Inhoud
Alarmerende toename van export Mauritius apen naar laboratoria
Het aantal langstaartmakaken dat vanuit Mauritius wordt uitgevoerd is sterk toegenomen. In 2021 werden er naar verluidt 14.640 individuen naar het buitenland gestuurd om te worden gebruikt voor onderzoek en toxiciteitstesten (giftigheidstesten).1 Dit is een stijging van meer dan 35% ten opzichte van het aantal apen dat in 2020 (10.827) naar proeflaboratoria over heel de wereld werd verstuurd. In 2021 werden er naar Nederland 315 apen ingevoerd vanuit Mauritius. Dit zijn er 25 meer dan in 2020. Jen Hochmuth: “De cijfers nemen jaarlijks toe. Dit is zeer alarmerend. Dit allemaal terwijl er ondertussen al genoeg en betere alternatieven zijn voor dierproeven."
Mauritius zou een paradijs moeten zijn voor iedereen, inclusief de wilde apen
Mauritius staat bekend om zijn stranden, tropisch klimaat, historische plaatsen en wilde dieren. Bovendien is het een populaire bestemming voor vakantiegangers. De promotie van het land als "paradijseiland" wordt echter bezoedeld door een schaduwzijde waarvan de meeste vakantiegangers zich totaal niet bewust zijn: de wrede vervolging van de wilde apen die op het eiland wonen.
Aantal apen gexporteerd naar laboratoria neemt jaarlijks toe
Mauritius is één van 's werelds grootste exporteurs van apen voor de wereldwijde onderzoeks- en testindustrie. Daarbij is Mauritius ook de belangrijkste leverancier aan Europa waarnaar er jaarlijks duizenden apen worden geëxporteerd. In 2020 werden 10.827 langstaartapen het land uitgevoerd, een stijging van 40% (3088 apen) ten opzichte van 2019.
Nu blijkt dat in 2021 het aantal opnieuw steeg met maar liefst 35% naar 14.460 apen. Landen die in 2021 apen uit Mauritius invoerden zijn onder meer de VS (10.102), Canada (112), Spanje (2.364), Frankrijk (1105), het VK (642) en Nederland (315). Dit zijn er beduidend meer dan in 2020.
Een eindeloze lijdensweg
De vervolging van de makaken op Mauritius is een zeer verontrustende zaak. Deze weerloze dieren worden bruut weggerukt uit hun inheemse habitat, en hierdoor ook gescheiden van hun families. Nadat de dieren gevangen worden genomen worden ze als vracht door luchtvaartmaatschappijen naar laboratoria verscheept, of opgesloten in kweekkooien. Hun nakomelingen ondergaan vaak hetzelfde lot. Wilde dieren verdienen net als alle andere dieren bescherming tegen de mens, en zouden niet gedood moeten kunnen worden voor onderzoek en toxiciteitstesten.
Betere wetenschap zonder dierproeven
Naast het aanzienlijke lijden en de stress die de apen ondergaan, zijn er grote problemen met betrekking tot de wetenschappelijke geldigheid van toxiciteitstests op dieren. Resultaten bij apen, vooral in een laboratoriumomgeving, kunnen niet op betrouwbare en veilige wijze worden vertaald naar mensen.
Er zijn talloze alternatieven beschikbaar voor het gebruik van niet-menselijke primaten bij onderzoek en toxiciteitstests. Van deze alternatieven is aangetoond dat zij wél betrouwbare en voorspellende informatie opleveren voor de soort waarvoor ze bedoeld zijn. Van menselijke cel-, weefsel- en orgaanculturen tot microdosering en computermodellen, het zijn allemaal innovatieve en effectieve onderzoeksmethoden.
Steun de oproep om een einde te maken aan de wrede handel in proefapen
Als u Mauritius overweegt als uw volgende vakantiebestemming, denk dan alstublieft aan de apen die daar leven; zij hebben niets te zeggen over wat er met hen gebeurt. De bezorgdheid van toeristen over het dierenwelzijn maakt een verschil bij reis- en vakantieorganisaties. Laat hen weten dat u bezwaar hebt tegen het nodeloze lijden wat deze apen ondergaan, en breng de regering van Mauritius op de hoogte dat haar internationale reputatie als vakantiebestemming wordt geschaad door de wrede handel in apen voor onderzoek.
Stuur een e-mail naar de regering van Mauritius:
The Hon Pravind Kumar Jugnauth, Eerste Minister van Mauritius: privateoffice@govmu.org
The Hon Louis Steven Obeegadoo, minister van Toerisme: mtou@govmu.org
Schrijf naar de ambassade van Mauritius in jouw land: https://www.embassy-worldwide.com/country/mauritius/