Inhoud
Weg met vangkooien voor kauwen in Hilversum
Drie dierenbelangenorganisaties hebben de handen ineen geslagen en tekenen bezwaar aan tegen het eerst vangen met kooien en daarna doodschieten van kauwen in hartje Hilversum. De gemeente heeft bij de provincie Noord-Holland een ontheffing aangevraagd voor het gebruik van de kooien. Deze mogen tot maart 2024 het hele jaar door worden ingezet.
De stichtingen Animal Rights, Fauna4Life en Flora en Faunabescherming zijn woest: “Kauwtjes worden doodgeschoten, omdat ze afval uit de vuilnisbakken halen en poepen. Zorg voor goed afgesloten afvalbakken, net als in Amsterdam is gedaan, en stop met het doodschieten van kauwen.”
Lees het artikel in het Noordhollands Dagblad.
Zorg voor goed afgesloten afvalbakken en stop met het doodschieten van kauwen.
GEMEENTE PLAATST SLECHTE AFVALBAKKEN
De gemeente Hilversum vindt dat de kauwen moeten worden gedood ‘in het belang van de volksgezondheid en openbare veiligheid’. Er zijn groepen kauwen op de Groest aanwezig, in het centrum van Hilversum, die zich niet laten verjagen. Ze slapen in omliggende bomen en poepen daar ook. Die ontlasting wordt door passanten onder de schoenen meegenomen naar diverse winkels, zegt de gemeente. Recentelijk zouden de normale afvalbakken zijn vervangen door ‘minder toegankelijke afvalbakken’, aldus de gemeente Hilversum.
Uit een inspectie ter plekke blijkt echter dat de vogels door een opening aan de zijkant van de afvalbak gewoon bij het afval kunnen komen. “Kauwen zijn hele intelligente vogels, met complex en sociaal gedrag. Als er geen goede afvalbakken met afsluitbare kleppen worden geplaatst, zullen de kauwen blijven komen en lost afschot niks op”, aldus de organisaties.
De provincie werd al eerder op de vingers getikt voor het onterecht toestaan van vangkooien.
We zijn bereid mee te denken over diervriendelijke en niet-dodelijke alternatieven.
MINDER KAUWEN AANWEZIG
Afgelopen oktober bleek dat er veel minder kauwen in het centrum aanwezig waren dan daarvoor. De dieren bevinden zich vooral aan de rand van de stad. Het aantal kauwen in het centrum is dus, ook volgens de gemeente, voor een groot deel afhankelijk van het voedselaanbod. De organisaties: “Het is bizar dat er toestemming wordt gegeven voor akelige kooien en afschot, terwijl een groot gedeelte van de kauwen op dit moment niet in het centrum aanwezig zijn. Dan is er dus geen probleem.”
AFSCHOT START NOG NIET
De organisaties hebben bezwaar aangetekend tegen het afschot en stapten ook naar de rechter met het verzoek het afschot te schorsen, totdat er op de bezwaren is beslist. De provincie heeft daarop besloten nog niet met het afschot te starten en de behandeling van het bezwaar af te wachten. “Wij vragen de provincie het besluit te herroepen. We zijn bereid om samen met de gemeente mee te denken over diervriendelijke en niet-dodelijke alternatieven”, zeggen de organisaties tot slot.