Main content

Inhoud

Aangereden wolf bij Tynaarlo werd afgemaakt, terwijl er opvang beschikbaar was

Nieuws: 29 april 2025
Animal Rights

Dinsdag 22 april 2025 werd er op de A28 van Groningen naar Zwolle bij Tynaarlo een wolf aangereden. Het mannetje overleefde de aanrijding en zocht beschutting in een greppel. Daar werd de wolf verdoofd en vervolgens afgemaakt door een dierenarts.

Lees ook: ANIMAL RIGHTS LUIDT NOODKLOK OVER AANTAL VERKEERSSLACHTOFFERS ONDER WOLVEN

Er was opvang beschikbaar voor deze wolf bij Natuurhulpcentrum Opglabbeek in België. Dan had ook een scan kunnen worden gemaakt om de ernst van de verwondingen vast te stellen. Zij hadden contact met Rijkswaterstaat, maar van hun diensten werd geen gebruik gemaakt.

Volgens de dierenarts, die respectloos lachend zijn ‘werk’ deed, had de wolf een verbrijzelde heup opgelopen. Verder was (ernstig) letsel ontstaan aan knie, bekken en achterpoot en was zijn kop beschadigd. In overleg zou besloten zijn de wolf “uit zijn lijden te verlossen”, schrijft RTVDrenthe. 1 In overleg met wie wordt niet benoemd.

Lees ook: HET MISBRUIK VAN DE TERM EUTHANASIE BIJ DIEREN

Op 24 april reageert het Natuurcentrum in de Vlaamse pers: ”Zonde, zeker omdat niemand op dat moment wist of de wolf nog kon genezen.” 2
Frederik Thoelen vervolgt: ”De wolf lijkt op het eerste gezicht niet ernstig onderzocht. Dit is een gemiste kans. Je mag er niet standaard vanuit gaan dat een dier niet te redden is. Met een verbrijzelde heup en een kapotte knie is de kans groot dat het de beste beslissing was. Maar een kort oppervlakkig onderzoek kan daar geen uitsluitsel over bieden. Dit had grondiger moeten gebeuren.”

Volgens de provincie Drenthe is de wolf vervolgens overgebracht naar het Provinciale Steunpunt en is het Wolvenmeldpunt ingelicht. In lijn met het landelijke Interprovinciale Wolvenplan wordt het dier voor verder onderzoek overgebracht naar het Dutch Wildlife Health Centre van de Universiteit Utrecht, schrijft de provincie diezelfde dag nog op haar website. 3 Daar vindt sectie plaats en wordt een veterinair onderzoek uitgevoerd. Daarnaast doet Wageningen Universiteit een zogeheten dierecologisch onderzoek, waarbij onder andere leeftijd, conditie en leefwijze van deze wolf in kaart worden gebracht.

De resultaten van het onderzoek worden later gepubliceerd op de website van BIJ12, zegt de provincie, maar dat gebeurt met andere dode wolven - doodgereden, nooddoding, natuurlijke dood, stroperij - ook niet.

Animal Rights verwacht van de betrokken autoriteiten dat ze uit zichzelf het verslag van de dierenarts, de necropsie resultaten en het dierecologisch onderzoeksrapport publiceren, evenals een verslag en tijdlijn van de besluitvorming. Zo niet dan zullen we deze opvragen.

Het ging al eerder mis met de 'afhandeling' van een aangereden wolf. Zie daarvoor: HENGELOSE WOLF HAD MOETEN KUNNEN REVALIDEREN VOOR VRIJLATING

Er moeten duidelijke afspraken worden gemaakt over het opvangen en behandelen van gewonde wolven en andere wilde dieren in nood!

Zie hier de beelden:

Dierenrechten in de grondwet TEKEN DE PETITIE! Animal Rights wil dat alle dieren in Nederland, wild en in gevangenschap, als (staats)burgers, (rechts)personen en ingezetenen erkend worden en grondwettelijk verankerde rechten krijgen. Animal Rights

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer