Main content

Inhoud

OVERWINNING: horrorlab LPT is eindelijk geschiedenis

Nieuws: 11 november 2020
Dier­proeven

In het beruchtste dierproevenlab van Duitsland werden sinds de jaren 60 talloze honden, apen en katten opgesloten en vergiftigd. Daaraan komt nu een definitief einde dankzij het schokkende undercoveronderzoek en campagnewerk van SOKO Tierschutz en Cruelty Free International. Het horrorlab LPT stopt voorgoed met dierproeven op de site van Mienenbüttel. Het bedrijf heeft de rechtszaak tegen de sluiting ingetrokken.

Lees ook: Honden en katten in laboratoria

Het is een grote overwinning voor de dierenrechenbeweging dat het horrorlab LPT in Mienenbüttel geschiedenis is.

Jen Hochmuth, Animal Rights

Geen dierproeven meer: LPT trekt klacht in

Het laboratorium voor dierproeven LPT in Mienenbüttel zal zeker geen dierproeven meer uitvoeren. Volgens het district Hamburg heeft het LPT zijn rechtszaak tegen het door het districtsbestuur opgelegde verbod op het houden van proefdieren ingetrokken.1 Het bedrijf had dit gerechtvaardigd met het feit dat het geen dierproeven meer zal uitvoeren op zijn terrein in Mienenbüttel en dus geen proefdieren meer zal houden. Het district Hamburg had het laboratorium begin dit jaar laten sluiten, nadat dierenbeschermingsactivisten daar gevallen van dierenmishandeling aan het licht hadden gebracht. “Het is een grote overwinning voor de dierenrechenbeweging dat het horrorlab LPT in Mienenbüttel geschiedenis is.”, zegt Hochmuth.

Het LPT verhaal bewijst dat er op geen enkel moment rekening wordt gehouden met de angst, pijn en stress van onschuldige dieren.

Jen Hochmuth, Animal Rights

Dierenmishandeling en fraude

Het proefdierbedrijf LPT wordt verdacht van dierenmishandeling en fraude. Schokkende undercover videobeelden van SOKO Tierschutz en Cruelty Free International hebben het vreselijke lot van proefdieren onthuld in het Duitse proefdierlabo. Beagles worden in met bloed besmeurde hokken achtergelaten om te sterven, apen worden mishandeld als ze niet willen meewerken, allemaal in de naam van wettelijke veiligheidstests. Jen Hochmuth van Animal Rights: "Het LPT-verhaal bewijst dat er op geen enkel moment rekening wordt gehouden met de angst, pijn en stress van onschuldige dieren.”

Medewerkers zouden niet alleen systematisch dieren hebben gemarteld, maar ook het studieverloop hebben vervalst - en daarmee mogelijk mensenlevens in gevaar gebracht. Ex-medewerkers van het LPT meldden anoniem dat ze op de een of andere manier studies moesten vervalsen. Er werd onder andere een aap, die tijdens een dierproef was gestorven, uitgewisseld met een andere aap. De dood van het originele dier werd niet meegedeeld of goed gedocumenteerd, maar de studie werd gewoon met de nieuwe aap voortgezet.

Animal Rights stelde vast dat dit lab ook akelige proeven met apen voor twee Belgische farmabedrijven uitvoerde: Ablynx en argenx BVBA.12 Terwijl Ablynx meteen bekend maakte dat ze de samenwerking met het Duits labo stopzetten, was argenx BVBA minder vastberaden. Animal Rights organiseerde een protest bij argenx BVBA.

Dierproeven ontkennen de intrinsieke waarde van dieren

Animal Rights is ervan overtuigd dat het LPT horrorverhaal geen uitzondering is maar de bittere realiteit van wat er gebeurt achter gesloten labodeuren. “Inspecties falen, daarom zijn undercoverbeelden cruciaal om dierenleed daadwerkelijk aan te pakken”, aldus Jen Hochmuth.

Lees ook: Wat gebeurt er achter gesloten labodeuren

Het is onmogelijk om die kloof tussen wetgeving en uitvoering inzake proefdierbescherming te dichten in een industrie die zonder bedenkingen dieren pijn, angst en stress bezorgd. Zo lang dierproeven worden getolereerd zal er ontzettend veel dierenleed zijn. Daarom pleit Animal Rights ook voor de volledige vervanging van dierproeven door innovatieve, ethische onderzoeksmethoden.