Main content

Inhoud

ReumaNederland financiert dierproeven

Nieuws: 18 maart 2024
Dier­proeven

De collecte van ReumaNederland loopt van 18-23 maart 2024. Animal Rights waarschuwt dat een deel van het donatiegeld wordt gebruikt om dierproeven te financieren.

Muizen en schapen chronisch ziek gemaakt

ReumaNederland is de grootste financierder van wetenschappelijk reumaonderzoek in Nederland. Helaas staat er op de website weinig vermeld over de dierproeven die gefinancierd worden. Animal Rights bestudeerde een aantal publicaties die werden gefinancierd met geld van ReumaNederland waarvoor dierproeven werden gebruikt.

Muizen krijgen cholesterol en osteoartritis

  • In twee verschillende studies kregen transgene muizen een dieet dat rijk was aan cholesterol om aderverkalking op te wekken.1 2

  • In een studie waren de muizen slechts 8-12 weken oud bij het begin van de proef, in de andere 12-14 weken.

  • In een studie kregen de muizen pijnlijke injecties in het kniegewricht om osteoartritis op te wekken.

  • In beide studies werden de muizen gedood en hun kniegewrichten bestudeerd.

Schapen krijgen rugbeschadiging

Vier schapen van twee jaar oud kregen opzettelijk de rug beschadigd om degeneratie van de tussenwervelschijven op te wekken. Alle schapen werden gedood en hun ruggengraat bestudeerd. 3

  • De schapen werden allemaal gedood zodat hun ruggengraat bestudeerd kon worden.

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1063458423007033 

  2. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1063458422009323 

  3. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2214031X22000821 

Dierproeven is heet hangijzer

Gelukkig is er steeds meer kritiek op dierproeven binnen de gezondheidsfondsen. Zo staat er in een blog op de website van ReumaNederland: 'Het wordt steeds duidelijker dat onderzoek met dierproeven een beperkte waarde heeft. Wat je in een muis ziet gebeuren gebeurt niet altijd op dezelfde manier in een mens. Dat betekent voor geneesmiddelenonderzoek dat een mogelijk medicijn dat werkt bij een laboratoriummuis, in veel gevallen totaal niet blijkt te werken bij de mens.' 1 Daar is Animal Rights het mee eens, al vragen we ons af waarom het fonds dan nog dierproeven financiert.

TPI

Het goede nieuws is dat ReumaNederland en een groot aantal andere gezondheidsfondsen zich hebben verbonden aan de Transitie Proefdiervrije Innovatie (TPI). Zij investeren gezamenlijk in proefdiervrije onderzoeksmodellen. 1

Animal Rights is blij met deze stappen maar zou graag nog meer zien gebeuren: “Als iets niet werkt en bovendien onethisch is, dan moet je het niet doen. Bovendien kunnen gezondheidsfondsen met hun geld sturen: wel of geen dierproeven. Met Animal Rights blijven we hierop hameren.”


Geef niet aan dierproeven

Animal Rights publiceert een rode lijst van gezondheidsfondsen die onderzoeksprojecten financieren waarbij gebruik gemaakt wordt van proefdieren. Op de oranjelijst staan gezondheidsfondsen die momenteel geen dierproeven uitvoeren maar dit mogelijk in de (nabije) toekomst wel doen. De groene lijst staan gezondheidsfondsen die geen dierproeven financieren.