Inhoud
Wereldproefdierendag 2022: nog steeds lijden dieren voor cosmetica
Nog altijd worden er afschuwelijke proeven gedaan op dieren om cosmeticaproducten te testen. Dat is onnodig en onethisch. In aanloop naar Wereldproefdierendag op 24 april heeft Animal Rights de handen ineen geslagen met Shop Like You Give a Damn, het grootste vegan, fair en duurzame online warenhuis van Europa. Samen komen we voor deze dieren op.
Shop Like You Give a Damn heeft de meest uitgebreide Nederlandstalige dierproefvrije en vegan cosmeticalijst waarop je eenvoudig kunt zien welke merken je met een gerust hart kunt gebruiken. En om de jarenlange strijd van Animal Rights tegen dierproeven te ondersteunen, doneren ze op 24 april van iedere aankoop in hun warenhuis 5 procent aan ons!
De vijf meest gestelde vragen over dierproeven
We hebben twee in house experts in dierproeven en die stellen we graag even aan je voor. Jen Hochmuth is toxicoloog en campagnecoördinator Vervang dierproeven bij Animal Rights. Jopie Louwe Kooijmans is de dierproefvrije en vegan cosmetica-expert bij Shop Like You Give a Damn. Samen beantwoorden zij de meest gestelde vragen over dierproeven en EU-wetgeving.
1. Worden er echt nog steeds proeven op dieren gedaan voor cosmetica?
Jopie: "Jazeker, dat gebeurt helaas nog op grote schaal. Volgens een onderzoek onder de 50 grootste cosmeticamerken ter wereld is 88% niet dierproefvrij.1 Dat betekent dat 44 van de 50 grootste cosmeticamerken zelf op dieren testen of dierproeven laten uitvoeren door derden."
2. Maar waarom dan?
Jopie: "De belangrijkste reden waarom er nog dierproeven worden uitgevoerd voor cosmetica is omdat de wetgeving in China dit vaak verplicht. China is een van de grootste en snelst groeiende markten voor cosmetica ter wereld. Merken willen hun producten daar verkopen en nemen de dierproeven op de koop toe."
"Daarnaast zijn er wereldwijd landen en regio’s die verplichten dat bepaalde grondstoffen getest worden op dieren. Ook hebben veel regio’s die effectief een verbod op dierproeven hebben, zoals de EU, clausules in de wet waardoor een grondstof of product op dieren getest kan of moet worden. In het geval van de EU gaat dit meestal om het kunnen garanderen van de veiligheid van de fabrieksmedewerkers. Maar dat is natuurlijk eigenlijk onzin, omdat er gewoon voldoende veilige alternatieven bestaan waar geen dieren voor gebruikt hoeven worden."
3. Wat voor tests zijn dat?
Jen: "Muizen, ratten, cavia’s, konijnen, vissen en zelfs honden worden allemaal ingezet in pijnlijke en vaak langdurige giftigheidsexperimenten. Zo lijden cavia’s of konijnen bijvoorbeeld in pijnlijke huid- en oogtests. Deze dierproeven veroorzaken ontzettend veel pijn, angst en stress bij de dieren. Ratten en honden worden ingezet in acute giftigheidstesten, waarbij ze een absurd hoge en dodelijke dosis chemicaliën krijgen toegediend via de bloedbaan of via dwangvoeding."
Het verborgen ingrediënt in veel van onze cosmetica is dierenleed. Denk aan kleine kooitjes met daarin pluizige konijnen die bloeddoorlopen ogen hebben, of cavia’s met pijnlijke ontstoken wonden op hun lijf.
4. Wat voor impact hebben die tests op de proefdieren?
Jen: "Langdurige dierproeven kunnen maanden of zelfs de hele levensduur van de proefdieren duren. Zwangere ratten, konijnen of honden, worden gedwangvoederd met een stof om te zien of hun nakomelingen geboren worden met misvormingen of zelfs sterven tijdens hun zwangerschap. Na afloop van de dierproef worden de proefdieren meestal afgemaakt - als ze niet al tijdens het experiment sterven."
5. Wat kan ik als consument tegen dierproeven doen?
Jopie: "Koop alleen cosmeticaproducten die zowel dierproefvrij als vegan zijn. Daarmee geef je een sterk signaal af dat er vraag naar is. Steeds meer merken zullen dan uiteindelijk kiezen om niet meer op dieren te testen. Omdat het niet eenvoudig is om zelf te onderzoeken welke merken nou écht dierproefvrij en vegan zijn, kun je altijd onze cosmeticalijst raadplegen. Shop Like You Give a Damn doet onafhankelijk onderzoek en geeft de lijst regelmatig een update."
Jen: "Help ons het verbod op dierproeven voor cosmetica in de EU te beschermen en te versterken door het Europees burgerinitiatief te ondertekenen!"
Scroll naar beneden voor meer informatie over het belang van dit burgerinitiatief.
Dierproeven voor cosmetica in de EU
Vanaf 11 maart 2013 heeft de EU het verbod op de verkoop van cosmetische producten die na die datum op dieren zijn getest, waar ook ter wereld, afgerond. Het verbod geldt zowel voor cosmetische producten als voor ingrediënten, ongeacht of er alternatieven zijn. Goed nieuws, inderdaad. Maar door een maas in de wet is het in sommige gevallen tóch toegestaan om cosmetica te testen op dieren.
Als lid van de European Coalition to End Animal Experiments werkt Animal Rights, samen met Eurogroup for Animals, HSI Europe, Cruelty Free Europe en PETA aan het vrijwaren van dierproefvrije cosmetica en een algemene beëindiging van dierproeven in de EU. De coalitie wil met een Europees burgerinitiatief (EBI) een miljoen handtekeningen verzamelen. Hiermee wordt de Commissie opgeroepen om het verbod op dierproeven voor cosmetica te beschermen en te versterken. Ook eisen we een concreet plan voor de overgang naar proefdiervrije wetenschap en dat de bredere EU-regelgeving voor chemische stoffen aangepast wordt zodat alle chemische stoffen worden beheerd zonder nieuwe eisen voor dierproeven toe te voegen.
Help ons het verbod op dierproeven voor cosmetica te beschermen en te versterken door het EBI te ondertekenen!
.