Main content

Inhoud

Op straat tegen apenexperimenten KU Leuven

Nieuws: 26 augustus 2024
Dier­proeven

Tijdens de ochtend van woensdag 18 september organiseert Animal Rights een protest op de grote markt in Leuven tijdens de plechtige opening van het academiejaar. Rowena Vanroy, campagnecoordinator Animal Rights: “De KU Leuven stimuleert alternatieven voor dierproeven amper. In plaats van een leider te zijn in alternatieven, gaan ze gewoon verder met dieren martelen.”

Apenexperimenten

De KU Leuven is de grootste proefdiernemer van de Benelux. Onder andere wordt er experimenteel hersenonderzoek verricht op resusapen. Om hun hersenactiviteit te kunnen meten, worden via boorgaten in hun schedel elektroden geïmplanteerd in de hersenen. Met cement wordt een fixatie-staaf of ‘hoedje’ aan de schedel vastgehecht. Dit staafje dient om de kop van de apen te fixeren tijdens de latere hersenmetingen. De dieren worden gemiddeld 7 tot 10 jaar (her)gebruikt aan de KU Leuven. In totaal beschikt de KU Leuven over ongeveer 40 proefapen.

Reactie KU Leuven

Animal Rights stuurde een brandbrief naar de rector van de KU Leuven, Marc Sels waarin we vragen om een gesprek. We kregen enkel een teleurstellende reactie terug.

“In antwoord op uw brief van 26-7-2024 kan ik u melden dat onderzoek aan KU Leuven geheel conform de Europese wetgeving over proefdieronderzoek gebeurt. Dit houdt in dat dierproeven enkel mogen uitgevoerd worden als er geen volwaardig alternatief of proefdiervrije manier beschikbaar is om dezelfde vraag te beantwoorden. Het “Neen, tenzij… “-principe en het 4V principe (vermindering, vervanging, verfijning, en verantwoord(elijk) omgaan met dieren) staan daarbij steeds centraal, evenals het maximaliseren van dierenwelzijn. Verder gebruiken KU Leuven onderzoekers alternatieven als dat kan. Er wordt ook krachtig ingezet op de ontwikkeling van nieuwe alternatieven.”

Teleurgesteld Animal Rights voert actie

Animal Rights is absoluut voorstander van wetenschappelijke vooruitgang, maar niet ten koste van dieren. Het gebruik van dieren van dierproeven is een morele grens die niet overschreden zou mogen worden. Het immense aantal dierproeven aan de KU Leuven is het gevolg van een beleidskeuze om dierproeven te financieren en de implementatie van alternatieven onvoldoende te stimuleren. Immers, de meeste apenexperimenten worden uitgevoerd met subsidie van de KU Leuven.

Vanroy: "Met onze demonstratie willen we een statement maken: voor wetenschappelijke vooruitgang, maar niet ten koste van dieren."

Er bestaan intussen talloze alternatieven, maar het duurt veel te lang voor deze alternatieven worden aanvaardt door dierproefnemers en zij er zich vertrouwd mee maken. De wetenschappelijke ontwikkelingen volgen zich snel op. Wie dierproeven echt wil vervangen, moet eerst een gedegen literatuurstudie doen alvorens een studie op te zetten, en dat ontbreekt momenteel.

Op 18 september komen we op straat voor de apen. Je vindt alle praktische informatie in het event of in onze online agenda om mee te doen.