Main content

Inhoud

Proefdieren staan in de kou

Nieuws: 8 februari 2019
Dier­proeven

Dierproefnemers van de Universiteit van Wageningen hebben goedkeuring gekregen om duizenden muizen in te zetten in experimenten naar welvaartsziekten bij de mens. De muizen worden blootgesteld aan individuele huisvesting, bloedafnames, injecties, vasten, maximale fysieke inspanning, koudeblootstelling of lichte ontsteking. Robert Molenaar van Animal Rights: “Het is de zoveelste dierproef naar welvaartsziektes zoals overgewicht. Dit nieuwsgierigheidsonderzoek is onnodig, onethisch en overbodig.”

Altijd goedkeuring

De dierproefnemers kregen midden oktober 2015 al toestemming van de Centrale Commissie Dierproeven voor testen op 3800 muizen over een periode van 5 jaar. 1 In februari 2018 werd er goedkeuring gevraagd (en gekregen) om nog eens 480 muizen extra te gebruiken. 2 In januari 2019 werd het experiment verder aangescherpt waarbij ook verstoring van dag-en nachtritmes werd toegevoegd. 3

Serie van experimenten:

  • Muizen worden gefokt waarin specifieke genen zijn aan-of uitgeschakeld
  • Muizen worden vetgemest
  • Muizen krijgen 24 uur geen eten
  • Muizen worden maximaal 10 dagen blootgesteld aan kou
  • Toedienen van stoffen
  • Muizen worden op een loopband geplaatst wat zorgt voor ontstekingsreacties in de spieren
  • Verstoring van dag-en nachtritmes 1

Klein en kwetsbaar

De dierproefnemers geven verder nog aan dat de proefdieren individueel in een kooi gezet worden als dat in het belang van de dierproef is. Na afloop worden de muizen afgemaakt.

Molenaar: “We komen op voor alle proefdieren. Muizen zijn klein en kwetsbaar en hebben onze bescherming nodig.”

Dierproeven onbetrouwbaar

Wetenschappelijk adviseur Dr. Menache betwist de wetenschappelijke waarde van het dierproevenonderzoek: "veel van de genen tussen een muis en een mens zijn identiek, maar hoe ze worden gereguleerd is heel anders. Dit is niet verrassend, aangezien muizen en mensen gescheiden zijn door 70 miljoen jaar evolutie. Ik daag deze wetenschappers uit om deel te nemen aan een publiek debat."

Acties in Rotterdam en Leuven

Animal Rights organiseert op zaterdag 20 april een grote mars op Wereldproefdierendag in Rotterdam en op 24 april actie in Leuven. Molenaar: "We willen met deze mars aandacht vragen voor alle proefdieren die gebruikt worden in experimenten. Kom naar de mars en wees een stem voor de dieren.”