Inhoud
Animal Rights staat opnieuw tegenover Seaquarium in de rechtszaal
Bertie Braam, advocaat van Animal Rights op Curaçao, en campagnecoördinator Anna Krijger
Animal Rights legt zich niet neer bij de verkoop en transfer van vijf jonge dolfijnen van het Seaquarium op Curaçao naar het Saoedische Jeddah. Gisteren stonden de partijen opnieuw tegenover elkaar in de rechtszaal.
Wilde dieren horen niet in gevangenschap te leven om kunstjes te doen voor publiek.
Opnieuw een stem voor de dolfijnen
Op dinsdag 28 juni stond Animal Rights voor de tweede keer in de rechtszaal om vijf jonge dolfijnen te behoeden voor een kort en akelig bestaan. De dieren, die tot voor kort nog een relatief natuurgetrouw bestaan hadden in het Seaquarium, zijn verkocht aan het Fakieh Aquarium in het Saoedische Jeddah. De leefomstandigheden zijn daar ronduit slecht: de bassins zijn veel te klein en de 'voorgangers' van de Curaçaose dolfijnen zijn allemaal vroegtijdig en onder twijfelachtige omstandigheden gestorven, waarschijnlijk doordat er woestijnzand in de longen terecht was gekomen.
Begin juni spande Animal Rights al een kort geding aan om te voorkomen dat de dieren werden getransporteerd. De rechter oordeelde in het voordeel van Animal Rights en stelde dat de dolfijnen, op straffe van een dwangsom, niet zonder geldige vergunning uitgevoerd mochten worden. Enkele dagen later werden de dieren echter in allerijl en midden in de nacht naar Jeddah gevlogen. Er bleek toch al een uitvoervergunning te zijn afgegeven.
De advocaat van Animal Rights, mr. Bertie Braam, had de rechter verzocht om de vergunning op te schorten, maar stond nu voor een voldongen feit: de dolfijnen waren al uit hun vertrouwde omgeving weggehaald en naar de 'betonnen bak', zoals de medewerkers van Seaquarium het aquarium in Jeddah noemen, overgebracht. Daar kon de rechter geen verandering meer in brengen. Ze stelde voor om de zaak wel zo snel mogelijk inhoudelijk te behandelen. Animal Rights is daar blij om: hoe eerder de dolfijnen uit hun trieste en gevaarlijke omstandigheden bevrijd kunnen worden, hoe beter.
Animal Rights woordvoerder Anna Krijger: "De dolfijnen leefden in het Seaquarium in gevangenschap en moesten kunstjes opvoeren voor publiek: daar is Animal Rights natuurlijk op tegen. Maar de dieren hadden daar nog een relatief goed bestaan omdat de omgeving nog redelijk natuurgetrouw was en ze een baai tot hun beschikking hadden. Nu moeten de dieren in een veel te kleine betonnen bak rondjes zwemmen en zullen ze hoogstwaarschijnlijk vroegtijdig de dood vinden, enkel en alleen omdat het geld opbracht voor het Seaquarium."
Hoewel niet is bekendgemaakt hoeveel de verkoop van de vijf dolfijnen heeft opgebracht, zal het bedrag waarschijnlijk in de miljoenen lopen: alleen de transfer van de dieren kostte al een miljoen dollar.
De datum waarop de inhoudelijke zaak wordt behandeld, wordt binnenkort bekendgemaakt.
De tekst gaat verder onder deze afbeelding.
Dolfijnen zijn er niet voor ons vermaak
Animal Rights hoopt niet alleen dat de rechter op Curaçao zich het lot van de vijf dolfijnen aantrekt, maar ook dat de rechtszaak bijdraagt aan het publieke besef dat de internationale handel in zeezoogdieren onethisch is. Wie hier niet aan wil bijdragen zou ook geen dolfinarium meer moeten bezoeken.
Krijger: "Wilde dieren horen niet in gevangenschap te leven en voor een publiek op te treden. Leeuwen horen niet in een circus, dolfijnen niet in een zwembad. Het Seaquarium adverteert schaamteloos met 'een kusje van een dolfijn voor 15 dollar'. Deze intelligente dieren met complexe sociale netwerken worden simpelweg geëxploiteerd: er schuilt onnoemlijk veel leed achter een 'leuk' gezinsuitstapje naar een dolfinarium."