Inhoud
Politieke ambitie moet zorgen voor vervanging dierproeven
De politiek heeft zich in een Ronde Tafelgesprek in de Tweede Kamer uitgebreid laten informeren over de ontwikkeling van proefdiervrije onderzoeksmethoden.1 2 Aanleiding is de ambitie van de overheid om in 2025 wereldwijd koploper dierproefvrije innovatie te zijn. 3 Dan zou bijna de helft van alle dierproeven vervangen zijn door alternatieven.
-
https://www.tweedekamer.nl/debat_en_vergadering/commissievergaderingen/details?id=2017A02149 ↩
-
https://nos.nl/artikel/2192939-nederland-kan-met-wat-moeite-koploper-dierproefvrij-onderzoek-worden.html ↩
-
https://www.ncadierproevenbeleid.nl/actueel/nieuws/17/6/8/congres-nederland-wereldleider-proefdiervrije-innovatie ↩
Paulien Edixhoven, campagnecoördinator Animal Rights, volgde deze hoorzitting: “Het is goed dat politici zich laten informeren over nieuwe onderzoekstechnieken. Het zal voor een groot deel van hen afhangen of die mooie ambitie ook gehaald wordt.”
De politieke wil is er. NU doorpakken voor een dierproefvrije wereld!
Optimisme
De ontwikkeling van proefdiervrije onderzoeksmethoden is in volle gang. Zo kunnen bijvoorbeeld menselijke hartspiercellen worden gebruikt om te onderzoeken of medicijnen schadelijk zijn voor het hart. En is 'orgaan-op-chip-technologie', en zelfs 'mens-op-chip-technologie' in ontwikkeling.
Meerdere keren werd door wetenschappers benadrukt dat deze nieuwe methoden, die gebaseerd zijn op menselijk materiaal en op menselijke mechanismen in het lichaam, betrouwbaardere resultaten opleveren dan onderzoek op dieren. Dieren reageren immers anders dan mensen. Het vertrouwen wat er nu is in dierproeven is eigenlijk niet zo hoog, werd fijntjes opgemerkt.
Transitiedenken
Het Nationaal Comité advies dierproevenbeleid (Ncad) benoemde dat het gaat om een transitie: van proeven met dieren naar proeven zonder dieren. Dat vergt een heel andere manier van denken. Zo moeten we per onderzoeksgebied terug naar de onderzoeksvraag en daar al die proefdiervrije methoden die we nu tot onze beschikking hebben tegenover zetten. Dat is een veel bredere en succesvollere benadering dan het zoeken naar een 1-op-1 vervanging van een dierproef.
Het Ncad heeft eind vorig jaar het kabinet geadviseerd om op die manier per onderzoeksgebied streefbeelden voor proefdiervrije innovatie op te stellen.1 Ook viel de opmerking: als je al 30 jaar onderzoek doet naar Parkinson, en het heeft nauwelijks iets opgeleverd, moet je je onderzoek dan niet op een andere manier gaan doen?
Animal Rights blijft acties opzetten om de druk op de ketel te houden.
75.000 handtekeningen
De overheid geeft met het uitspreken van de ambitie en het organiseren van het Ronde Tafelgesprek een helder signaal: we moeten af van het gebruik van proefdieren. Niettemin zal dezelfde overheid meer financiële middelen vrij moeten maken om de ambitie ook waar te maken. Het gaat om 37 miljoen euro per jaar.
Edixhoven: “Animal Rights is druk bezig met het inzamelen van 75.000 handtekeningen die we gaan aanbieden aan de staatssecretaris. Dat er een prijskaartje hangt aan het vervangen van dierproeven mag geen obstakel vormen. Het lijden van dierproeven moet gestopt worden.”