Inhoud
Slachthuis Tielt bagatelliseert beelden hittestress
Animal Rights bracht tijdens de hittegolf beelden van bij slachthuis Tielt naar buiten, waar dieren duidelijk lijden door hittestress in de brandende zon. Het slachthuis probeert nu haar hachje te redden door het gefilmde dierenleed te bagatelliseren in de media. 1
Criminele praktijken
Het slachthuis van Tielt beweert in de pers dat de vrachtwagens “slechts” 30 minuten in de zon staan. Bij de tropische temperaturen waar we ons nu in bevinden, zijn enkele minuten genoeg om onwel te worden, voor zowel mensen als dieren. We moeten ons als maatschappij de vraag durven stellen waarom we voor een hond zonder aarzelen een autoruit inslaan, maar slachthuizen niet eens gecriminaliseerd worden wanneer zij varkens in bloedhete metalen doodskisten op hun dood laten wachten.
Bagatellisering dierenleed
Het slachthuis zegt daarnaast dat de beelden van Animal Rights een “vertekend beeld“ schetsen en de CEO van het slachthuis verklaart in HLN: " Wat de varkens zelf betreft, ik heb het filmpje zelf ook bekeken. Ik denk dat ik ook wel wat van varkens ken en van hittestress is geen sprake.” 1 De verantwoordelijke directie bagatelliseert hiermee het dierenleed. De beelden spreken echter voor zich: het is bloedheet, de dieren staan in de blakende zon, de mond hangt open met het schuim op de lippen. De dieren zijn apathisch, ademen oppervlakkig en snel.
Hitteprotocol beschermt dieren niet
Het slachthuis stelt ook dat zij het hitteprotocol gevolgd hebben: Er zijn acht wachtplaatsen voorzien voor vrachtwagens in de schaduw. Als die acht plaatsen vol staan, is er volgens de CEO een plan dat gevolgd zou worden: “In dat geval wordt met een rotatiesysteem gewerkt. Daarbij wordt dan bijvoorbeeld een gesloten vrachtwagen met airco in de zon gezet zodat er plaats vrij komt in de schaduw. In geen enkel geval zullen varkens dus langer dan dertig minuten in de zon staan. We hebben zelfs camerabeelden van vrijdag die dat bewijzen.” 1
We hebben bij het slachthuis nog nooit gesloten vrachtwagens met airco gezien. Deze zijn zeldzaam en worden alleen gebruikt voor dure fokdieren, zeker niet voor de laatste rit naar het slachthuis.
De oplossing is plantaardig
Animal Rights roept op om te helpen het dierenleed een halt toe te roepen door te kiezen voor de vele plantaardige alternatieven.
Via de campagne Plant Power sensibiliseert Animal Rights over hoe je makkelijk en lekker plantaardig kan eten. Lees hier meer over alternatieven voor varkensvlees.