Inhoud
Hoe gaat het nu met de geredde eenden uit 2017?
In 2017 redde Animal Rights negen pekingeenden uit een eendenfokkerij in Hierden. Zes jaar later zitten ze in twee opvangcentra waar ze heerlijk vrij kunnen rondzwemmen en dartelen. Van de negen geredde eenden zijn er nog vijf in leven. Animal Rights ging bij ze langs.
"Het is prachtig om te zien hoe de eenden natuurlijk gedrag kunnen vertonen en vrijuit kunnen zwemmen", vertelt Martine Ceton (campagnecoördinator bij Animal Rights). "Helaas hebben ze wel slechte vooruitzichten door de wijze waarop ze zijn gefokt. Pekingeenden worden namelijk zo gefokt dat ze extreem snel groeien. Hierdoor ontstaan veel gezondheidsproblemen zoals gewrichtsproblemen, likdoorn en hartfalen. Dit verhaal voelt daardoor dubbel. Enerzijds zijn we heel blij om te zien dat de eenden nu vrij mogen ronddartelen maar tegelijkertijd laat dit de gruwelijkheid van de eendenhouderij zien."
De reddingsactie uit 2017
De eenden werden in 2017 meegenomen uit een stal waar we al eerder schokkende beelden van verwaarloosde dieren hebben gefilmd. Op deze beelden was te zien hoe vele eenden op hun rug lagen en niet meer in staat waren zelfstandig op te staan. De dieren werden door medewerkers overeind geschopt. Ook zijn op deze beelden veel verzwakte, gewonde en stervende dieren te zien. Dieren die zichtbaar medische zorg nodig hebben maar worden genegeerd en aan hun lot worden overgelaten. Animal Rights besloot een reddingsoperatie te organiseren en redde negen eenden uit de mesterij.
Wij zijn diep onder de indruk hoe levenslustig en positief deze eendjes van nature zijn. Hoe ziek ze ook zijn, ze blijven ervoor vechten en ze zijn erg vriendelijk naar mensen toe.
Zes jaar later
Inmiddels kunnen de eenden vrijuit ronddartelen bij de opvangcentra. Ze zijn volgens hen uitgegroeid tot "super vrolijke gezellige eenden". Helaas kampen ze wel met diverse gezondheidsproblemen. Zo ontwikkelen ze vaak bumblefeet doordat ze te zwaar zijn voor hun poten. Dit kan gaan ontsteken en doorslaan naar het gewricht. Ook zijn ze erg gevoelig voor het ontwikkelen van gewrichtsproblemen. Samen met dierenartsen proberen de opvangcentra de eenden zoveel mogelijk te helpen, maar echte genezing is niet mogelijk. Dierenartsen weten vaak ook niet goed hoe ze de problematiek bij deze eenden moeten behandelen omdat deze problemen bij wilde, gezonde eenden niet voorkomen. De eenden worden nu zoveel mogelijk ondersteund met de juiste (natuurlijke) pijnstilling wanneer de pootproblemen zich voor doen.
Gelukkig heeft de reddingsactie de eenden wel gered van een vroegtijdige dood bij horrorbedrijf Tomassen Duck-To. De omstreden eendenslachter beheerst de volledige Nederlandse eendensector en ligt al jaren onder vuur vanwege structurele ernstige misstanden. Animal Rights blijft dan ook druk zetten om dit bedrijf zo snel mogelijk te sluiten.123
De eendenhouderij
Jaarlijks worden er meer dan 6 miljoen eenden geslacht in Nederland. Voor de productie van eendenvlees worden in Nederland uitsluitend ‘pekingeenden’ gefokt, een zwaardere eendensoort die weinig eieren oplevert, maar veel vlees. Nederlanders eten amper eend: de productie is met name bestemd voor de export. De dieren leven in dichte stallen en komen nooit buiten. Ze hebben geen toegang tot open water en kunnen hierdoor natuurlijke gedragingen zoals zwemmen en snebberen niet vertonen.
De eenden brengen ongeveer zeven weken in een stal door voordat ze geslacht worden. Om binnen zo'n korte termijn op "slachtgewicht" te komen moeten de dieren bizar snel groeien. Het selectief fokken op snelle groei en hoog gewicht leidt tot enorm veel gezondheidsproblematiek zoals bewegingsproblemen, hart-, lever- en longproblemen en vroegtijdige sterfte.
Animal Rights
Animal Rights wil per direct een einde aan de eendenhouderij. De eendenhouderij gaat gepaard met veel dierenleed en regelmatig komen er misstanden naar voren door undercoverbeelden. Daarnaast wordt de Nederlandse eendensector volledig beheerst door de omstreden eendenslachterij Tomassen Duck-To in Ermelo die al jaren diverse wetgeving overtreedt. Animal Rights zal zich hier dan ook onverminderd voor inzetten. Volg het laatste nieuws in onze tijdlijn!