Inhoud
In Neer crepeerden 4.000 kuikens, maar de NVWA nam alleen een verklaring op
Op donderdag 25 juli 2019 komen in het Limburgse Neer zo’n 4.000 vleeskuikens om, doordat de temperatuur in de zeven stallen met in totaal 140.000 kippen stijgt tot boven de 34 graden. De ventilatie van Pluimveebedrijf Beenders B.V kan de zomerse hitte niet aan en de brandweer moet uitrukken om de stallen te koelen. 1
Falende ventilatiesystemen en hitte zijn cocktail voor massasterfte
In Maarheeze en Middelharnis stikken deze dagen ook varkens door de combinatie van falende ventilatie en zomerse hitte. In de e-mails die bij het informatieverzoek via de Wet open overheid (Woo) werden geleverd, communiceert iemand binnen de NVWA op 26 juli: ”Oke, het zijn er wel veel he deze laatste dagen, ik schrik er wel van. We horen denk ik ook niet van alle gevallen”.
Amper tot geen onderzoek door NVWA
Animal Rights vroeg, net als bij andere dergelijke staldrama’s, de onderzoeksrapporten op. De dierenrechtenorganisatie doet dit omdat we er in de Meddo-zaak achter kwamen dat de Nederlandse voedsel- en warenautoriteit (NVWA) niet of nauwelijks onderzoek doet naar deze massasterftes en, zelfs als de veehouder overduidelijk nalatig is geweest, niet bestraft vanwege de emotionele en financiële schade die de boer al geleden zou hebben. De NVWA onderbouwt dit echter nooit.
NVWA gaat zelfs niet in de stal kijken
In Neer wordt er niet eens gekeken naar de verantwoordelijkheid van de pluimveehouder, terwijl het toch overduidelijk is dat de dieren de nodige zorg is onthouden; 4.000 levende, voelende wezens crepeerden immers als gevolg van de zomerse temperaturen. De NVWA lijkt het allemaal te wijten aan overmacht en de veehouder op zijn woord te geloven. Het hele NVWA onderzoek bestaat dan ook (opnieuw) enkel en alleen uit het opnemen van de verklaring van de boer.
Verbijsterend genoeg werpt de NVWA-inspecteur zelfs geen blik in een van de stallen: ”Zelf niet fysiek in de stallen geweest om niet nog meer stress te veroorzaken. Afgegaan op verklaring pluimveehouder, welke gelet op de genomen maatregelen aannemelijk was.”
Zo ‘onderzoekt’ men massa sterftes bij de NVWA.