Inhoud
4 x plantaardig ontbijtje
Binnenkort komt Plant Power met een eigen receptenboekje vol heerlijke gerechten van onder andere Chez Mariette, De Groene Meisjes, Lisa Steltenpool, Lisette Kreischer, Silke Desaever en Wendy Walrabenstein. Een ideale manier om te laten zien dat je heerlijk plantaardig kunt eten. In de tussentijd laten we jullie hier graag kennismaken met ontbijt-, lunch-, diner-, en toetjesideeën. Vandaag: vier ontbijtjes.
Make me Smile Sandwich
Ingrediënten
- 2 sneetjes zuurdesembrood
- 4 dunne plakjes tempé
- scheutje shoyu
- olijfolie
- 1 el mayonaise zonder ei (of een schep hummus, tomatentapenade of de cashewnaise)
- 1 volle tl mosterd
- 1 kleine augurk (voor een zoetere variant kun je nectarine gebruiken in plaats van augurk)
- ½ tomaat
- ½ avocado
- sap van een schijfje citroen
- 1 schijfje citroen
- 1 el kiemen (of een klein handje alfalfa)
- paar blaadjes tuinkers
- verse dille
Snijd de tempé in dunne plakken. Verhit een laagje olie in de wok en bak de plakken aan beide kanten licht goudbruin. Blus af met een scheutje shoyu en laat al bakkend intrekken totdat de shoyu is opgenomen. Haal de pan van het vuur. Besmeer de ene boterham met mayonaise zonder ei en de andere met mosterd. Snijd de augurk in dunne plakjes. Snijd de tomaat in plakken. Schil de avocado, snijd het vruchtvlees in reepjes en besprenkel deze met wat citroensap. Beleg een boterham met de plakken tempé, augurk, tomaat, avocado en het schijfje citroen (dit is heel verfrissend!). Verdeel hier nog een beetje mayonaise zonder ei overheen en dek af met een handje kiemen of alfalfa, tuinkers, verse dille en de andere boterham.
Tip: pureer voor een simpele en snelle tapenade een potje zongedroogde tomaatjes op olie met een hand verse basilicum en een paar eetlepels pijnboompitten tot een glad mengsel.
Lisette Kreischer - www.lisettekreischer.com
Bananenpannenkoeken
Voor 4 pannenkoekjes
Ingrediënten pannenkoekjes
- 1 grote rijpe banaan
- 90 g havermeel (havervlokken vermalen in de keukenmachine of kant-en-klaar meel)
- 250 ml plantaardige melk (bijvoorbeeld havermelk of ongezoete amandelmelk)
- 1/2 tl bakpoeder
- plantaardige olie voor het bakken
Ingrediënten saus
- sap van 2 sinaasappels (of nog lekkerder: bloedsinaasappels!)
- hand (bevroren) blauwe bessen
- flinke scheut maple syrup
Prak de banaan met een vork en mix met het meel, bakpoeder en de plantaardige melk. Verhit een klein scheutje (kokos)olie in een koekenpan en bak 4 pannenkoekjes van het beslag. Mix het sinaasappelsap met de bessen en maple syrup in een blender. Verwarm de saus in een pannetje en schenk over de pannenkoekjes.
De Groene Meisjes - www.degroenemeisjes.nl
Boterham met wortellabne
(geïnspireerd door het boek Vegarabia van Greg & Lucy Malouf)
Voor 1 schaaltje (ongeveer 300 ml)
Ingrediënten • 1 el olijfolie • 150 g geraspte wortel • 2 teentjes knoflook, fijngesneden • Schil van ½ citroen, fijngeraspt • ½ - 1 tl sambal • 225 g sojakwark (Provamel, verkrijgbaar bij biologische winkels) • peper en zout naar smaak
Verwarm de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de geraspte wortel en de knoflook toe en laat langzaam gedurende 5-7 minuten langzaam bakken, tot de wortel zacht wordt. Roer citroenschil, sambal, peper en zout door het wortelmengsel. Meng het afgekoelde wortelmengsel met de sojakwark, roer goed door en serveer, bijvoorbeeld als gewoon broodbeleg, op een toastje of als voorgerecht op bruschette.
Wendy Walrabenstein, dietist - www.walrabenstein.nl
Wentelteefjes
Voor twee personen (of één lekkerbek)
Ingrediënten
- 4 dikke sneden (zuurdesem)brood
- 150 g silken tofoe (niet kunnen vinden? Gebruik 125 gram stevige tofoe gepureerd met een flinke scheut sojamelk)
- 65 ml sojamelk (of haver-, rijst- of amandelmelk)
- 1 ½ el zonnebloemolie
- 65 ml rijststroop
- verse vanillerasp van 1 peul
- 1 tl kaneel
Pureer de tofoe, rijststroop, olie, kaneel, vanille en ‘melk’ in de keukenmachine tot een gladde crème. Giet dit mengsel in een platte lage schaal en doop daarin de sneden brood; laat ze er even in rusten. Verhit een laag olie in de koekenpan. Bak de sneden in de hete olie aan beide kanten goudbruin. Tip: Serveer met verse aardbeitjes van het seizoen of met aardbeienjam.
Lisette Kreischer - www.lisettekreischer.com