Main content

Inhoud

Opnieuw uitstel verbod op wegbranden tenen van hanen?

Nieuws: 4 maart 2021
Slacht

Het wegbranden van een deel van de achterste teen bij hanen in de ‘vleesvermeerdering’ zou per 1 september 2021 eindelijk verboden zijn, maar de industrie vraagt opnieuw om uitstel. Animal Rights laat het Landbouwministerie weten dat dat onacceptabel is.

Nog altijd worden dieren in de vee-industrie aangepast aan de houderijsystemen, omdat die niet voldoen aan de behoeften van de dieren. Men doet dit door lichamelijke ‘ingrepen’ zoals het couperen van staartjes, verwijderen van snaveluiteinden en onthoornen.

Het doel van de ingrepen bij pluimvee is vooral om ernstig leed door verenpikkerij en tijdens het paren van ouderdieren in de huidige houderijsystemen te voorkomen.

Wegbranden tenen

Een minder bekende ingreep is het met een heet mes wegbranden van de achterste teen van de vaderdieren van vleeskuikens. Vleeskuikenouderdieren zijn de hanen en hennen in de fokkerij en vermeerdering die de eieren produceren waar vervolgens in broederijen vleeskuikens uit voortkomen. Tijdens het paren, kunnen de hanen de hennen ernstig verwonden.

De teen wordt daarom bij de vaderdieren als eendagskuiken tegen een heet mes gehouden, waardoor deze zich niet verder ontwikkelt. Dit is niet alleen pijnlijk, maar ook een aantasting van de integriteit - de intrinsieke waarde - van het dier. De haan wordt blijvend veranderd om hem aan te passen aan het bestaande productiesysteem.

Verbod op ‘ingrepen’

Het verbod op deze ingrepen stamt oorspronkelijk uit 2001 (al zijn lichamelijke ingrepen bij dieren officieel al sinds 1996 verboden). De sector is vervolgens tot 2006 vrijstelling verleend. Deze vrijstelling werd verlengd tot 2011. Nu zijn we weer 10 jaar verder en vraagt de sector opnieuw om verlenging.

Dit moet afgelopen zijn. Zowel de pluimveesector als het ministerie van LNV als de Stuurgroep Ingrepen Pluimvee, waar deze samen met de Dierenbescherming onderdeel van uit maken, maken zich volstrekt ongeloofwaardig.

Motie uit 2012

In reactie op de motie Ouwehand (PvdD)/Van Dekken (PvdA) (Kamerstukken II 2011/12, 21501-32, nr. 613) gaf ook toenmalig staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma in 2013 aan dat ze het van belang vond om op een verantwoorde manier mede met oog op dierenwelzijn te komen tot een pluimveehouderij zonder ingrepen. 1

In die motie wordt de regering verzocht de vrijstelling van het verbod op ingrepen in de pluimveesector tot 2021 te herroepen en het verbod op 1 januari 2015 onherroepelijk van kracht te laten worden. 2

Dijksma besloot in juni 2013 om het verwijderen van een deel van de achterste teen bij hanen in de vleesvermeerdering per 1 september 2021 te verbieden (in de vaccinsector was dat al per 1 januari 2015).

Opnieuw vraag om uitstel

Nu die datum dichterbij komt blijkt de sector opnieuw niet in staat te zijn het dierenwelzijn te garanderen en vraagt ze, voorspelbaar, opnieuw om uitstel. Men wil er weer vijf jaar bij. We herkennen dit natuurlijk uit de situatie met varkensstaartjes en kalkoensnavels.

De Stuurgroep Ingrepen zegt nu: “Praktijkproeven met hanen met onbehandelde achterste tenen hebben we voortijdig af moeten breken omdat de verwondingen bij de hennen te erg waren. Voor een boer is dat ethisch volstrekt onverantwoord en kunnen we die verwondingen bij de hennen niet accepteren. Wij hebben nog geen antwoord hoe we dit kunnen voorkomen en vragen daarom uitstel aan.” 1

Wat is er nu eigenlijk aan onderzoek uitgevoerd?

“Sinds 2006 vindt er (praktijk)onderzoek en kennisverspreiding plaats om te komen tot een pluimveehouderij zonder ingrepen,” zegt de staatssecretaris van Economische zaken in juni 2013. Maar dat 15 jaar aan ‘onderzoek’ in de praktijk nauwelijks iets voorstelt, blijkt uit de uitleg van de Dierenbescherming op hun website: “Om te onderzoeken of de ingreep aan de teen achterwege gelaten kan worden zonder grote nadelige effecten op het welzijn van de hennen, werd dit bij vier groepen ouderdieren uitgeprobeerd. Twee groepen met ouderdieren van snelgroeiende vleeskuikens, en twee groepen ouderdieren van trager groeiende vleeskuikens.” 1

“Omdat er pas twee groepen dieren zijn gevolgd, heeft de stuurgroep wel geadviseerd de komende jaren meer groepen op te volgen, ook groepen van andere rassen.”

Is dat wat 15 jaar aan onderzoek heeft opgeleverd?

Animal Rights

Voor Animal Rights is de maat vol. Deze ingreep moet nu verboden worden, geen uitstel meer, geen nieuwe vrijstellingen. De sector heeft jaren de tijd gehad om met oplossingen te komen en gefaald. Als je het welzijn van de dieren niet kan garanderen, moet je stoppen met ze te houden.

Houderijsystemen waarvoor je een dier moet aanpassen - verminken - hebben geen plaats meer in onze maatschappij en dienen te verdwijnen.

Het is tijd om na acht en een half jaar de motie Ouwehand/Van Dekken eindelijk uit te voeren.

PS

Bij mannelijke vleeskuikenouderdieren geldt ook uitstel op het verbod op snavelbehandeling. Dit uitstel eindigt in september 2023. Ook hier loopt ‘onderzoek’.

Dierenrechten in de grondwet TEKEN DE PETITIE! Animal Rights wil dat alle dieren in Nederland, wild en in gevangenschap, als (staats)burgers, (rechts)personen en ingezetenen erkend worden en grondwettelijk verankerde rechten krijgen. Animal Rights

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer