Inhoud
Op naar een Europa zonder dierproeven
Goed nieuws: een nieuw Europees project en een congres hebben beiden hetzelfde doel: Geen dierproeven meer! Bij Animal Rights juichen we deze ontwikkelingen toe. “We roepen al heel lang dat dierproeven ethisch en wetenschappelijk onverantwoord zijn. Eindelijk krijgen we gehoor door de stakeholders die net als wij inzien dat dierproeven onbeduidend zijn voor de mens!”, zegt Jen Hochmuth.
GEEN PROEFDIEREN MEER
In een nieuwe Europees project gaan onderzoekers gebruik maken van celcultuurmethoden op basis van menselijke cellen en computergestuurde modellen die zich beroepen op artificiële intelligentie.1 Het “ONTOX”-project, gesteund door een Europese subsidie van ruim 17 miljoen euro, gaat met 18 Europese en Amerikaanse partners op zoek naar innovatieve methoden om de veiligheid van chemische stoffen te evalueren zonder gebruik te maken van proefdieren. Bovendien zal er nauw samengewerkt worden met verschillende regelgevende instanties wereldwijd teneinde de nieuwe proefdiervrije methodiek en strategieën snel te kunnen implementeren.
Professor Mathieu Vinken uit Roeselare, een apotheker-toxicoloog verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB), staat vanaf 1 mei 2021 voor een periode van 5 jaar in voor de algemene leiding van het “ONTOX”-project. Vinken: “Dit is een uniek onderzoeksproject met een uitgesproken interdisciplinaire, intersectorale en internationale dimensie. De impact die het “ONTOX” project teweeg zal brengen is niet van de minste. Het “ONTOX” project zal niet enkel leiden tot een drastische daling in proefdiergebruik, maar zal tevens een ware globale revolutie omtrent het wettelijk vereiste testen van de veiligheid van chemische stoffen in gang zetten. De verwachtingen zijn dan ook hooggespannen en daarom wordt het “ONTOX”-project op de voet gevolgd vanuit alle hoeken van de wereld.
EU-congres wil proefdiervrije transitie versnellen
Op jaarbasis worden in de Europese Unie nog steeds miljoenen dieren gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Dergelijke aanpak wordt vanuit ethisch standpunt steeds meer bekritiseerd. Bovendien wordt bij deze aanpak aangenomen dat uit dierproeven verkregen resultaten relevant zijn voor de mens.
Deze week organiseerde de EU ook een congres met meer dan 1000 deelnemers, gericht op de vraag hoe we goede alternatieven voor dierproeven kunnen stimuleren.1 Geneticus Dr. Dilyana Filipova gaf in naam van de Europese Coalitie voor de Beëindiging van Dierproeven (ECEAE), waar Animal Rights lid van is, een compleet overzicht van betere en snellere proefdiervrije alternatieven voor COVID-onderzoek. Een uitgebreid verslag van het congres wordt binnenkort door de Europese Commissie gepubliceerd.
Jen Hochmuth: "Het is een keuze tussen goede wetenschap en zinloze wreedheid. Goede wetenschap is zonder dierproeven. Dierproeven hebben geen morele of wetenschappelijk afweging nodig want zowel mens als proefdier zijn de verliezers in dit verhaal."
Help ons proefdieren te vervangen
Het doel van Animal Rights is om komaf te maken met alle dierproeven en in te zetten op dierproefvrije wetenschap die een directe toepassing op de mens hebben. Daarom zijn we het voorbije jaar een nieuwe campagne gestart: Animal Free Science.
Op dit moment worden honden en katten in dodelijke dierproeven gebruikt in Nederlandse en Belgische laboratoria. Animal Rights wil met alle macht deze akelige testen stoppen.
Samen mobiliseren we wetenschappers en politici om te kiezen voor moderne dierproefvrije methoden. Laten we NU dieren redden uit de laboratoria.