Main content

Inhoud

Plantaardig eten met een klein budget

Een vooroordeel over plantaardig eten dat wij regelmatig horen, is dat het duur is. Het is echter maar net wat je er zelf van maakt. Plantaardig eten kan duur zijn als je veelvuldig kiest voor dure producten, zoals sommige plantaardige kazen, maar plantaardig eten is in de basis niet duurder dan een dieet met dierlijke producten. Sterker nog, je kunt makkelijk goedkoper eten als je plantaardig eet, zonder dat je hoeft in te leveren aan smaak. In dit artikel geven wij onze bespaartips en laten we zien dat je ook met een klein budget plantaardig kunt eten.

Plantaardig eten is goedkoper

Dierlijke producten als vlees en kaas zijn over het algemeen duurder dan plantaardige producten als groente en fruit. Daarnaast zijn dierlijke producten eigenlijk nog veel te goedkoop: het kan alleen zo goedkoop geproduceerd worden doordat er een intensieve veehouderij is. Die veehouderij heeft niet alleen een enorme negatieve impact op dieren, maar ook op het milieu en de volksgezondheid.

Full size
Vleesvervangers van huismerken zijn goedkoper. Deze burgers kosten €1,59.

Bespaartips

  • Eet whole foods plant-based (WFPB). Je eet dan gezond. Tegelijk zijn veel plantaardige basisproducten niet duur: rijst, aardappelen, peulvruchten, pasta, tofu, havermout en veel soorten groenten en fruit.
  • Koop houdbare producten die je vaak gebruikt in grote (bulk)verpakkingen. Denk bijvoorbeeld aan rijst, pasta en gedroogde peulvruchten. Ook noten, zaden en pitten kun je in bulk bestellen in webshops.
  • Ga naar de markt. Op de markt zijn groenten en fruit vaak een stuk goedkoper. Ook in toko's (Aziatische supermarkten) en Turkse supermarkten zijn deze producten vaak goedkoper. Ook kun je er vaak gedroogde peulvruchten en andere producen in bulk krijgen.
  • Peulvruchten zijn sowieso een stuk goedkoper als je ze gedroogd koopt en zelf weekt en kookt.
  • Eet met het seizoen: groente en fruit 'in het seizoen' is goedkoper.
  • Kies voor diepvriesgroenten en fruit. Dit is vaak goedkoper dan verse producten, maar niet minder gezond, omdat deze producten snel na de oogst worden ingevroren. Bovendien ben je niet afhankelijk van het seizoen.
  • Vergelijk prijzen. Het is de moeite waard om prijzen te vergelijken. Huismerken zijn vaak goedkoper. Dat geldt ook voor vleesvervangers die steeds meer huismerken in hun assortiment hebben. Wees er ook bewust van dat de prijzen tussen supermarkten verschillen.
  • Let op aanbiedingen. Hiermee kun je veel geld besparen. In veel supermarkten keren aanbiedingen terug, zoals van plantaardige producten van Alpro. Die zijn dan vaak de helft van de prijs.
  • Een specifieke tip over aanbiedingen betreft Holland & Barrett: deze winkel heeft van tijd tot tijd aantrekkelijke aanbiedingen (soms zelfs 3 voor de prijs van 1) van duurdere producten zoals quinoa en edelgist.
  • Kook in bulk en vries wat je over houdt in. Dit is goedkoper dan iedere dag apart koken (en daarvoor boodschappen doen). Sowieso wil je wat overblijft bewaren en niet weggooien!
  • Maak een planning voor bijvoorbeeld een week. Laar je tijdens het boodschappen doen niet verleiden tot impulsaankopen.
  • Verbouw zelf kruiden en eventueel groenten en fruit. Ook zonder tuin, maar met een balkon kun je je eigen kruiden verbouwen.
  • Maak plantaardige burgers zelf, zoals deze spinazieburger. Het internet staat vol met recepten voor zulke burgers.
  • Als je een recept zoekt, gebruik dan 'budget' als zoekterm.
  • Ook kaasvervangers kun je zelf maken. Bekijk bijvoorbeeld deze recepten op Vegetus.
  • In plaats van frisdrank kun je water op smaak brengen met verse groenten en fruit.

Betaalbaar uit eten

Vooral in grote steden kun je betaalbaar - soms zelf gratis - een plantaardige maaltijd krijgen. Dit zijn meestal vrijplaatsen of andere initiatieven van vrijwilligers die op één of meerdere dagen in de week een vegan maaltijd aanbieden. Wij kunnen de volgende organisaties aanraden:

Bespaar niet op je gezondheid

Tot slot willen wij meegeven dat als je ergens op wil besparen, je jezelf ook kunt afvragen op welke uitgaven je dat wilt doen. Een gezond eetpatroon bestaat uit veel groenten en fruit en variatie hierin. Wij raden het af om (indien mogelijk!) daarop te besparen.