Inhoud
Muizengif is nu verboden, wat is het diervriendelijke alternatief?
Gif met bloedverdunnende stoffen (anticoagulantia) mag in Nederland niet meer worden verkocht om ratten en muizen mee te doden. En dat is goed nieuws! Maar welke alternatieven zijn er dan nog om 'overlast' te bestrijden? En vooral: hoe kan dit op een diervriendelijke manier?
'Diervriendelijk' de nek breken
Er zijn drie belangrijke redenen waarom ratten- en muizengif niet langer verkocht mag worden. Het langzaamaan doodbloeden, gevolg van gif met een bloedverdunnende stof, betekent een lijdensweg van wel twee tot zes dagen. Bovendien worden er dieren resistent voor het gif en worden steeds meer dieren geboren die er minder gevoelig voor zijn. Ook 'doorvergiftiging' is een probleem: andere dieren die van het lokaas eten of een vergiftigde muis eten, zoals roofvogels, krijgen het gif ook binnen.1
Als alternatief wordt het plaatsen van een klassieke muizenval veelal aangeraden. Dit wordt ook gepresenteerd als 'diervriendelijke optie', omdat hiermee de nek van de muis gebroken wordt. Bizar, vindt Animal Rights. Campagnecoördinator Anna Krijger: "Ten eerste is het doden van een dier bij uitstek niet diervriendelijk. Ten tweede moet je er rekening mee houden dat de val niet op precies de 'juiste' plek neerkomt en dat het dier dus alsnog een langzame en pijnlijke dood sterft."
Een vergelijkbare 'oplossing' om ratten te bestrijden is om ze dood te schieten. Verschillende media berichtten in de afgelopen maanden over 'professionele' jagers die met een luchtbuks op pad gaan om ratten te doden.2 Het spreekt voor zich dat Animal Rights ook hier fel op tegen is. Het bejagen van wilde dieren is onethisch en veroorzaakt enorm leed.
Het vangen en doden van ratten en muizen met een zogenaamde lijmplank is bij wet verboden.
Preventie: de enige diervriendelijke oplossing
Er is geen ethische of humane manier om een dier te doden dat niet dood wil. Dat mensen ratten en muizen vaak als 'vies' of 'eng' beschouwen doet hier niets aan af. De enige diervriendelijke manier om eventuele overlast tegen te gaan is preventie. Deze dieren komen op onze etensresten af en dus zullen wij mensen verantwoordelijkheid moeten nemen voor ons eigen gedrag. Hoe beter we onze etenswaren opbergen, hoe minder aantrekkelijk we onze leefomgeving maken voor ratten en muizen.
Hieronder een aantal tips:
- Maak spleten en kieren dicht. Zorg wel voor voldoende ventilatie. Plaats voor ventilatieopeningen een rooster.
- Repareer gaten in rioleringen en muren.
- Plaats een vliegenhor in ramen en deuren die je openzet.
- Zorg voor een schoon en opgeruimd huis. Gooi afval onmiddellijk weg.
- Berg eten op in dozen van metaal of hard plastic, of in potjes met een goed sluitend deksel.
- Geef huisdieren ’s morgens te eten en geef ze niet te veel. Als de muizen dan ‘s avonds op zoek gaan naar voedsel is het meeste op. 1
Adopteer een proefmuis of -rat!
Muizen en ratten zijn sociale en intelligente zoogdieren die gevoel hebben en pijn kunnen lijden. Ze worden veelvuldig gebruikt in de proefdierindustrie waar ze afschuwelijke tests moeten ondergaan. In samenwerking met Universiteit Utrecht heeft Animal Rights al honderden ex-proefdieren een mooi thuis en een tweede leven kunnen bieden.
Campagnecoördinator Anna Krijger: "Ook het leven van kleine knaagdieren doet ertoe, net als alle andere dieren. Muizen en ratten zijn niet op aarde zodat wij ze kunnen vergiftigen in dierproeven of omdat we ze vies vinden. Het is een teken van beschaving dat we ook hun levens op waarde schatten."