Main content

Inhoud

Wolf, blauwtong, hitte, het verwaarlozen van schapen lijkt de standaard!

Nieuws: 12 augustus 2024
Slacht

Naast dat de dodelijke ziekte blauwtong, ondanks vaccinaties, opnieuw toeslaat en veehouders veelal nog altijd weigeren buiten gehouden dieren tegen predatoren, zoals de wolf, te beschermen, is het nu ook nog eens erg warm. Onderdeel van de wettelijke beschermplicht van buiten gehouden dieren is ook het bieden van beschutting tegen weersomstandigheden. Uit berichten die we krijgen van voorbijgangers blijkt dat vooral schapen onbeschut en zonder drinkwater in de wei staan en ziet men geregeld dode en stervende dieren liggen. Het lijkt er op dat vooral schapenhouders hun dieren verwaarlozen.

Mocht je iets dergelijks zien, doe een melding bij de NVWA.

Zie je een dier in nood of is een dier gewond? Bel dan meteen 144.

Voor België zijn er andere meldpunten per gewest die we onderaan dit artikel vermelden.

Ziet u dieren met hittestress, meldt dat dan hier. Voeg foto's en filmpjes toe en stuur deze ook naar info@animalrights.nl

Zo melde een voorbijganger afgelopen week op een dijk bij Numansdorp twee dode schapen:

Op de Louisapoldersekade in Dordrecht zag een voorbijganger een ziek schaap dat lag en bij benadering zich nog net kon oprichten en met wankele poten even stond:

Aan de Zeedijk in Dordrecht zag een voorbijganger twee zieke schapen liggen, één met wit schuim op de bek. Verder lege drinkbakken, een kreupel  / hinkend schaap, ongeschoren schapen en schapen zonder oormerken:

De NVWA beloofde in al deze gevallen te gaan kijken en op enkele locaties verdwenen de dieren. Wat over het algemeen niet gebeurt, is dat deze dierhouders vervolgd en bestraft worden en een houdverbod opgelegd krijgen.

Maar blijf vooral melden!

België

Vlaanderen
In Vlaanderen is er jammer genoeg geen algemene dierenpolitie of dierenbescherming met bevoegdheid om dieren in beslag te nemen. De inspectiedienst Dierenwelzijn is het eerste aanspreekpunt voor gevallen dierenverwaarlozing of -mishandeling. Je kunt hen bereiken via het nummer 1700 of via het meldformulier. Ook de lokale politie is bevoegd om dieren in beslag te nemen in dringende gevallen. Aarzel dus niet er bij de lokale politie aan te dringen om langs te komen.

Wild dier in nood? Contacteer dan het dichtstbijzijnde VOC. Deze gegevens vind je hier.

Wallonië
In Wallonië geldt het nummer 1718. Ook hier geldt dat de lokale politie en burgemeester bevoegdheid hebben om in te grijpen in dringende gevallen van dierenmishandeling.

Brussel
In Brussel heeft de dienst dierenwelzijn enkel een online formulier dat je hier kunt terugvinden. Ook in Brussel geldt dat de lokale politie bevoegdheid heeft om in te grijpen in dringende gevallen van dierenmishandeling.

Dierenrechten in de grondwet TEKEN DE PETITIE! Animal Rights wil dat alle dieren in Nederland, wild en in gevangenschap, als (staats)burgers, (rechts)personen en ingezetenen erkend worden en grondwettelijk verankerde rechten krijgen. Animal Rights

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer