Inhoud
Verborgen dierenleed in Europese chinchillafokkerijen
In Europa huist een schimmige maar goed verborgen bontsector: chinchilla farming. Jaarlijks wordt van ruim 200.000 chinchilla’s de nek gebroken of de dieren worden geëlektrocuteerd voor hun superzachte vachtje. “In Nederland is de chinchilla-fok voor bont verboden. We willen dat het verbod in heel Europa wordt ingevoerd”, zegt Robert Molenaar van Animal Rights.
Bontsector ligt flink onder vuur
De Europese bontsector ligt flink onder vuur, mede door de besmettingen van nertsen met het coronavirus. Maar ook omdat het fokken van nertsen en vossen voornamelijk in open schuren gebeurt. Weliswaar afgelegen en verstopt in weilanden of bosranden maar de enorme ondernemingen zijn vrij eenvoudig te benaderen door activisten.
Molenaar: “In heel Europa worden beelden gemaakt van nertsen en vossen die op schandalige wijze worden gehouden. Het beeldmateriaal van dieren met stinkende wonden, opgesloten in krappe kooien, openen de ogen van politici. Je ziet dat steeds meer landen de bontfokkerij op ethische gronden verbieden”.
Chinchillafok buiten gezichtsveld
De bontsector die vooralsnog buiten het gezichtsveld blijft is de chinchilla-fok. De meeste chinchillapelzen zijn afkomstig uit Polen, waar de jaarproductie 80.000 pelzen bedraagt. Een andere belangrijke chinchillabont-leverancier is Denemarken, met zo'n 60 fokkers en ruim 35.000 pelzen. In Servië, Litouwen en Hongarije worden op jaarbasis rond de 20.000 chinchillapelzen geproduceerd.
Molenaar: “Chinchilla’s zijn maar 30 cm hoog en worden in kleine kooien gehouden. De dieren worden gefokt in muffe loodsen, garages, kelders, schuurtjes en achterkamertjes. Het is enorm lastig om deze industrie bloot te leggen”.
Ernstig dierenleed
Het dierenleed is er niet minder om. Het onnatuurlijke leven in de fokkerijen heeft ernstige gevolgen voor de mentale gezondheid van de dieren. Ze ontwikkelen gedragsstoornissen zoals pelsbijten en vertonen stereotiepe gedragingen zoals eindeloos dezelfde bewegingen uitvoeren, of rusteloos bewegen in de kooi – voor zover de krappe ruimte dat toelaat.
De uitval onder de jongen in de fokkerijen ligt zeer hoog: binnen de zes maanden na de geboorte sterft één op de vier. Als doodsoorzaken worden onder meer genoemd: longontsteking, ondervoeding en infecties. Maar de grootste doodsoorzaak van sterfte bij chinchilla’s zijn maag- en darmproblemen. Molenaar: “Je hebt maar liefst 200 chinchilla’s nodig voor een complete bontjas. Het is pure waanzin om zo’n jas te dragen”.
Klap op klap
De chinchillafokkers krijgen net als de rest van de bontsector rake klappen. Ze zijn afhankelijk van de infrastructuur van de grotere bontsectoren zoals die voor nertsen en vossen. De naderende sluiting van het grootste bontveiliginghuis ter wereld, Kopenhagen Fur, is dan ook een groot probleem voor de chinchillafokkers: zij kunnen nu moeilijker de pelzen kwijt.
Voor Animal Rights blijft er nog genoeg werk te verrichten voor de pelsdieren. “We blijven strijden voor een Europees fokverbod voor alle pelsdieren, van nerts tot chinchilla. Daarnaast is er een burgerinitiatief gestart om de verkoop van bont in Nederland te staken”, aldus Molenaar.
Fotocredit: Andrew Skowron
Adopteer een chinchilla
In knaagdierenopvang het Knagertje worden vele dieren, waaronder chinchilla's opgevangen. Heb je interesse in het adopteren van een chinchilla? Ga dan naar de website van het Knagertje.