Main content

Inhoud

Slachthuis VanDrie Hasselt: de tijdlijn

Nieuws: 4 februari 2025
Slacht

De undercoverbeelden uit het slachthuis VanDrie Hasselt werden op het nationale nieuws getoond en het slachthuis werd tijdelijk gesloten. Intussen is het slachthuis al sinds 2021 dicht omdat de milieuvergunning afliep. Wij zetten hier alle belangrijkste gebeurtenissen op een rijtje in chronologische volgorde.

05/02/2025

Op woensdagochtend 5 februari doet het Hof van Beroep Antwerpen de uitspraak in de zaak.

08/01/2025

Op woensdag 8 januari 2025 was Animal Rights in de het Hof van Beroep Antwerpen aanwezig voor de pleidooien in de Animal Rights rechtszaak tegen kalverslachters VanDrie Hasselt. Zowel het Openbaar Ministerie als burgerlijke partij Animal Rights gingen in beroep tegen het eerste vonnis van de correctionele rechtbank van oktober 2023. Tijdens de zitting op 8 januari 2025 kondigde het Openbaar Ministerie - tegen alle verwachtingen in - aan dat ze afstand neemt van het door hen aangetekende beroep. Dat betekent concreet dat er geen veroordeling meer kan uitgesproken worden. Animal Rights ziet dit als een morele corruptie van het Openbaar Ministerie: Dit getuigt van totale desinteresse in de martelingen die de dieren ondergingen in slachthuis VanDrie Hasselt. Het gaat nu dus alleen nog om het burgerlijke luik van de zaak: de ontvankelijkheid van Animal Rights als burgerlijke partij.

Lees hier alles over de zitting.

25/09/2024

Op woensdag 25 september 2024 om 9u ging het beroep van start tegen het Hasseltse kalverslachthuis Van Drie in het Hof van Beroep Antwerpen. Animal Rights was aanwezig om live verslag uit te brengen.

03/10/2023

Op 3 oktober 2023 werd na een jarenlange juridische strijd eindelijk het vonnis uitgesproken in de strafzaak tegen kalverslachterij VanDrie voor de correctionele rechtbank van Hasselt. Het horror-slachthuis, dat inmiddels is gesloten, is over de hele lijn vrijgesproken. De gruwelijke beelden die Animal Rights in 2018 in het Hasseltse slachthuis maakte zijn door de rechter onrechtmatig verkregen verklaard en uit het dossier geschrapt. Zowel Animal Rights als het Openbaar Ministerie gaan in beroep tegen de beslissing en de zaak wordt doorverwezen naar het Hof van Beroep Antwerpen.

03/09/2023

Op dinsdag 5 september 2023, om 9 uur, vonden voor de correctionele rechtbank van Hasselt de pleidooien plaats in de strafzaak tegen kalverslachterij VanDrie uit Hasselt. De verdediging vroeg dat de undercoverbeelden die in 2018 gemaakt zijn uit het dossier zouden worden verwijderd op grond van een beweerde schending van de rechten van verdediging. Animal Rights verzet zich daar natuurlijk tegen. Uit de vragen die de rechter op de zitting stelde, kon afgeleid worden dat de voorzitter van de rechtbank de beelden in detail bestudeerd had. Het is nu de taak van de rechter om de legaliteit van de beelden af te wegen tegen de dierenmishandeling die erop te zien is. Het vonnis zal uitgesproken worden op 3 oktober in Hasselt.

07/03/2023

Op dinsdag 7 maart 2023 vond de inleidende agendazitting van de strafzaak tegen kalverslachter VanDrie plaats in de correctionele rechtbank van Hasselt. De pleitdatum werd vastgelegd en zal plaatsvinden in de correctionele rechtbank van Hasselt op 5 september 2023.

17/06/2022

Op 17 juni 2022 besliste de Raadkamer van de rechtbank van eerste aanleg Limburg in Hasselt over de zaak: De dierenmishandelaars bij VanDrie en het verantwoordelijke slachthuis VanDrie zullen worden voor dierenmishandeling doorverwezen naar de correctionele rechtbank van Hasselt.

11/01/2021

Het horrorslachthuis VanDrie heeft voor altijd de deuren gesloten en zal verkocht worden. De milieuvergunning van het slachthuis was slechts geldig tot 2020. Het slachthuis is niet meer operationeel en staat nu leeg. Dat werd ons bevestigd door Vlaams Parlementslid Ludwig Vandenhove. Het slachthuis opende ook niet op een andere locatie.

