Inhoud
Slachthuis Tielt op rand van faillissement
In de laatste week van 2018 werd bekend dat Debra Meat/NV Exportslachthuis Tielt uitstel van betaling had aangevraagd en was verleend. Het krijgt zo bescherming via de wet op de continuïteit van ondernemingen tegen schuldeisers aan wie het slachthuis zijn verplichtingen niet kan nakomen. Er zou ook in november al een voorlopig bewindvoerder voor beide vennootschappen aangesteld zijn.
Animal Rights beelden
Het slachthuis kwam in de problemen nadat Animal Rights in maart 2017 undercoverbeelden naar buiten bracht van grove mishandeling van aangeleverde varkens. Dieren werden geschopt en geslagen, onverdoofd gekeeld en belandden levend in de broeibak.
Rechters beslissen over lot slachthuis
Eerder in december werd al bekend dat de vennootschap en de CEO-eigenaar zich voor de wantoestanden in februari voor de rechter in Ieper zullen moeten verantwoorden. Er wordt nu gewerkt aan een reorganisatie. Begin maart moet het reorganisatie- en afbetalingsplan op tafel liggen en zal de rechter beslissen of het bedrijf open kan blijven. Om de steun van de handelsrechtbank te krijgen, moet het door de bedrijfsleiding voorgestelde reorganisatieplan groen licht krijgen van meer dan de helft van de schuldeisers, en dat zowel op naam als in bedrag.
Fusie en neergang
Debra was net met slachterij Goossens in Waregem gefuseerd, met het plan om 2 miljoen varkens per jaar te slachten, toen Animal Rights de undercoverbeelden naar buiten bracht. Minister Ben Weyts, verantwoordelijk voor dierenwelzijn, sloot het abattoir tijdelijk, maar na het opstellen van een actieplan door de directie mocht de slachterij weer open; onder andere Delhaize was toen al als klant vertrokken. De uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Wallonië, waardoor de export van Belgisch varkensvlees terug liep, gaf de nekslag.
Petitie
Animal Rights ijvert al sinds het naar buiten brengen van de beelden voor het definitief opdoeken van dit slachthuis, onder andere via een petitie.