Inhoud
Slachthuis Izegem voor de rechter in beroep wegens dierenmishandeling
Op vrijdag 23 juni om 9 uur stonden slachthuis Verbist en de CEO voor de rechter in het Hof van beroep in Gent. Animal Rights spande in 2017 een rechtszaak aan tegen slachthuis Verbist in Izegem nadat de dierenrechtenorganisatie gruwelijke beelden naar buiten bracht van systematisch mishandelde runderen in Izegem. Op basis van louter procedurele argumenten werd het slachthuis in 2021 door de correctionele rechtbank van Ieper vrijgesproken voor dierenmishandeling. Animal Rights vond dit onaanvaardbaar en ging dan ook in beroep. Het zou een bittere pil om te slikken zijn om slachthuisgroep Verbist te veroordelen voor inbreuken op hygiëne en voor vleesfraude, maar vrijuit te laten gaan voor vreselijke dierenmishandeling.
Animal Rights campagneleider Els Van Campenhout: “De beelden spreken voor zich. Wij willen eindelijk gerechtigheid zien voor de mishandelde dieren die hun laatste momenten schreeuwend doorbrachten in dit horrorslachthuis.”
In de zaak voor het Hof van Beroep van Gent wordt Animal Rights bijgestaan door meester Anthony Godfroid. Die laat weten: “Het gaat om een juridische strijd op hoog niveau. In Frankrijk en Duitsland worden de beelden van dierenrechtenorganisaties wel aanvaard als bewijs. Ik hoop het Hof van Beroep van Gent te overtuigen zich te laten inspireren door de rechtspraak bij onze buren.”
Lees ook: Slachthuis Izegem: de tijdlijn
De beelden spreken voor zich. Wij willen eindelijk gerechtigheid zien voor de mishandelde dieren die hun laatste momenten schreeuwend doorbrachten in dit horrorslachthuis
Undercoverbeelden
Op 11 september 2017 bracht Animal Rights schokkende beelden naar buiten uit het runderslachthuis te Izegem. Op de beelden zien we hoe werknemers runderen systematisch mishandelen met de elektrische prikkelaar, stokslagen kregen en één stier werd zelfs anaal gepenetreerd. Angstige dieren moesten toekijken hoe lotgenoten opgetakeld werden aan de slachtlijn. De bedwelming gaat regelmatig mis en meerdere runderen worden bij volle bewustzijn de keel doorgesneden. De beelden werden gemaakt met verborgen camera’s die opgehangen waren in het slachthuis.
BEROEP
De eerste rechter, namelijk de correctionele rechtbank van Ieper, verklaarde de burgerlijke partijstelling van Animal Rights ontvankelijk. De rechtbank in Ieper weigerde echter de beelden van Animal Rights uit het slachthuis van Izegem als bewijs te accepteren omdat ze verkregen zijn zonder toestemming. Dat verandert niets aan de dierenmishandeling die in de beelden te zien is. Het is een onrechtvaardige uitspraak en Animal Rights ging hiertegen dan ook in beroep.
Van Campenhout: “Wij aanvaarden niet dat onze beelden zomaar uit het dossier gegooid worden, terwijl in onze buurlanden undercoverbeelden wel als bewijs voor dierenmishandeling aanvaard worden in de rechtbank. De mishandelingen vonden plaats op onbewaakte momenten. Deze gruwelijkheden mogen niet ongestraft blijven!”
Lees ook: Animal Rights woedend over vrijspraak dierenmishandelaars Izegem
Demonstratie
Demonstranten van Animal Rights hebben vanaf 9 uur postgevat op de Kouter ter hoogte van het prieel om met een stil protest aandacht te vragen voor de rechtszaak. Daarmee informeerde Animal Rights voorbijgangers over wat er gaande was in het Hof van Beroep. Animal Rights wil de misdrijven die tegen de dieren begaan zijn, eindelijk bestraft zien.
De link naar demo vind je hier.
LOPENDE RECHTSZAKEN
Animal Rights heeft nog andere rechtszaken lopen tegen de slachthuizen van Torhout, Hasselt en het slachthuis Moerbeko uit Zele. Daar filmde Animal Rights tussen 2018 en 2020 wantoestanden. Bij slachthuis Torhout werden kreupele varkens aangevoerd en bij bewustzijn gekeeld; in het slachthuis van Hasselt werden runderen en kalveren geslagen, geschopt en mishandeld met het pneumatische penschiettoestel.
Bij slachthuis Moerbeko zaten de schapen al voor de slacht onder het bloed van hun soortgenoten. Ze konden zien, horen en ruiken hoe hun lotgenoten stierven, terwijl ze wachtten op hun beurt. Schapen werden ruw bij hun vacht gegrepen, eraan opgetild en vervolgens neergesmeten in de fixatievoorziening.
In alle bovengenoemde rechtszaken is Animal Rights opnieuw burgerlijke partij en wordt er gepleit voor de permanente sluiting van deze horror slachthuizen.