Inhoud
Animal Rights filmt misstanden op Veluwse eendenfokkerijen
Animal Rights brengt schokkende undercoverbeelden naar buiten van verwaarloosde dieren op Veluwse eendenfokkerijen. Ruim 11 maanden lang werden fokkerijen bezocht en in Hierden hing de dierenrechtenorganisatie verborgen camera’s op in de stallen. Op de beelden is te zien hoe de eendenfokker de dieren schopt. Animal Rights is woedend over het structurele dierenleed en is een petitie gestart voor een verbod op de eendenfokkerij.
We zijn woedend over de misstanden en eisen een verbod.
Ernstige verwaarlozing
In alle bezochte stallen werden stervende en dode dieren aangetroffen. Vele eenden lagen op hun rug en waren niet meer in staat om op te staan. Deze dieren sterven mogelijk van de honger of dorst omdat ze niet meer bij de drinknippels en de voerbakken kunnen. In twee stallen was er een ziekenboeg aanwezig maar daar werden enkel dode dieren in vergaande staat van ontbinding aangetroffen.
Schoppen
In Hierden werden in meerdere stallen verborgen camera’s opgehangen om de verzorging van de eenden vast te leggen. Animal Rights directeur Robert Molenaar: “Op de beelden is te zien hoe verzwakte dieren die op hun rug lagen door medewerkers overeind werden geschopt. Dieren die zichtbaar medische zorg nodig hebben werden genegeerd en aan hun lot overgelaten.”
Structureel dierenleed
In Nederland worden jaarlijks zo’n 8 miljoen eenden gehouden op circa 50 fokkerijen die voornamelijk op de Veluwe gevestigd zijn. De dieren leven in dichte stallen en komen nooit buiten. Omdat ze geen toegang hebben tot open water kunnen de eenden natuurlijke gedragingen zoals zwemmen en snebberen niet vertonen. Daarnaast leidt het selectief fokken op snelle groei en hoog gewicht net als bij plofkippen tot bewegingsproblemen, hart-, lever- en longproblemen en vroegtijdige sterfte.
We hebben een lijst opgesteld van restaurants die het eendenvlees serveren.
Lijst met verkooppunten
Het vlees wordt verkocht als Veluwse (boerderij)eend aan restaurants, supermarkten en groothandels. Het dons en de veren worden verwerkt in kussens en dekbedden en zijn onder meer verkrijgbaar bij Auping. Animal Rights heeft op haar website een lijst gepubliceerd met verkooppunten.
Molenaar: “We roepen de restaurants en winkels op om te stoppen met de verkoop. Zo stimuleren we de afnemers om een stuk diervriendelijker te worden.”
Bekijk hier het rapport verbied de eendenfokkerij.