Main content

Inhoud

Raakt eendenslachter Tomassen haar natuurvergunning kwijt?

Nieuws: 26 september 2024
Slacht

Op 23 september 2019 vroegen Mobilisation for the Environment en Animal Rights de provincie Gelderland om handhavend op te treden tegen eendenslachter Tomassen Duck-To omdat het bedrijf niet over een natuurvergunning beschikte.

Lees hiervoor: HANDHAVINGSVERZOEK TEGEN EENDENSLACHTHUIS VANWEGE ILLEGALE PRAKTIJKEN

De organisaties wisten destijds dat het bedrijf wel een omgevingsvergunning uit 2002 bezat. In 2016 nam Tomassen concurrent VSE uit Harderwijk over en verplaatste alle activiteiten naar Ermelo. In 2013 werden 4,5 miljoen eenden geslacht. In 2018 bedroeg dit aantal 8,4 miljoen. De productie was dus significant verhoogd en er werd door Tomassen ook duchtig, illegaal bijgebouwd.

Mob en Animal Rights vroegen de provincie om de werktijden/productie terug te brengen tot het niveau ten tijde van de omgevingsvergunning van 2002 en tegelijkertijd te onderzoeken of er soms geen eerdere referentiedatum moest worden aangehouden.

Op 24 februari 2020 wijst de provincie het handhavingsverzoek af:
“Het wegvallen van het Programma aanpak stikstof, de per 1 januari 2020 inwerking getreden wijziging van de Wet natuurbescherming en landelijke afstemming eisen een zorgvuldige aanpak wat doorwerkt in de beoordeling van uw verzoek tot handhaving en evenzeer resulteert in een langere beoordelingsduur. Het, onder deze omstandigheden, inzetten van (preventieve) bestuursrechtelijke handhavingsinstrumenten wordt in deze zaak als onredelijk geacht. In het kader van de gemaakte belangenafweging wordt opgemerkt dat het belang van handhaving vooralsnog niet opweegt tegen het bedrijfsbelang van de slachterij.”

Toen het zogeheten Programma aanpak stikstof (PAS) nog van kracht was, hoefden bedrijven die relatief kleine hoeveelheden stikstof uitstoten slechts een melding te doen. De Raad van State heeft het PAS echter ongeldig verklaard in mei 2019, omdat het te vrijblijvend was en daarmee in strijd met Europese natuurwetten. Ieder bedrijf dat stikstof uitstoot moest vervolgens een natuurvergunning aanvragen, zo ook Tomassen.

Tomassen Duck To BV diende op 22 juli 2019 een vergunningaanvraag Wet natuurbescherming in en verkreeg de vergunning op 13 mei 2022.

Mobilisation en Stichting Doeh zetten de zaak voort en tekenden beroep aan. Op 14 augustus 2024 laat de advocaat van de provincie aan de rechtbank Midden-Nederland weten dat er een eerdere referentiedatum is, namelijk een vergunning op grond van de Hinderwetvergunning uit 1992.

In de aanvraag door Tomassen voor de natuurvergunning zijn daarom onjuiste uitgangspunten gehanteerd op het gebied van hoeveelheden brandstof, het vermogen en type van een ketel, vervoersbewegingen en het type en gebruik van een heftruck. Tomassen heeft vragen hierover niet beantwoord.

De provincie is daarom op dit moment van oordeel dat de natuurvergunning op basis van onjuiste gegevens is verleend en is daarom voornemens om de verleende natuurvergunning in te trekken.

Of dat directe consequenties heeft voor Tomassen is de vraag. Tot medio 2025 krijgen provincies de ruimte om in sommige gevallen af te zien van handhaving tegen bedrijven zonder natuurvergunning, zo heeft de Raad van State bepaald. Ze moeten dan wel motiveren dat er een redelijk evenwicht is tussen de belangen van PAS-melders aan de ene kant en het natuurbelang aan de andere kant.

Update

Op 25 september stellen de PvdD en SP er vragen over aan de Gedeputeerde Staten van Gelderland. Onder andere:
Klopt het dat de provincie de natuurvergunning van eendenslachterij Tomassen gaat intrekken? Zo ja, welke gevolgen heeft dit voor de slachterij?
Waarom heeft u vorige week op onze schriftelijke vervolgvragen over de Pekingeenden van Gelderland geantwoord dat de natuurvergunning van de slachterij in orde is, terwijl de provincie de vergunning gaat intrekken? 1

Dierenrechten in de grondwet TEKEN DE PETITIE! Animal Rights wil dat alle dieren in Nederland, wild en in gevangenschap, als (staats)burgers, (rechts)personen en ingezetenen erkend worden en grondwettelijk verankerde rechten krijgen. Animal Rights

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer