Main content

Inhoud

Absurde dierproef: varkens vermoord voor propere waterleidingen

Nieuws: 14 augustus 2024
Dier­proeven

In België is opnieuw een volstrekt zinloze dierproef goedgekeurd. Twintig varkens worden dagelijks blootgesteld aan een product voor het reinigen van drinkwaterleidingen in varkensstallen. Aan het einde van de proef worden de dieren gedood om letsels in hun mond en slokdarm te onderzoeken, enkel om te bepalen of het product veilig is voor gebruik. De onderzoekers beweren nog: "Er worden geen nadelige effecten verwacht voor de dieren."

Rowena Vanroy, campagnecoördinator bij Animal Rights, is woedend: "Geen nadelige effecten? Behalve dat ze hun leven verliezen! Deze arrogante houding van de onderzoekers toont hoe weinig waarde ze hechten aan het leven van de dieren, die slechts pionnen zijn in hun onderzoeksdrift."

Bezwaar tegen onverantwoord dierenleed

Animal Rights heeft via hun advocaat bezwaar gemaakt tegen deze proef. De ethische commissie hoort een zorgvuldige afweging te maken: wegen de mogelijke voordelen voor mens, dier of milieu op tegen het leed van de dieren? Voor Animal Rights zijn alle dierproeven onethisch, maar deze proef is werkelijk volkomen nutteloos. Bovendien bestaan dergelijke producten al in verschillende varianten.1 2 3

Rowena Vanroy stelt: "Wie denkt dat dierproeven mensenlevens redden, vergist zich. Dit is slechts een van de vele voorbeelden van de laksheid waarmee dierproeven worden vergund. Dit project had nooit goedgekeurd mogen worden."

Ethische Commissies falen

In België worden ethische commissies voor dierproeven ingericht door… de dierproefnemers zelf. Transparantie ontbreekt volledig, aangezien deze commissies beweren niet onder de openbaarheid van bestuur te vallen. Dit betekent dat dierproefnemers ongestoord hun gang kunnen gaan, zonder enige kritische toetsing.

Animal Rights houdt echter de vinger aan de pols en blijft via juridische weg bezwaar maken tegen deze wrede praktijken. "We moeten druk uitoefenen op de instanties die belast zijn met het toezicht op dierproeven zodat ze eindelijk eens hun werk gaan ingrijpen. De tijd van carte blanche met dierenlevens moet voorbij zijn," besluit Vanroy.

Update: dierenwelzijn neemt klacht ernstig

Hoewel de dienst Dierenwelzijn de klacht serieus neemt en contact opneemt met de Ethische Commissie om de nadelige gevolgen voor de varkens te onderzoeken, blijft Animal Rights ontevreden. Het is immers onduidelijk welke impact dit uiteindelijk zal hebben. Er wordt geen inzicht gegeven over wat er met de klacht gebeurt en welke consequenties, als die er al zijn, worden getrokken uit de ingebrachte bezwaren.

Animal Rights uit stevige kritiek op het huidige systeem in België, waarbij de mogelijkheden om bezwaar te maken tegen dierproeven uiterst beperkt zijn. We vinden het archaïsch dat burgers en organisaties nauwelijks mogelijkheden hebben om in te grijpen of hun bezwaren kenbaar te maken als het gaat om dierproeven. Animal Rights beschouwt dit gebrek aan participatie en betrokkenheid als onwaardig voor een maatschappij die burgerbetrokkenheid zegt te waarderen.