Inhoud
Eendenslachter Tomassen Duck-To kiest ipv transparantie voor maatregelen tegen drones
Op 18 januari 2025 publiceerde De Stentor nieuwe dronebeelden gemaakt door dierenrechtenorganisatie Animal Rights van het vangen van eenden op een zogenaamde mesterij in Hierden en het gooien en proppen van deze dieren in kratten voor transport naar slachthuis Tomassen Duck-To in Ermelo.
Lees ook: DE POLITIEKE REACTIES OP DE NIEUWE BEELDEN VAN HET MISHANDELEN VAN EENDEN
Dit was niet de eerste keer dat de eendenslachter en ketenregisseur werd betrapt op het mishandelen van eenden voor transport. In 2018 toonde Animal Rights dat via undercoverbeelden vanuit een eendenvangploeg al aan, in augustus 2024 met dronebeelden gemaakt in de eerste helft van dat jaar en in januari 2025 dus via dronebeelden van november 2024.
In 2018 reageerde het bedrijf woedend, maar werd uiteindelijk door de NVWA op de vingers getikt en beschuldigd van “minachting voor het welzijn van de dieren, in woord en daad” en “een bedrijfscultuur van veronachtzaming van het welzijn van de dieren”. In augustus 2024 beloofde het bedrijf beterschap, maar toen het bedrijf in januari opnieuw betrapt bleek, onthield het zich van commentaar.
Tijdens het vragenuur drie dagen na de meest recente onthulling kondigde landbouwminister Wiersma op vragen van de Partij voor de Dieren aan dat de NVWA eveneens drones wilde inzetten om de eendenindustrie te controleren. Dit, omdat bij sporadische controles op de grond bleek dat de vangploeg, eendenboer en Duck-To chauffeur zich ineens voorbeeldig aan de voorschriften hielden. Het effect van een politieagent naast een verkeerslicht: niemand rijdt nog door rood onder toezicht.
De reactie van eendenslachter Duck-To op het aangekondigde drone-toezicht was onmiddellijk en, voor wie het bedrijf al langer volgt, voorspelbaar. Tomassen koos niet voor transparantie, maar voor het verbergen van haar praktijken.
Een dag na de aankondiging van de minister werden ’s ochtends vroeg aan de Alikruikweg in Biddinghuizen eenden geladen. De toegang tot de eendenschuur was voorzien van een afdak opgebouwd van strobalen en een dekzeil waar de containers met de eendenkratten onder werden gereden. Het vangen vond plaats uit het zicht van de drone in de lucht.
Enkele uren later werden eveneens eenden gevangen aan de Rijnsteeg in Bennekom. De chauffeur van Tomassen Duck-To reed de containers met kratten de schuur in en sloot vervolgens iedere keer opnieuw de deuren van de eendenschuur, zodat het eenden vangen niet te zien is vanuit de lucht.
Een dag later werden eenden geladen aan de Rietweg in Biddinghuizen. Ook hier werden de containers in de eendenschuur gereden, waarna de vangploeg het rolluik sloot en het vang- en laadproces aan het oog werd onttrokken.
Het opbouwen van stellages en het openen en sluiten van deuren en rolluiken maakt het vangproces arbeidsintensiever, maar dat doet Tomassen blijkbaar liever dan fatsoenlijk omgaan met haar slachtoffers, de eenden.
Deze nieuwe beelden van 22 en 23 januari 2025 doen Animal Rights vermoeden dat Tomassen geen enkele intentie heeft om haar dier-onterende omgang met de eenden aan te passen. Ze verbergt haar praktijk van dierenmishandeling niet alleen voor Animal Rights, maar ook voor toezichthouder NVWA.
Het lijkt Animal Rights dat als een meermaals betrapte overtreder effectieve controles actief tegenwerkt en overheidstoezicht daarmee onmogelijk maakt, het bedrijf opgedoekt dient te worden.