Main content

Inhoud

Een mens is geen muis van 70 kg

Nieuws: 24 augustus 2022
Dier­proeven

De ethische commissie in Vlaanderen heeft een experiment goedgekeurd waarbij muizen een overdosis paracetamol toegediend krijgen. Doel is om de ernst van de leverbeschadiging te onderzoeken bij een de hoge dosis van deze pijnstillers. Jen Hochmuth van Animal Rights: "Dierproefnemers hanteren een dubbele moraal en dat is slechte wetenschap. Als je een onderzoeker vraagt waarom ze dieren gebruiken is het omdat ze op ons lijken, maar als je vraagt waarom we op dieren mogen testen, dan zegt de onderzoeker omdat ze niet op ons lijken."

Het experiment

12 muizen krijgen een overdosis paracetamol via orale toediening na een nacht zonder voeding.1 Na toediening van paracetamol ervaren de muizen gedurende 12 tot 24 uur matige pijn.

Na de inductie van paracetamol-overdosis zullen alle muizen worden gedood door cervicale dislocatie of CO2-verstikking. Nadien worden hun levers en bloed verzameld voor verder onderzoek. Jen Hochmuth: "Dieren kunnen net als wij pijn, angst en stress ervaren. Daarom is Animal Rights principieel tegen dierproeven."

Soortenverschillen maken dierproeven onbetrouwbaar

Proefdiernemers menen dat het lijden en de dood van (proef)dieren volledig gerechtvaardigd is met het argument dat de gezondheid van de mens daarmee gediend is. We weten ondertussen dat de vertaalslag tussen proefdier en mens niet werkt: meer dan 90% van alle geneesmiddelen waarvan blijkt dat ze veilig en effectief zijn in dierproeven, falen in menselijke proeven omdat ze niet werken of gevaarlijke bijwerkingen bij mensen veroorzaken.

De doseringen en reacties van de verschillende diersoorten op ziekte en geneesmiddelen kunnen namelijk zeer uiteenlopend zijn.1 Dit wordt onder andere veroorzaakt door soort-verschillen in de werking van de lever, het orgaan dat geneesmiddelen kan omzetten en verwerken.

Dierproeven maken geneesmiddelen niet veiliger

Katten kunnen doodgaan door medicijnen die bij honden goed werken, honden verdragen ketamine veel beter dan mensen, paarden zijn veel gevoeliger dan koeien voor bepaalde medicijnen, bij cavia’s en hamsters moet je heel voorzichtig zijn met antibiotica, die bij andere dieren goede resultaten geven. En terwijl paracetamol voor de mens een goede pijnstiller is, kan deze voor andere dieren veel sneller levensgevaarlijk zijn.

Zo zijn er ook medicijnen die veilig lijken voor dieren en vervolgens gevaarlijk blijken te zijn voor mensen. “De belangrijkste reden voor het terugtrekken van voorgeschreven medicatie is dan ook levertoxiciteit bij mensen, ondanks dierproeven”, benadrukt Hochmuth.

Waarom gebruiken ze dan muizen?

Kortom: omdat het gemakkelijk is! Muizen zullen gebruikt worden omdat de onderzoekers over alle protocollen beschikken om dit uit te voeren op muizen en omdat ze reeds grote expertise hebben in dierproeven met muizen.

Ook beweren de onderzoekers dat er geen alternatief voor het muismodel is. Maar het kan dus wel degelijk anders. Dankzij een 'lever-op-een-chip' model hebben onderzoekers voor het eerst gedetailleerd in beeld gekregen hoe paracetamol op meer manieren bijdraagt tot leverbeschadiging dan eerder gedacht.1

Waarom gebeuren er dan nog dierproeven?

De vraag is waarom we dan niet nu al organs-on-a-chip gebruiken? Het simpele antwoord is, dat de wetgever het vereist dat het alternatief een beter model is dan het proefdiermodel of in ieder geval equivalent aan proefdieren. Het duurt nu nog vele jaren voordat een alternatief voor een dierproef is geaccepteerd binnen de bestaande wetgeving.

We willen dat deze blokkades worden weggenomen zodat dierproeven sneller vervangen kunnen worden. Animal Rights roept zowel de Vlaamse als de Nederlandse overheid op om de verouderde Europese wetgeving aan te passen zodat dierproeven kunnen vervangen worden door moderne dierproefvrije technieken.

Teken hier onze petitie.

Petitie - stop dierproeven Animal Rights roept de regering op om nu echt werk te maken van het vervangen van dierproeven. Dier­proeven

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer