Inhoud
Reactie minister Weyts op apenexperimenten KU Leuven.
Naar aanleiding van ons bericht over zes nieuwe gruwelexperimenten op apen aan de KU Leuven. stelde Groen in het parlement vragen aan minister Weyts1, waaronder:
Hoe het komt dat het nog steeds wordt toegestaan dat apen worden onderworpen aan zulke gruwelijke experimenten?
Wanneer kunnen we een concrete tijdlijn verwachten voor het uitfaseren van deze dierproeven?
U voorziet een budget voor een samenwerkingsproject om alternatieve methoden te onderzoeken. Hoe staat u in dit licht tegenover experimenten op apen die bedoeld zijn voor fundamenteel onderzoek en dus niet per se leiden tot de ontwikkeling van een specifieke therapie of geneesmiddel? Dat zijn toch twee andere doelstellingen?
Welke concrete stappen gaat u nemen om de transitie naar dierproefvrije onderzoeksmethoden te versnellen, en te waarborgen dat deze apen een waardig leven kunnen leiden in gespecialiseerde opvang?
Heeft de KU Leuven overheidsgeld gekregen van de Vlaamse overheid voor een van deze experimenten? Indien ja, hoe verhoudt zich dit tot uw beleid om dierproeven te verminderen?
Kom in actie voor proefdieren! Kom naar onze mars op wereldproefdierendag.
Reactie minister Weyts
In zijn reactie noemt minister Weyts dierproeven een "noodzakelijk kwaad" zijn. Hoewel hij het leed van proefdieren erkent, benadrukte hij dat er volgens hem nog geen alternatieven zijn voor bepaalde onderzoeken, zoals fundamenteel hersenonderzoek en kankeronderzoek.
Volgens Animal Rights is dit “noodzakelijk kwaad” allerminst noodzakelijk. Innovatieve wetenschappers bewijzen wereldwijd dat dierproeven vervangen kunnen worden door geavanceerde technologieën, zoals organoïden en computeranalyses. De minister zou hierin veel sterker moeten investeren.
Verder zegt de minister nog: “Vandaag is het zo dat voor elke dierproef een goedkeuring is vereist van een ethische commissie, maar ik wil de lat hoger leggen. In beginsel wil ik een einde maken aan alle dierproeven voor de ontwikkeling van detergenten en experimenten met honden, katten en primaten, met enkele beperkte uitzonderingen. Dit is ambitieus en bijzonder complex. Een concrete tijdlijn kan ik u daarvoor niet geven.” De minister noemt Europese regelgeving als obstakel, maar negeert dat Vlaanderen zelf meer ambitie kan tonen. Andere Europese landen boeken wél vooruitgang door concrete doelen te stellen en wetgeving aan te scherpen.
Verder heeft de minister het erover dat er nog geen alternatief bestaat voor hersenonderzoek met primaten aan de KU Leuven. Deze uitspraak staat haaks op zijn ambitie om primatenonderzoek volledig te stoppen! Op deze manier hebben we weinig vertrouwen in het voornemen van de minister om hier daadwerkelijk werk van te maken.
Animal Rights wil stop op proefdierenleed
Animal Rights reageert scherp op de uitspraken van minister Weyts. Zijn beleid is te vrijblijvend en onvoldoende daadkrachtig.
Hoewel Animal Rights positieve elementen ziet in de steun van de minister voor projecten zoals RE-Place en opleidingen voor onderzoekers en ethische commissies over alternatieven voor dierproeven, vinden we zijn beleid te vrijblijvend en voldoende daadkrachtig. Het ontbreekt volgens aan een allesomvattende strategie met duidelijke deadlines en een fors budget.
“De minister erkent het probleem, maar schuift oplossingen naar de verre toekomst. Ondertussen blijven duizenden proefdieren onnodig lijden. Als de minister écht ambitieus is, willen we nu actie zien,” stelt Rowena Vanroy van Animal Rights.
Meer doen? Teken onze petitie tegen dierproeven, bekijk onze agenda of geef je op als vrijwilliger.