Inhoud
Ook de dierenmishandelaars van slachthuis Ryckaert spelen de laster-kaart; Animal Rights pareert met klacht van lasterlijke aangifte
In januari 2024 berichtte Animal Rights over de grove misstanden bij slachthuis Ryckaert in het Oost-Vlaamse Eeklo, die leidde tot een tijdelijke sluiting vanaf 28 januari 2022. De elektrische veedrijvers worden continu misbruikt. Dieren hebben geen water in de wachtruimtes. De verdoving werkt niet en personeel weet vervolgens niet wat te doen of is niet ter plaatse. Kreupele dieren worden achtergelaten in de wachtruimten, een ander wacht onnodig lang in de fixatie box. Een varken ligt dood in de stal en een varken loopt op de oprit, zonder dat iemand dit opmerkt. Er worden niet-transportwaardige dieren aangevoerd die ook niet worden opgemerkt. Varkens ontsnappen en bereiken de openbare weg.
Lees ook: Grove misstanden leiden tot sluiting van slachthuis Ryckaert in Eeklo
Het slachthuis kreeg meerdere malen de kans om de problemen aan te pakken, maar bleef dezelfde fouten maken. “Wie niet wil horen, moet voelen,” zei dierenwelzijnsminister Ben Weyts. “De exploitatie moet per direct stopgezet worden en kan pas heropstarten als de werking structureel veranderd is. Ook in een slachthuis moeten dieren nog altijd fatsoenlijk behandeld worden”. 1
Slachthuis Ryckaert was blijkbaar niet blij met de onthulling, want op 13 mei 2024 kreeg Animal Rights van de Gentse politie een uitnodiging om gehoord te worden over artikel 443, 444 en 460 van het strafwetboek.
Volgens artikel 443 van het Belgische Strafwetboek is hij die aan een persoon kwaadwillig een bepaald feit ten laste legt, dat zijn eer kan krenken of hem aan de openbare verachting kan blootstellen, en waarvan het wettelijk bewijs niet wordt geleverd, schuldig aan laster en eerroof.
Artikel 444 gaat over de wijze waarop, bijvoorbeeld een artikel op de website van Animal Rights.
Artikel 460 gaat over het openbaren van geheimen.
Van de zotte natuurlijk; het slachthuis is immers vanwege de beschreven misstanden tijdelijk gesloten en de informatie kwam voort uit de Wet openbaarheid van bestuur en is dus per definitie niet geheim maar voor iedereen toegankelijk/opvraagbaar.
Het is niet de eerste keer dat Animal Rights met deze intimidatie-tactiek van slachthuizen te maken krijgt. Ook slachters uit Zele dachten Animal Rights het zwijgen op te leggen via een aangifte vanwege laster, bedreiging en belaging, na de publicatie van schokkende beelden uit het slachthuis Moerbeko. De raadkamer besloot op 15 december 2023 dat Animal Rights (natuurlijk) niet wordt vervolgd!
Animal Rights ziet deze procedures als een poging om Animal Rights de mond te snoeren, een zogenaamde SLAPP. SLAPP is een Engels acroniem voor Strategic Lawsuit Against Public Participation en behelst een rechtszaak die aangespannen wordt met het oogmerk, niet persé om te winnen, maar om een kritische partij te intimideren en tot zwijgen te brengen. Bijvoorbeeld door deze te dwingen tot het maken van dusdanig hoge juridische kosten dat de aangeklaagde partij de kritiek of oppositie dient op te geven.
Animal Rights heeft genoeg van deze intimidatie en diende op zaterdag 13 juli 2024 een ‘tegenklacht’ in van 'lasterlijke aangifte'. De politie stelde een PV op en stuurde dit naar het parket. Op 12 september 2024 ontving Animal Rights een brief van het Openbaar Ministerie met de informatie dat de klacht van Animal Rights tegen het slachthuis geseponeerd werd. Animal Rights wacht nog op nieuws m.b.t. de klacht van het slachthuis tegen de dierenrechtenorganisatie, maar er wordt bij de dierenrechtenorganisatie vanuit gegaan dat ook die klacht in tussentijd gewoon geseponeerd werd.
Op maandag 16 december heeft Animal Rights een nieuw informatieverzoek ingediend bij de Dienst Dierenwelzijn om inspectierapporten voor de periode januari 2023 tot en met 16 december 2024 op te vragen in het kader van de wet openbaarheid van bestuur.