Inhoud
Op de drempel van de dood: een wake voor het slachthuis
Animal Rights sloot zich maandag aan bij een actie van Animal Save Nederland. Voor het slachthuis Vion in Boxtel zagen we honderden angstige varkens wachten op een gruwelijke dood. De dieren zaten op elkaar gepakt in vrachtwagens, sommigen zaten onder de striemen, anderen hadden abcessen. Iedere dag worden er op deze locatie 20.000 varkens geslacht.
Krijsen van angst en frustratie
Het hoge gekrijs dat uit de vrachtwagens komt, gaat door merg en been. Er zijn negen vakken, verdeeld over drie verdiepingen (laadvloeren) en in ieder vak zitten zo'n vijftien varkens tegen elkaar aangedrukt. Het is evident dat ze bang en gefrustreerd zijn: er is nauwelijks ruimte om te bewegen, de dieren zitten onder de rode striemen. Ze bijten elkaar in de oren en de staarten. Een enkel dier heeft een flink abces. En de stank is overweldigend.
De varkens hebben er geen idee van, maar ze staan bijna letterlijk op de drempel van de dood. Voor de deur van slachthuis Vion in Boxtel zien we hoe ellendig hun laatste uren zijn. Straks rijden de vrachtwagens door en wordt deze intelligente en lieve wezens stuk voor stuk, 20.000 per dag, de keel doorgesneden. Hoe afschuwelijk dat ook is, het is bijna een verlossing. Want dit is geen leven. Van geboorte tot mesterij en van transport tot slacht: het bestaan van een varken in de vee-industrie is slechts treurnis en pijn.
"We hebben de plicht dit aan de consument te laten zien."
De deelnemers aan de wake kunnen nauwelijks iets voor de varkens betekenen. Ze mogen de varkens een slokje water geven, aaien, zachtjes toespreken. Het zal geen verschil maken: het lot van de dieren staat vast en het is te gruwelijk om echt troost te kunnen bieden. Waarom neemt Animal Rights dan toch deel aan zo'n wake? Wat heeft het voor zin?
Animal Rights campagnecoördinator Anna Krijger: "Deze acties geven ons de mogelijkheid om het lijden van de dieren vast te leggen en te delen met een groot publiek. Mensen die vlees eten denken er liever niet aan dat het dier dat op hun bord ligt zo bang is geweest en zo'n ellendig bestaan heeft gehad." Door foto's en video's te maken van de varkens in hun laatste uren kunnen we mensen confronteren en hopelijk op andere gedachten brengen, zegt Krijger. "We hebben de plicht dit aan de consument te laten zien."
Intelligente en lieve dieren worden gruwelijk mishandeld
Hoewel alle dieren in de intensieve veehouderij afschuwelijk lijden, lijkt het erop dat varkens in het bijzonder zo slecht mogelijk worden behandeld. Undercoverbeelden van Animal Rights en andere organisaties hebben de afgelopen jaren aangetoond dat het er zowel in de varkenshouderijen als -slachterijen demonisch aan toegaat. Denk aan de wantoestanden in de stallen van 'varkensbaron' Straathof en de aanhoudende gruwelijkheden in het Vlaamse slachthuis Tielt. De trend om door inzet van kunstmatige intelligentie het 'dierenwelzijn' te verbeteren, zijn bizar en dienen alleen de belangen van de varkenshouders. De enige duurzame oplossing die dit leed kan beëindigen is het stopzetten van de intensieve varkenshouderij.