Main content

Inhoud

Online Protest voor Wereldproefdierendag 2020

Nieuws: 17 april 2020
Dier­proeven

Vanwege de COVID-19 pandemie zijn we genoodzaakt de mars in Gent voor Wereldproefdierendag op zaterdag 25 april 2020 deels te annuleren. We annuleren de mars niet helemaal, maar maken er een online protest van! Zo kunnen we die dag toch een stem voor de vele proefdieren zijn door online te protesteren tegen dierproeven en op te komen voor dierenrechten. Wij vinden dat het elke dag Wereldproefdierendag zou moeten zijn!

Laat ons samen een stem zijn voor alle proefdieren door online te protesteren tegen dierproeven en voor dierenrechten. Want elke dag zou Wereldproefdierendag moeten zijn!

Jen Hochmuth, Animal Rights

HOE KAN JE EEN STEM ZIJN VOOR DE PROEFDIEREN?

Deel het facebook event om al je vrienden uit te nodigen voor de facebook livestream op zaterdag 25 april van 14:00 – 16:00.

Pas je facebookprofiel aan met ons Animal Rights ‘#Vervangdierproeven’ kader:

  • ga naar je persoonlijke Facebook-pagina
  • beweeg je cursor over je profielfoto (links bovenaan) en klik op bijwerken.
  • in het venster “Profielfoto bijwerken” klik op “kader toevoegen”
  • in het vak “zoek naar thema’s, namen” vul in: ‘#Vervangdierproeven’
  • klik “als profielfoto gebruiken”

Maak je eigen protestbord met de hashtags #Vervangdierproeven #AnimalRights. Vermeld in één zin waarom jij vindt dat dierproeven moeten worden vervangen. Maak een foto van jou met je protestbord voor wereldproefdierendag en deel hem op je eigen sociale media (Facebook, Instagram en Twitter) met de hashtags #Vervangdierproeven #AnimalRights en tag Animal Rights!

Wil je een kans maken op een ‘limited edition’ rode Animal Rights T-shirt? Deel je foto met je protestbord dan ook in het facebook event t.e.m. vrijdag 24 april. Zaterdag 25 april gaan alle foto’s online in een grote fotocollage tijdens de facebook livestream. Zo kunnen we samen van achter ons scherm een online protest voor Wereldproefdierendag organiseren!

Opgelet: Als jij je foto in onze eventpagina deelt ga je ermee akkoord dat we je foto mogen gebruiken in onze grote Wereldproefdierendag collage. We verwachten van elke deelnemer dat hij of zij zich houdt aan onze richtlijnen. Zo zijn wij tegen alle vormen van geweld, uitbuiting en discriminatie van mens en dier en mag de tekst op de protestborden geen racistische, seksistische of bedreigende teksten bevatten.

DEEL DEEL DEEL! (TIP: het maken van protestborden is ook een leuke bezigheid voor kinderen.)

Wat gaan we doen?

Interactieve webinar via het online platform Zoom. Als Zoom niet geïnstalleerd is op je computer dan kan je dit op voorhand gratis downloaden via: https://zoom.us/

Klik na de installatie op de volgende vergaderingslink en volg de instructies: https://zoom.us/j/94987110414

Als je wil deelnemen aan onze proefdierenquiz of een brandende vraag wil stellen, wees dan zeker op tijd! Er zijn slechts 500 plaatsen beschikbaar via Zoom.

Wees gerust! Indien het niet lukt om via Zoom actief deel te nemen dan kan je nog steeds het volledige online event meevolgen in de facebook livestream in de eventpagina of via de facebookpagina van Animal Rights op zaterdag 25 april van 14:00 -16:00.

  • Toespraak en interactieve dierproevenquiz met Jen Hochmuth en Willem Vermaat van Animal Rights.
  • Streaming van ‘Test Subjects’ in het Engels met Nederlandse ondertiteling. ‘Test subjects’ is een korte documentaire over de ervaringen van drie wetenschappers omtrent dierproeven.
  • Live interview met een verpleegkundige over haar ervaring met dierproeven.
  • Tijd voor vragen en antwoorden van de online protestdeelnemers.

Sinds 1979 is Wereldproefdierendag wereldwijd de dag voor acties en marsen. Het is jouw moment om (ook online) een stem te zijn voor de stemlozen.

Animal Rights heeft een eventpage aangemaakt op Facebook.

België in de top 5 van de meeste dierproeven op honden en de meest pijnlijke dierproeven. Dit is ronduit schandalig!

Jen Hochmuth, Animal Rights

België plaats 5 voor de meeste dierproeven op honden en de pijnlijke dierproeven

België staat met 1.856 dierproeven op honden in 2017 op de vijfde plaats en voert daarmee zelfs meer dierproeven uit dan Spanje. In België werden er ook twee keer zo veel proefhonden gebruikt dan in Nederland. Nederland is met 909 proefhonden op de zevende plaats beland.

België staat ook in de top 5 van de lidstaten met het hoogste aantal proefdieren die ernstige pijn lijden. Volgens de statistieken is het aantal proefdieren dat ernstige pijn lijdt 1 op 10, terwijl in België bijna 1 op de 5 proefdieren ernstig lijdt.

Lees meer: België verslaat Nederland als topper proefdierenleed

Proefdieren worden beschouwd als louter reageerbuizen en weggegooid alsof ze levenloze objecten zijn wanneer ze niet van nut zijn voor de onderzoeker. Dit moet stoppen!

Jen Hochmuth, Animal Rights

Actie tegen dierproeven hard nodig

Volgens de laatste officiële cijfers werden er in de EU in 2017 alleen bijna 24 miljoen proefdieren getraumatiseerd, gemarteld, ziek gemaakt, vergiftigd, uitgehongerd of simpelweg als overbodig of ongeschikt afgemaakt. Het gaat o.a. om muizen, cavia’s, konijnen, ratten, kippen, varkens, vissen, katten, honden en apen die gedwongen worden om hun lichaam aan de wetenschap ter beschikking te stellen. 1

Onder het mom van de wetenschap proberen dierproefnemers ons wijs te maken dat proefdieren nooit onnodig gedood worden. Maar van de 24 miljoen proefdieren werden er maar 10 miljoen effectief voor dierproeven gebruikt. De rest van de bijna 14 miljoen proefdieren werden gebruikt voor het creëren en het fokken van genetisch gemodificeerde dieren, gedood voor hun lichaamsdelen, gebruikt als fokmachines of gewoon weggegooid omdat ze niet voldoen aan de "juiste" voorwaarden op het "juiste" moment.

Jen Hochmuth: "Proefdieren worden beschouwd als louter reageerbuizen en weggegooid alsof ze levenloze objecten zijn wanneer ze niet van nut zijn voor de onderzoeker. Dit moet stoppen!"

Wat willen wij?

We willen dierproeven zo snel mogelijk vervangen door alternatieven.

Dat kan als de overheid stopt met het subsidiëren van dierproeven. Gebruik de middelen voor de transitie naar proefdiervrij onderzoek.

Wetenschappers moeten ómdenken: stel de wetenschappelijke vraag centraal. Verbeter de internationale samenwerking van bedrijven, overheid en belangenorganisaties, en deel en verspreid kennis.

Regel dat alternatieven voor dierproeven sneller worden geaccepteerd binnen de wetgeving, zodat dierproeven sneller kunnen worden vervangen.

Met ons nieuwste project Animal Free Science willen we de verandering stimuleren om dierproeven te vervangen door proefdiervrije onderzoeksmethoden met een directe toepassing voor de mens.