Inhoud
Stop het nieuwe mega-proefdiercentrum
De VU wil een nieuw en groter proefdiercentrum bouwen in Amsterdam. 1 Het 10 miljoen euro kostende proefdiercentrum moet in 2022 klaar zijn. De nieuwbouwplannen staan lijnrecht tegenover het overheidsbeleid om het aantal dierproeven in 2025 met de helft te verminderen. Animal Rights overweegt juridische acties om het proefdiercentrum tegen te houden.
Een nieuw en duur proefdiercentrum wordt niet gebouwd om het leeg te laten staan.
Animal Rights directeur Robert Molenaar heeft weinig begrip voor de nieuwbouwplannen van de VU: “Een nieuw en duur proefdiercentrum wordt niet gebouwd om het leeg te laten staan. Op deze wijze verleng je het proefdierengebruik onnodig. We zien liever dat het geld geïnvesteerd wordt om dierproeven te vervangen.”
Hoofdstad voor proefdieren
In Amsterdam hebben negen instellingen een vergunning om dierproeven te doen. Het gaat hierbij om ruim 100.000 dierproeven op jaarbasis. De proeven worden uitgevoerd op muizen, ratten, konijnen, cavia’s, apen, fretten, varkens, schapen, vogels en zebravissen. Daarnaast worden nog eens vele tienduizenden ‘overbodige’ muizen en ratten gedood. Het gaat om genetisch gemanipuleerde dieren of dieren die te veel gefokt zijn.
Wereldproefdierendag
Dinsdag 24 april is het Wereldproefdierendag. Animal Rights overhandigt die dag 75.000 handtekeningen aan Tweede Kamerleden met het verzoek om meer geld beschikbaar te stellen voor dierproefvrij onderzoek.
- AMC - 14.159 dierproeven
- Universiteit van Amsterdam - 2.011 dierproeven
- Vrije Universiteit Medisch Centrum - 4.082 dierproeven
- Vrije Universiteit Amsterdam - 5.582 dierproeven
- N.K.I - 60.000 dierproeven*
- KNAW - 16.796 dierproeven
Totaal = 102.630 dierproeven in 2016 1
Er zijn geen cijfers beschikbaar voor de volgende instellingen: Sanquin, UniQure en FUJIFILM SonoSite BV.
*Schatting op basis van Wob- informatie uit 2015