Inhoud
Slachten voor zuivel: moederkoe produceert melk tijdens doodsstrijd
Niet alleen voor vlees, maar ook voor de productie van zuivel worden dieren doodgemaakt. Achter ieder pak koemelk zit het tragische verhaal van een dier dat tot gebruiksvoorwerp is gereduceerd. Niet eerder gepubliceerde undercoverbeelden uit slachthuis Gosschalk in Epe, die Varkens in Nood deelde met Animal Rights, laten zien hoe hevig koeien lijden voor ons genot.
De eerste video laat zien hoe zwak en uitgemergeld de melkkoeien zijn wanneer ze in het slachthuis zijn aangekomen. De tweede video toont een moederkoe die tijdens haar doodsstrijd nog altijd melk produceert.
Dit is het tweede deel uit een serie over slachthuis Gosschalk en de slachtoffers van de zuivelindustrie.
Undercover in slachthuis Gosschalk (deel 2)
Onlangs publiceerde Animal Rights het eerste deel van de undercoverbeelden uit slachthuis Gosschalk. Hierop was te zien hoe een waterbuffel bij kennis was na een mislukte verdoving en bijna bij vol bewustzijn geslacht werd. We zagen hoe medewerkers van het slachthuis de instructies van de aanwezige animal welfare officer niet opvolgden. Ook was te zien hoe een stier maar liefst zeven keer werd geschoten voordat hij het bewustzijn verloor.
In deel twee van deze serie staan koeien centraal. Deze dieren zijn naar aantal de grootste slachtoffers van de intensieve zuivelindustrie. Zodra ze niet meer genoeg melk produceren en dus niet meer 'rendabel' zijn, gaan ze naar het slachthuis.
Twintig dagen is er undercover onderzoek gedaan in slachthuis Gosschalk. Vorig jaar werden er al beelden van deze actie gedeeld door Varkens in Nood. Hierop was te zien hoe de dieren gruwelijk werden mishandeld. Naar aanleiding van deze campagne is het slachthuis twee maanden gesloten geweest, daarna mocht het 'onder strenge voorwaarden' van de NVWA weer open.1 De beelden die Animal Rights nu publiceert zijn afkomstig uit hetzelfde onderzoek.
Wie kan naar deze beelden kijken en zich niet kapotschamen voor wat we dieren aandoen?
Uitgeput en uitgemergeld
Op de beelden hieronder zien we een aantal melkkoeien in hun laatste minuten voor de dood. We zien dat de dieren zo mager zijn, zo 'uitgemolken', dat hun botten opvallend uitsteken. Enkele koeien zijn zo verzwakt dat ze moeite lijken te hebben met lopen.
Een koe kan van nature tot wel 25 jaar oud worden, maar in de melkveehouderij gaat ze vaak na vijf à zes jaar al naar het slachthuis. Dan is ze niet meer rendabel – de veehouder kan niet meer genoeg geld aan haar verdienen.
Tijdens hun korte leven in de melkveehouderij wordt van de melkkoeien het uiterste geëist. In de reportage 'De topsporters van de melkindustrie' van Zembla wordt de verborgen kant van de melkindustrie treffend in beeld gebracht. We zien graatmagere koeien die in dienst van een nietsontziende industrie uitgemolken worden tot ze erbij neervallen.1
Bekijk onze undercoverbeelden uit slachthuis Gosschalk in de video hieronder.
Koe produceert melk tijdens doodsstrijd
In de volgende video is te zien hoe een koe in de zogenaamde immobilisatiebak nog steeds melk produceert. We zien hoe de moedermelk uit de uier van de koe gutst terwijl ze al hersendood is en nog maar enkele ogenblikken is verwijderd van de slacht. De beelden tonen de keiharde realiteit achter de zuivelindustrie: koeien zijn niets meer dan gebruiksvoorwerpen geworden die worden afgedankt wanneer de 'veehouder' dat wil.
Elke melkproducerende koe is een moeder die gescheiden is van haar jong dat misschien ergens gehouden wordt voor 'blank kalfsvlees', melkkoe 'in wording' is, of al dood is.
De melkproductie bij een koe kan, net als bij honden, mensen en alle andere zoogdieren, alleen op gang komen wanneer ze nakomelingen ter wereld brengt. Daarom worden koeien in de melkveehouderij elk jaar opnieuw kunstmatig bevrucht. Na een drachttijd van negen maanden wordt de koe in een aparte box of hok met stro geplaatst om haar jong te baren. Maar moeder en kalf mogen amper tijd samen doorbrengen: de koe mag haar jong niet zogen, omdat de moedermelk wordt verkocht voor menselijke consumptie.
Bekijk onze undercoverbeelden uit slachthuis Gosschalk in de video hieronder.
KIES PLANTAARDIG
Ook voor de zuivelindustrie moeten dieren sterven: uitgemolken moederkoeien komen altijd in het slachthuis terecht. Bij Animal Rights zijn we ervan overtuigd dat alle dieren recht hebben op leven en welzijn. Het leven van een koe is zo veel meer waard dan een glaasje melk.
Animal Rights voert al jaren strijd tegen de zuivelindustrie en moedigt iedereen aan om plantaardig te leven. Het is goed om te zien dat er steeds meer plantaardige zuivelvervangers te vinden zijn waar geen dier voor hoeft te lijden. Een voorbeeld hiervan is Oatly, een zuivelvervanger op basis van haver. In de vrolijke video hieronder krijgen we een kijkje in de toekomst: de nieuwe generatie is zich bewust van het dierenleed en de milieuschade van de zuivelindustrie en kiest bewust plantaardig. Ook op school!
Dit jaar herziet de EU de subsidieregeling voor schoolmelk en vraagt daarom input van burgers via een 'openbare raadpleging'.1 Iedereen mag daar zelf reageren. Een geweldige kans voor verandering, vinden Oatly en Animal Rights. Hierdoor kunnen plantaardige dranken straks onder de subsidieregeling vallen, wat zou betekenen dat leerlingen meer keuzevrijheid krijgen en diervriendelijke en duurzame eetgewoontes worden aangemoedigd op school. Dat sluit goed aan bij de campagne van Animal Rights om een einde te maken aan de gesubsidieerde zuivellobby in de klas.
Bekijk de video van Oatly!