Main content

Inhoud

Animal Rights toont aangrijpende beelden na stalbrand in Alveringem

Nieuws: 23 april 2025
Slacht

Animal Rights verspreidt beelden van de omgekomen en overlevende dieren bij de recentste stalbrand die afgelopen vrijdag 150 dierenlevens eiste in Alveringem. Op de foto’s zien we de verkoolde lichamen van de kalveren en runderen die stierven in de verwoestende brand, de overlevenden hebben brandwonden op verschillende plekken op het lichaam. 150 van de 200 runderen in de loods overleefden de brand op vrijdag 18 april niet. De foto's werden gemaakt op zondag 20 april en dinsdag 22 april.

Animal Rights campagneleider Els Van Campenhout: “Dit is nu al de 16de stalbrand dit jaar alleen al en onze overheden houden nog steeds geen cijfers bij van de stalbranden. Animal Rights vraagt zich af hoeveel dieren er nog moeten sterven in brandende stallen vooraleer onze politici eindelijk in actie gaan schieten. In 2024 stierven in België minstens 67.133 dieren in stalbranden.

Stalbranden zijn al jarenlang schering en inslag in de veehouderij. Animal Rights brengt de stalbranden zelf in kaart en blijft druk uitoefenen op de politiek om het probleem van de branden aan te pakken.

Zwartgeblakerde lichamen en brandwonden

Op de foto’s zien we hoe dode kalveren en runderen op een hoop gegooid bij elkaar liggen. De dieren zijn zwartgeblakerd en liggen als afval klaar om door destructiebedrijf Rendac opgehaald te worden. Van Campenhout: “Deze runderen en kalfjes zijn een afschuwelijk einde tegenmoet gegaan in een vlammenzee waar ze geen kant op konden. De paniek en stress moet enorm geweest zijn voor de dieren die tevergeefs probeerden te ontsnappen.”

Slechts een vierde van de dieren kon op tijd uit de loods gehaald worden. De overlevende runderen en kalveren werden 'gered' en we zien op de foto's hoe een koe brandwonden heeft op de schouder, flank, kop en gezicht. De redding uit de brand is slechts een uitgestelde dood, want de dieren wacht uiteindelijk een einde in het slachthuis.

Minstens 67.133 dieren in 2024

In 2024 kwamen volgens cijfers van Animal Rights minstens 67.133 dieren om het leven in stalbranden. In het eerste deel van 2025 alleen al waren er alweer 16 stalbranden die het nieuws haalden, er vielen meer dan 500 slachtoffers.

Bij sommige branden wordt er niets bericht over de toestand van de dieren of om hoeveel dieren het precies gaat. Als er ergens in Vlaanderen een kippenstal afbrandt, zit je meteen met tienduizenden of soms meer dan 100.000 slachtoffers tegelijk. Dit is slechts het topje van de ijsberg. Mogelijk zijn er veel meer dieren gestorven in vreselijke stalbranden die niet eens de krantenkoppen haalden.

Lees hier alles over de stalbranden die tot nu toe in 2025 plaatsvonden in ons land.

Levend verbrand of verstikkingsdood

De rookontwikkeling zorgt ervoor dat de dieren sterven door verstikking. Door de brand kunnen daarnaast ook delen van het dak naar beneden storten waardoor de soms nog levende dieren worden verpletterd of terecht komen onder heet, gesmolten isolatiemateriaal. Dieren die zich dicht bij de brandhaard bevinden kunnen levend verbranden in de vlammen.

Geen bescherming tegen vuurzee

Het aantal slachtoffers tijdens één brand loopt al snel op door de industriële wijze waarop landbouwdieren gehouden worden. In de stallen zitten dieren vaak ook nog opgesloten in groepskooien, kraamkooien of dekstallen. Dit zijn stuk voor stuk nauwe constructies van stalen pijpen en afscheidingsplaten. De dieren kunnen bijgevolg onmogelijk zelf ontsnappen bij brand en ook voor de brandweer is het moeilijk tot onmogelijk om hen te bevrijden.

Van Campenhout: “De kern van dit probleem is niet gebrekkige brandpreventie en -detectie, maar het op elkaar proppen van enorme aantallen dieren, die nooit buiten komen en in vele gevallen nooit daglicht zien. Zelfs al was er een ontsnappingsmogelijkheid, de dieren zouden zelfs niet weten hoe te vluchten.”

Geen veiligere, maar lege stallen

Animal Rights staat achter een volledige transitie naar plantaardige voeding. Veiligere stallen zijn geen oplossing voor het vele leed dat de industriële veeteelt met zich meebrengt. Om een diervriendelijke toekomst te kunnen garanderen moeten we niet streven naar steeds veiligere stallen, maar naar lege stallen en vervolgens geen stallen.