Main content

Inhoud

Hengelose wolf had moeten kunnen revalideren voor vrijlating

Nieuws: 21 januari 2025
Animal Rights

In Nederland lijkt het niet mogelijk om een werkend protocol op te stellen over hoe om te gaan met een wolf die mogelijk in de problemen is én waarbij het belang van het dier voorop staat. Dat heeft waarschijnlijk vooral te maken met het gebrek aan kennis bij de politie die niet beter weet dan bij iedere zaak met een wild dier jagers in te schakelen en de kwaadwillendheid bij BBB-politici en andere anti-wolf notabelen.

Het was mogelijk geweest dat deze wolf gewoon een dutje lag te doen. Iedere wolf is tenslotte een individu met een eigen karakter wat vaak wordt vergeten door de zelfverklaarde wolvenexperts wanneer ze algemene uitspraken doen over het gedrag van dé wolf. Dan had het dier met rust moeten worden gelaten en de mogelijkheid worden gegeven om zelf te vertrekken.

Veel waarschijnlijker is dat het dier gewond was. Ondanks tegenstrijdige berichtgeving lijkt het oordeel van een dierenarts ter plaatse te zijn dat de vrouwelijke wolf beurs was aan één kant van haar lijf en waarschijnlijk het slachtoffer was van een aanrijding. De wolf had ook snijwonden in haar tong.

Behalve dat de dierenarts eerst naar het verkeerde Hengelo reed, doet een uitspraak van hem in de Gelderlander verder de wenkbrauwen fronsen: “In het geval de wolf bijvoorbeeld twee of meer gebroken poten zou hebben, zou er niets anders opzitten dan euthanasie. Dat laatste komt vaker voor. ,,Een wolf is namelijk geen dier dat je in een hokje zet met gips om de poten heen en kunt verplegen.”” 1

Dit is precies wat wel kan en moet doen met een gewonde wolf. In andere landen, neem Italië, is het volstrekt normaal om gewonde wolven op te lappen en vervolgens de vrijheid terug te geven. Animal Rights en anderen hebben de politie gisteren dan ook geïnformeerd dat er een opvangcentrum beschikbaar was in België. Het Vlaamse Natuurhulpcentrum heeft ook zelf met de politie gebeld en hulp aangeboden.

Het woord euthanasie wordt door jagers, veeboeren en autoriteiten voortdurend misbruikt om het afmaken van dieren uit gemakzucht of economisch belang de schijn van genade mee te geven. Ook bij recente nooddodingen van aangereden wolven op 29 oktober in Hoog Soeren (Gelderland), op 5 december in Ede (Gelderland) en op 27 december in Pesse (Drenthe) moeten vraagtekens worden gezet.
Helaas komen dierlijke verkeersslachtoffers in Nederland vaak in de handen terecht van de jagers van Stichting Wildaanrijdingen Nederland, die over het algemeen maar een handelswijze kennen: de kogel. Dat geldt niet alleen voor wolven, maar ook voor bijvoorbeeld reeën.

Animal Rights sluit niet uit dat deze wolf het enkel overleefd heeft, omdat de pers lucht kreeg van de zaak en er volgens getuigen aanwezig waren. Het gaf Animal Rights in ieder geval de mogelijkheid om via een chatbericht bij de politie te benadrukken dat dit een strikt beschermde diersoort is, dat het doden ervan onacceptabel is, dat, onder andere gezien het tijdsverloop, er geen sprake was van een bedreigende situatie die doding via de gemeentewet toestond, en dat het handelen van de politie, gemeente en provincie tegen het licht zal worden gehouden en indien kwalijk juridische consequenties zal hebben.

Animal Rights is van mening dat de keuze die door de dierenarts en de provincie is gemaakt onverantwoord is naar het dier toe. Bij een verkeersslachtoffer moet een scan gemaakt worden. Er kan sprake zijn van inwendige bloedingen en/of hersenletsel. Een observatieperiode is wel de minste maatregel die genomen had moeten worden. De gekozen handelswijze is onprofessioneel, niet in het belang van het dier en mogelijk illegaal.

In plaats van dat de minister, de staatssecretaris en provinciale landbouwgedeputeerden zich bezig houden met het verlagen van de bescherming van de wolf en het herdefiniëren van ‘probleemwolf’ om afschot makkelijker te maken, zouden ze zich, als ze enig fatsoen in hun donder hebben, beter hiermee bezig kunnen houden.
De wolf is hier, gaat niet meer weg en er zullen meer situaties als die in Hengelo voor gaan komen. Er moeten ruimte en middelen komen om een wolf te kunnen opvangen en revalideren en vervolgens terug te plaatsen in de vrije natuur!

Dierenrechten in de grondwet TEKEN DE PETITIE! Animal Rights wil dat alle dieren in Nederland, wild en in gevangenschap, als (staats)burgers, (rechts)personen en ingezetenen erkend worden en grondwettelijk verankerde rechten krijgen. Animal Rights

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer