Inhoud
Rechter geeft toestemming voor doden van 200 steenmarters in Friesland
Animal Rights, Fauna4Life en de Marterstichting dienden bezwaar in tegen de ontheffing voor het doden van 429 steenmarters in Friesland. De rechter besloot vorige week dat 200 dieren gedood mogen worden.
Onduidelijk onderbouwd
De afgelopen weken is Animal Rights druk bezig geweest met de rechtszaak omtrent het vangen en doden van steenmarters in Friesland. Dit moest volgens de provincie gebeuren om de weidevogelpopulatie in stand te houden. Samen met Fauna4Life en de Marterstichting diende Animal Rights bezwaar in tegen de verleende ontheffing voor het doden van 429 steenmarters. Op 2 februari waren wij aanwezig bij de zitting van de rechtbank in Groningen waar ons schorsingsverzoek werd behandeld.
Afgelopen donderdag, op 9 februari, heeft de rechter besloten dat er ‘slechts’ 200 steenmarters mogen worden gedood in plaats van 429 steenmarters. Hoe de rechter op dit getal is gekomen en op welke feitelijke onderbouwingen dit getal gebaseerd is, is onduidelijk. Tegen deze uitspraak kunnen we niet in beroep. De volgende stap is de hoorzitting in de bezwaarfase: die zal waarschijnlijk pas eind maart plaatsvinden. Wordt vervolgd!
Intensieve landbouw bedreigt weidevogels
Hoewel de rapporten die door Gedeputeerde Staten werden aangedragen moesten aantonen dat de gunstige staat van instandhouding van steenmarters niet in gevaar is, zijn de aantallen in de rapporten bijzonder discutabel. De populaties zijn niet geteld, maar er zijn simpelweg aannames gemaakt over hoeveel dieren er zouden voorkomen in een bepaald type landschap. Er is gerekend met een hoeveelheid van 10.000 steenmarters, terwijl er in het eerste rapport geconcludeerd wordt dat er zo’n 2600 steenmarters in Friesland zijn. Ook zijn de rapporten niet naast elkaar gelegd om na te gaan waarom er zo’n groot verschil in de tellingen zit.
Omdat na 9 jaar(!) de populatie weer op peil zou zijn komt de provincie Friesland tot een conclusie dat er geen afbreuk wordt gedaan aan de staat van instandhouding bij een ontheffing voor het doden van 429 steenmarters.
In plaats van dat er gekeken wordt naar een duurzame, en vooral minder gewelddadige, oplossing voor de achteruitgang van de weidevogels, wordt er volgens Animal Rights, Fauna4Life en de Marterstichting te snel ingezet op het doden van steenmarters. Het is eerder al gebleken dat het afschieten van predatoren zoals de vos en de kraai op geen enkele manier heeft bijgedragen aan het verbeteren van het broedsucces van de weidevogels.
De intensieve veehouderij zorgt niet alleen voor ontzettend veel leed bij dieren zoals koeien, kippen en varkens, maar tast ook onze natuur aan en de leefomgeving van wilde dieren. Het is al lange tijd bekend dat de grootste oorzaak van de achteruitgang van de weidevogels de intensieve landbouwpraktijk is. Hierdoor groeien er geen kruiden of bloemen meer in de weilanden en groeit er alleen nog Engels raaigras. Op grasland komen minder insecten af en weidevogels kunnen daardoor moeilijker aan voedsel komen.1
Campagnecoördinator Aysis Plet: "Animal Rights pleit voor een diervriendelijke manier om zowel de populatie van de weidevogels als van de steenmarters in stand te houden.”