Inhoud
Dieren eten is natuurlijk en dus goed? Ontkracht!
Plant Power ontkracht argumenten tegen plantaardig eten. In dit artikel: ‘het is de natuur om dieren te eten’. We evalueren dit argument met Willem Vermaat, dierethicus bij Animal Rights en campagnecoördinator Plant Power.
Selectieve toepassing
"Het is de natuur om dood te gaan aan een blindedarmontsteking. Het is niet de natuur om naar een beeldscherm te kijken, wat je nu doet. Je doet en laat allerlei dingen waarbij je negeert wat natuurlijk is," zo stelt ethicus Vermaat. "Het eten van dierlijke producten rechtvaardigen met het argument dat het natuurlijk is, is geen sterk excuus. Je bent niet consequent in het leven volgens de natuur, maar past het argument selectief toe: wanneer het je uitkomt."
Leeuwen ruiken aan de anus van andere leeuwen. Moeten mensen dat ook doen?
Leven als leeuwen of menselijke voorouders
“LEEUWEN ETEN OOK DIEREN"
Het argument 'het is de natuur om dieren te eten' komt in verschillende vormen. Je kunt bijvoorbeeld stellen dat dieren in de natuur elkaar ook eten, zoals leeuwen antilopen. Het klopt dat leeuwen dat doen, maar het is opmerkelijk om daarmee te verdedigen dat je als mens dieren mag eten. Vermaat: "Mensen beargumenteren over het algemeen niet dat we moeten leven zoals andere dieren doen. Leeuwen ruiken aan de anus van andere leeuwen. Dat is voor hen en veel andere dieren een manier van communiceren. Moeten mensen dat ook doen?" We lopen ook niet naakt rond, hoewel dat nog veel natuurlijker is: er zijn meer soorten die geen kleding dragen dan soorten die vlees eten.
“ONZE VOOROUDERS ATEN DIEREN”
Je kunt ook stellen dat mensen van nature vlees eten. Wat is in dat geval van nature? Hoe onze voorouders als jagers-verzamelaars leefden? Zij aten juist weinig vlees. Mensen zijn vooral planteneters en stammen af van planteneters. Dat blijkt ook uit onze anatomie. Wij kunnen van nature, zonder hulpmiddelen, niet de dieren eten die de we in Nederland veel eten: geen koeien, varkens, kippen en vissen. Daar hebben we niet de snelheid, niet de klauwen en niet het gebit voor. Ook het instinct hebben we niet. Een kind dat dieren op de kinderboerderij bezoekt, wil deze dieren aaien. Vermaat: "Als je kind dieren wil doden, maak je je zorgen over de geestelijke gezondheid van je kind."
Het is onmiskenbaar dat we voorouders hebben gehad die kleine hoeveelheden vlees aten, maar is dat een reden om nu vlees te eten? We hebben het niet nodig en plantaardig eten is gezonder. Bovendien: als dit de reden is om vlees te eten, pas je dat dan ook consequent toe? Vermaat zegt hierover: "Jagers-verzamelaars aten geen chips en dronken geen cola of melk van andere diersoorten. Wederom is te zien hoe selectief mensen zijn in het toepassen van het 'het is de natuur-argument'."
Als er iets niet natuurlijk is, dan is het de intensieve veehouderij
Als je vlees eet, omdat mensen van nature vlees eten, pak het dan consequent aan en knaag vlees van karkassen die je op de savanne vindt. Misschien als je veel energie hebt, kun je proberen op het heetst van de dag een dier te volgen tot het dier van uitputting niet meer verder kan en kun je kijken of je het dan kunt doden. In aanvulling hierop stelt Vermaat: "Als er iets niet natuurlijk is, dan is het de intensieve veehouderij." Kortom, wil je zo natuurlijk mogelijk leven, dan kun je dat met een plantaardig eetpatroon dat het beste benaderen.
“MAAR MENSEN ZIJN TOCH OMNIVOREN?”
Nu kun je altijd nog betogen dat het eten van dieren en dierlijke producten wel degelijk natuurlijk is, omdat mensen omnivoren zijn. Biologisch gezien zijn mensen inderdaad omnivoren: wij kunnen zowel plantaardige als dierlijke voeding eten om te overleven. We zijn echter niet gebonden aan een omnivoor eetpatroon: het is niet zo dat we de combinatie van plantaardige en dierlijke producten moeten eten. We kunnen leven van planten alleen. Het meest gezonde eetpatroon is zelfs volledig plantaardig.
Dit betekent dat je een keuze hebt: kies je voor het eten van dierlijke producten, terwijl je die niet nodig hebt en draag je daarmee bij aan het onnodig lijden en doden van dieren of kies je voor een plantaardig voedingspatroon?
Natuurlijk is niet hetzelfde als goed
Uiteindelijk gaat het erom natuurlijk niet met goed te verwarren. Mensen in veel prehistorische culturen hebben dieren gegeten, maar ook hun eigen kinderen vermoord – bijvoorbeeld levend begraven – als ze niet voor hen konden zorgen. Is zulk gedrag goed, omdat het natuurlijk is? Mensen halen vaak twee dingen door elkaar: goed en natuurlijk. Dit doen niet alleen mensen die dieren eten, ook veel veganisten en vegetariërs willen hun gelijk aantonen door te betogen dat mensen van nature geen vleeseters zijn. Mensen zijn inderdaad meer planteneters dan vleeseters, maar feit is dat de mens een omnivoor is en een keuze heeft om plantaardig of niet plantaardig te eten. Vermaat is helder: "Of wij dieren mogen eten gaat niet over de vraag of het natuurlijk is, maar over de vraag of het rechtvaardig is dat een dier lijdt en gedood wordt voor een stukje menselijk plezier".
Inspiratie
Op zoek naar inspiratie en tips voor plantaardig eten? Bekijk onze Plant Power pagina.