Inhoud
Ook Nederlanders schuldig aan trofeejacht
Vijf jaar geleden werd Cecil, een van de bekendste leeuwen ter wereld, gedood door een trofeejager. Hij betaalde 50.000 dollar om met pijl en boog op de leeuw te kunnen schieten. Cecil liep 10 uur gewond rond, voordat hij werd doodgeschoten. Wereldwijd werd geschokt gereageerd op de dood van Cecil. Niet alleen omdat de 13-jarige leeuw zo geliefd was, maar ook omdat hij in een reservaat leefde en dus beschermd was. Sindsdien zijn er 6.000 leeuwen door jagers gedood.
Jessica Smit, Animal Rights: “We zijn vijf jaar verder en nog steeds is de trofeejacht big business. Ondanks de massale boosheid is er weinig of niets veranderd. In Nederland is er een verbod gekomen op de invoer van jachttrofeeën van o.a. leeuwen, nijlpaarden en ijsberen, maar de jacht op andere beschermde diersoorten gaat onverminderd door.”
We zijn vijf jaar verder en nog steeds is de trofeejacht big business.
5 JAAR NA CECIL: 6.000 LEEUWEN VERMOORD
Sinds de dood van Cecil zijn er wereldwijd maar liefst 6.000 leeuwen gedood. Zo blijkt uit het nieuwe boek van journalist en milieubeschermer Eduardo Gonçalves, “KILLING GAME: The Extinction Industry. Twee derde daarvan werd gedood door Europese trofeejagers.
Eduardo Gonçalves: “Het aantal leeuwen is schrikbarend afgenomen. Er zouden er nog zo’n 20.000, misschien zelfs maar 13.000 over zijn in het wild. Trofeejagers hebben in het laatste decennium alleen al 10.000 leeuwen geschoten. Omdat de genetische diversiteit zodanig is afgenomen, is het genoeg om 5% van deze leeuwen te doden om hun soort te doen uitsterven. Dit zou de eerste keer zijn sinds de sabeltandtijger dat een katachtige uitsterft.”
Teken onze petitie voor een volledig verbod op de plezierjacht.
IMPORT VAN trofeeën: HOOFDEN, OREN EN POTEN
Uit onderzoek van Animal Rights blijkt dat Nederlandse jagers vanaf 2015 t/m 2018 maar liefst 92 maal een trofee hebben geïmporteerd.1 Dit wil echter niet zeggen dat het ook om 92 dieren gaat. Zo bestaat één invoer uit 9 berenhuiden, een andere invoer bestaat uit 4 zebrahuiden en weer een ander uit 2 bavianenschedels.
Jessica Smit: “Het is vrijwel onmogelijk om te achterhalen om hoe veel dieren het exact gaat, omdat landen de in- en uitvoer op verschillende manieren registreren. Soms worden er helemaal geen aantallen genoemd en wordt er alleen gesproken over ‘trofeeën’.”
Nederlanders importeren o.a. hoofden, schedels, huiden, botten, oren, poten en in het verleden ook slagtanden. In 2016 kwam er een verbod op de invoer van trofeeën van verschillende bedreigde diersoorten, zoals de witte neushoorn, Afrikaanse olifant, moeflon, leeuw, ijsbeer en het nijlpaard.2 Staatssecretaris Martijn van Dam wilde een norm stellen. Hij vond het “voor je plezier een leeuw of olifant doden en die dan mee te nemen naar Nederland om aan je muur te hangen” niet gepast.
Als onze overheid het niet gepast vindt om voor je plezier wilde dieren te doden en de trofeeën thuis aan de muur te hangen dan moet dat gelden voor álle dieren.
VERBIED DE TROFEEJACHT!
Ondanks het feit dat Nederland striktere invoerbeperkingen kent dan andere Europese landen, is het nog steeds mogelijk jachtreizen te boeken naar andere continenten om bavianen, beren, zebra’s, wolven en poema’s te doden. Jessica Smit: “Als onze overheid het niet gepast vindt om voor je plezier wilde dieren te doden en de trofeeën thuis aan de muur te hangen dan moet dat gelden voor álle dieren. Niet een aantal diersoorten.”
Animal Rights wil een onmiddellijk verbod op de invoer van alle jachttrofeeën en is een petitie gestart. Daarnaast moeten zowel de Nederlandse als Belgische overheid ijveren voor het opnemen van een totaalverbod op de trofeejacht op internationaal niveau. Totdat dit is gerealiseerd, moet de trofeejacht voor alle ingezetenen worden verboden. De petitie is inmiddels 25.000 keer ondertekend.
Lees ook: trofeejacht helpt wilde dieren niet