven vol lijden."
Een reis naar het eiland Mauritius is voor de meeste menselijke primaten de droomreis van hun leven, voor de niet-menselijke primaten daarentegen is het een leven vol lijden.
Demonstratie in Brussel
Op 27 october organiseerde Animal Rights een demonstratie voor de ambassade van Mauritius in Brussel om er bij de regering van Mauritius op aan te dringen een recente aanvraag van een van de grootste apenkwekerijen op Mauritius te weigeren. Deze apenkwekerij wil de huidige capaciteit voor het fokken van apen vertienvoudigen en toestemming krijgen om weer apen in het wild te vangen.
Animal Rights belde aan bij de ambassadeur maar kreeg alleen te horen dat de ambassadeur niet in gesprek met ons wou gaan. We mochten wel onze brief ondertekend door verschillende dierenrechtenorganisaties overhandigen maar hebben tot nu toe hebben we nog geen reactie ontvangen.
Meer dan over 114,800 handtekeningen verzameld
De dierenrechtenorganisaties Action for Primates, Progress Science Mauritius, One Voice en Animal Rights roepen de regering van Mauritius in een officiële brief op om zowel de aanvraag van Biosphere Trading om haar faciliteit uit te breiden als de toestemming om wilde apen te vangen, te weigeren en de betrokkenheid van Mauritius bij de handel in niet-menselijke primaten voor onderzoek te beëindigen.1 Onze petities hebben al meer dan 114.800 handtekeningen ontvangen 234.
We moeten nu een einde maken aan de handel in wilde dieren en aan dierproeven met apen.
COVID-19 is een bijkomende reden waarom de handel in wilde dieren moet stoppen!
Wereldwijd worden er miljoenen levende wilde dieren legaal verhandeld. COVID-19 heeft een buitengewone vraag gecreëerd naar apen voor dierproeven. In slechts de eerste 6 maanden van 2020 werden bijna 5000 apen uit Mauritius geëxporteerd. Dit is een toename van meer dan 1200 apen ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Maar in feite is COVID-19 juist een bijkomende reden om met deze wrede handel te stoppen. Toekomstige pandemieën zullen vaker opduiken, zich sneller verspreiden, meer schade toebrengen aan de wereldeconomie en meer mensen doden dan COVID-19, tenzij er een transformerende verandering komt in de wereldwijde aanpak van besmettelijke ziekten. Dat waarschuwt een belangrijk nieuw rapport over biodiversiteit en pandemieën van 22 vooraanstaande deskundigen uit de hele wereld. 1
Corona is een symptoom, maar speciesisme is de werkelijke ‘ziekte’. Dieren worden eerst door de mens uitgebuit waardoor COVID-19 kon ontstaan en tot een pandemie uitgroeien en nu zijn dieren opnieuw de dupe om het door de mens veroorzaakte probleem op te lossen. We moeten nu een einde maken aan de handel in wilde dieren en we moeten een einde maken aan dierproeven met apen. Niet alleen omdat dit van nature wreed is voor de wilde dieren, maar ook voor onze eigen veiligheid, om zowel het dier als de mens te beschermen.