Inhoud
Stop de uitroeiing van degenkrabben voor dierproeven
De degenkrab, een weinig bekende diersoort, wordt massaal ingezet voor dierproeven in de farmaceutische industrie. Dit unieke "levende fossiel" staat echter op het punt van uitsterven. Het is tijd om in actie te komen.
Teken hier de petitie.
Een levend fossiel
De degenkrab heeft meerdere massa-extincties, waaronder die van de dinosauriërs, overleefd. Desondanks zijn er nog slechts 550.000 van deze dieren over. Menselijke activiteiten en decennia van gebruik in dierproeven hebben hun populatie sterk doen afnemen.
In de farmaceutische industrie worden twee soorten degenkrabben gebruikt:
Tachypleus tridentatus, afkomstig uit Azië, waarvan het bloed wordt gebruikt om Tachypleus Amebocyte Lysate (TAL) te produceren. Deze dieren worden gedood tijdens het proces, wat door de IUCN (International Union for Conservation of Nature and Natural Resources) wordt aangemerkt als een belangrijke oorzaak van hun bedreigde status.1
Limulus polyphemus, die voorkomt langs de oostkust van Amerika. Hoewel deze soort na bloedafname wordt teruggezet in zee, sterven veel dieren alsnog. Deze soort staat als "kwetsbaar" op de lijst van de IUCN.2
Pyrogeniciteitstests: dodelijk voor degenkrabben
Pyrogeniciteitstests zijn verplicht om te controleren of geneesmiddelen die in de bloedbaan worden geïnjecteerd, vrij zijn van gevaarlijke bacteriële resten (pyrogenen). Tot voor kort werden deze testen vaak uitgevoerd op konijnen, waarbij de dieren werden blootgesteld aan injecties om hun koortsreactie te meten. Gelukkig is deze wrede test recentelijk uit de Europese Farmacopee geschrapt.
De LAL-test (Limulus Amoebocyte Lysate-test), die gebruik maakt van bloedcellen van degenkrabben, blijft echter toegestaan. Het bloed van degenkrabben bevat amoebocyten die in contact met bacteriële endotoxinen een gel vormen. Voor deze test worden degenkrabben massaal gevangen, van hun bloed ontdaan en vaak beschadigd of stervend terug in zee gezet. Deze praktijk wordt door farmaceutische bedrijven als duurzaam gepresenteerd, maar draagt juist sterk bij aan de achteruitgang van de soort.
Red de degenkrab: teken de petitie
Wist je dat duizenden degenkrabben sterven voor dierproeven, terwijl er een diervrij alternatief bestaat? Dit levende fossiel verdient een toekomst, en jij kunt daarbij helpen! Teken nu onze petitie en roep op tot een verbod op het gebruik van degenkrabbenbloed in de farmaceutische industrie.
Teken vóór 15 juni 2025 en help dit unieke dier te redden!
Een diervrij alternatief: de monocyt-activatietest
Het vasthouden aan de LAL-test is onnodig en de EU zou deze uit de Europese Farmacopee moeten schrappen. Voor pyrogeniciteitstests bestaat er namelijk al een diervrije methode: de monocyt-activatietest (MAT). Deze test maakt gebruik van menselijke bloedcellen en is al sinds 2010 opgenomen in de Europese Farmacopee. De MAT is wetenschappelijk betrouwbaar en vermijdt dierenleed.
De rol van Charles River Laboratories
Charles River Laboratories, marktleider in LAL-productie, verdient miljoenen aan deze praktijken. Misleidende rapporten en lobbywerk zorgen ervoor dat synthetische alternatieven, zoals recombinant Factor C, nog steeds niet volledig erkend zijn in belangrijke markten zoals de Verenigde Staten. Vanaf mei 2025 zal dit in de VS veranderen. Ondertussen prijst Charles River zichzelf voor "beschermingsmaatregelen", zoals het tegengaan van het gebruik van degenkrabben als visaas. Ironisch genoeg blijven ze zelf grootschalig profiteren van de vangst van de bedreigde degenkrabben.1
Een diervrij alternatief is de oplossing
Het leed van degenkrabben is onnodig. Met de monocyt-activatietest (MAT) hebben we een betrouwbaar, diervrij alternatief dat bacteriële besmettingen opspoort zonder dierenleed. Het is tijd dat de EU en andere wereldmachten hun regels aanscherpen en deze alternatieven verplicht stellen.
Teken de petitie!
Wij steunen veilige medicijnen en vaccins, maar niet ten koste van dierenleed. Help mee om een verbod op het gebruik van degenkrabbenbloed af te dwingen. Daarom bundelen we voor deze campagne onze krachten met Doctors against Animal Experiments.1 Teken de petitie en draag bij aan de bescherming van deze unieke diersoort.
De petitie wordt in juni 2025 ingediend. Samen kunnen we een einde maken aan het leed van de degenkrabben!