Main content

Inhoud

Overwinning: rechtbank stopt wrede apenexperimenten

Nieuws: 27 januari 2020
Dier­proeven

Na een strijd van bijna een jaar is het onze vrienden van de Italiaanse dierenbeschermingsorganisatie LAV gelukt om het geplande experiment op 6 makaken in het Italiaanse primatencentrum van de Universiteit van Parma voorlopig te stoppen. Animal Rights ondersteunde de campagne en voerde actie bij Hartelust, de leverancier van de apen.

Robert Molenaar van Animal Rights: "Zo ga je niet om met andere dieren. Ze kunnen net zoveel lijden en voelen als wij. Er moet een einde komen aan deze belachelijke testen.”

Met de beschikbaarheid en ontwikkeling van humane en voor de mens relevante niet-dierlijke onderzoeksmethoden is er geen enkele reden om deze intelligente en gevoelige dieren aan deze afschuwelijke en onnodige proeven te onderwerpen

Jen Hochmuth, Animal Rights

ACTIE VOEREN LEVERT OP

Felicitaties aan onze vrienden van de Italiaanse dierenbeschermingsorganisatie LAV. Dankzij hun campagnewerk en het verzamelen van meer dan 425.000 handtekeningen is het hen gelukt om de wrede apenexperimenten aan de universiteit van Parma stop te zetten. Voorlopig, toch. Animal Rights ondersteunde de campagne en voerde actie bij Hartelust, de Tilburgse leverancier van proefapen.

De universiteit van Parma was van plan om 6 apen in een akelige dierproef blind te maken. De rechtbank heeft de experimenten om de wrede dierproeven opgeschort na bestudering van de feiten. Volgens de uitspraak van de rechtbank is het nu aan de wetenschappers en het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid om aan te tonen dat de dierproeven, die bedoeld zijn om het menselijk gezichtsvermogen te bestuderen, noodzakelijk zijn en dat er geen humane methoden zonder dieren bestaan.

Jen Hochmuth: “Met de beschikbaarheid en ontwikkeling van humane en voor de mens relevante niet-dierlijke onderzoeksmethoden is er geen enkele reden om deze intelligente en gevoelige dieren aan deze afschuwelijke en onnodige proeven te onderwerpen".

Wetenschap, net zoals elke andere menselijke activiteit, mag de ethiek niet negeren. Zo ga je niet om met dieren die zo dicht bij ons staan en net zoveel kunnen lijden en voelen. We moeten een einde maken aan deze belachelijke testen.

Robert Molenaar, Animal Rights

TRIESTE BEELDEN

Vorig jaar kwam de Universiteit van Parma negatief in het nieuws door schokkende undercoverbeelden van de leefcondities van de apen (zie video). De apen hebben open wonden door de elektroden in het hoofd en worden getraind door ze water te onthouden. Dit heeft ernstige gevolgen voor hun welzijn. Op de beelden is te zien hoe een dorstige aap zijn eigen urine drinkt en hoe de dieren aan muren en de spijlen van de kooien likken. Deze apen zijn afkomstig uit de loods van apenhandelaar Hartelust.

Robert Molenaar van Animal Rights: “Wetenschap, net zoals elke andere menselijke activiteit, mag de ethiek niet negeren. Zo ga je niet om andere dieren. Ze kunnen net zoveel lijden en voelen als wij. Er moet een einde komen aan deze belachelijke testen.”

Hartelust apen naar KU Leuven

Niet alleen in Parma maar wereldwijd worden dorstige apen ingezet in hersenexperimenten. In 2017 werden aan de KU Leuven 44 apen gebruikt. Ook deze apen worden geleverd door Hartelust.

Jen Hochmuth: “Al tientallen jaren lang worden dit soort hersenexperimenten uitgevoerd op apen, zonder dat het resultaat op levert. We roepen de KU Leuven op om te stoppen met apenexperimenten en om vol in te zetten op de transitie naar dierproefvrije innovatie.”

Teken onze petite voor stopzetting van apenexperimenten en de handel in proefapen, het vervangen van dierproeven en voor het uitplaatsen van ex-proefapen naar een opvangcentrum.