Inhoud
Inspecties NVWA bewijzen: veel overtredingen bij vervoer kwetsbare dieren
Inspectieresultaten van de NVWA met betrekking tot het vervoeren van kwetsbare dieren in 2021 tonen aan dat het in bijna de helft van de gevallen misging. Het ging om dieren die hoogzwanger waren, dieren die net een jong hadden gekregen en pasgeboren kalfjes. De meeste ritjes hadden het slachthuis als eindbestemming.
Overtredingen hadden bijvoorbeeld betrekking op regels voor watervoorziening of rusttijd. In de meeste gevallen werd er een 'rapport van bevindingen' opgemaakt. De minderheid van de overtreders kreeg een schriftelijke waarschuwing of een proces-verbaal.
Keer op keer wordt bevestigd: de vleesindustrie heeft geen enkele compassie voor dieren, zelfs niet voor de meest kwetsbare.
Hoogzwangere dieren
Drachtige dieren waarvan de draagtijd voor 90 procent of meer gevorderd is, worden niet in staat geacht vervoerd te kunnen worden. Dit geldt ook voor korte afstanden en tussen verschillende locaties van een bedrijf. Dit type inspectie is voornamelijk gericht op runderen.
Er zijn 131 inspecties uitgevoerd op hoogdrachtige dieren. Hiervan waren er 47 niet akkoord (36 procent).1
Een week na bevalling
Dieren die binnen een week voor een transport hebben geworpen, worden niet in staat geacht om vervoerd te worden. Hierbij geldt de dag van geboorte als nul. Vanaf dag acht mag het dier vervoerd worden. Dit geldt ook voor korte afstanden en tussen verschillende locaties van een bedrijf. Ook deze inspecties zijn voornamelijk gericht op runderen.
Van de 94 inspecties op pas afgekalfde dieren waren er 61 niet akkoord (65 procent).1
Jonge kalfjes
Voor kalveren op lang transport gelden aanvullende bepalingen. Ze moeten onder andere meer dan veertien dagen oud zijn en tijdens het transport beschikken over passend strooisel.
Op de lange afstandstransporten van jonge kalveren zijn 34 inspecties uitgevoerd. Hiervan waren veertien inspecties niet akkoord (41 procent).1
Hoogzwanger naar het slachthuis
Begin dit jaar werd bekend dat veehouders strafrechtelijk worden vervolgd als ze hoogzwangere of pas bevallen runderen naar het slachthuis vervoeren.1 Dat was al verboden, maar veehouders konden er nog niet strafrechtelijk voor vervolgd worden. De handhaving werd verscherpt omdat uit de inspectieresultaten van 2020 bleek dat van de 171 de inspecties die de NVWA uitvoerde, 132 niet in orde waren. In al die gevallen zijn dieren vervoerd die niet vervoerd hadden mogen worden.
Campagnecoördinator Anna Krijger: "In de vlees- en zuivelindustrie worden dieren volledig uitgeknepen. Ook hoogzwangere koeien en pasgeboren kalfjes moeten mee in dit meedogenloze systeem. Kies voor plantaardig voedsel en draag hier niet aan bij."