20/04/2020

De Nederlandse kalf-integratie VanDrie Group, wereldmarktleider op het gebied van kalfsvlees, kalvervoeders en kalfsvellen, slacht door de corona crisis nog slechts drie tot vier dagen per week in plaats van vijf. De grootste afnemer, de horeca, is zo goed als weggevallen. VanDrie ziet daarmee 40% van de totale omzet van zo’n 2,2 miljard euro wegvallen en zal daardoor op rode cijfers afstevenen voor 2020. Eigenlijk zou het bedrijf nog minder moeten slachten, maar daarmee zouden ze de hele keten doen wankelen.

21/02/2020

Opnieuw wordt de Nederlandse kalf-integratie VanDrie Group, wereldmarktleider op het gebied van kalfsvlees, kalvervoeders en kalfsvellen, in verlegenheid gebracht. Nadat eind 2018 Animal Rights undercoverbeelden naar buiten bracht van verschrikkelijke dierenmishandeling in het kalverslachthuis VanDrie België te Hasselt, is het nu de beurt aan het slachthuis in Sobeval in de Franse Dordogne. De beelden werden gemaakt door dierenrechtenorganisatie L214. In Sobeval worden elke dag bijna 700 kalveren gedood, of 90 dieren per uur. Het is een van de grootste kalverslachthuizen in Frankrijk.

Net als in de Animal Rights beelden uit Hasselt is te zien hoe de verdoving met het penschiettoestel misgaat en kalveren meerdere keren de kogel krijgen. Tussen de pogingen in worstelen ze met een gat in hun hoofd om in leven te blijven. Kalveren zijn duidelijk in paniek in de zogenaamde fixeerbox. Kalveren worden zowel verdoofd als onverdoofd geslacht. Ook past men in Sobeval de omstreden ‘post-cut stunning’ methode toe, waarin eerst de keel wordt doorgesneden voordat een pen door het voorhoofd van een kalf wordt gejaagd. Voordat kalveren aan de beurt zijn, zien ze hun lotgenoten doodbloeden. Ook na het kelen vertonen kalveren tekenen van herwonnen bewustzijn. Net als in Nederland de NVWA lijken de verantwoordelijke inspecteurs in Frankrijk niet of nauwelijks in te grijpen bij de wreedheden. Opnieuw blijkt dat aan slachthuizen verleende certificaties niets betekenen voor de dieren.

16/10/2019

Animal Rights legt een strafklacht met burgerlijke partijstelling neer tegen slachthuis VanDrie België NV in Hasselt en de onbekende, directe daders van de dierenmishandeling. Dit is, na de slachthuizen van Tielt en Izegem , het derde slachthuis dat Animal Rights vanwege grove dierenmishandeling voor de rechter brengt.

23/12/2018

Het Hasseltse slachthuis van de Nederlandse VanDrie Group hervat maandag het slachtproces, maar wel met een aangepaste manier van werken: drijfstokken en elektrische prikkelaars zijn vanaf nu verboden. Krijgen de medewerkers te maken met onwillige kalveren, dan wordt de slachtlijn stilgelegd en worden ‘experts in dierenwelzijn’ ingeschakeld, belooft het bedrijf. Wie die experts zijn is vooralsnog onduidelijk. VanDrie zegt verder niets over het straffen van de schuldigen en verantwoordelijken.

Een van de aanpassingen is volgens VanDrie dat de zogeheten drijfstokken, waarmee de dieren in het gezicht werden geslagen of in de anus gepord, niet meer mogen worden gebruikt. Ook elektrische prikkers zijn vanaf nu verboden. “Animal Rights is benieuwd of dit alleen in Hasselt gaat gelden of voor het hele VanDrie concern?” zegt Animal Rights campagnecoördinator Els van Campenhout. “En is de politiek bereid dit verbod in de wet te verankeren - ook voor boeren en transporteurs?” Krijgen de medewerkers te maken met onwillige kalveren, dan wordt de slachtlijn stilgelegd en worden ‘experts in dierenwelzijn’ ingeschakeld, belooft het bedrijf. Wie die experts zijn is vooralsnog onduidelijk. VanDrie zegt verder niets over het straffen van de schuldigen en verantwoordelijken. “Het lijkt er vooral op dat het ‘interne onderzoek’ snel afgewerkt moest worden om terug te kunnen naar ‘business as usual’,” zegt Vermeulen. “Er worden wat eenvoudige technische wijzigingen aangebracht, maar echt verantwoordelijkheid nemen zien we niet.”

17/12/2018

VanDrie België heeft haar slachtprogramma vanaf maandag 17 december stopgezet “om samen met de betrokken autoriteiten een intensieve evaluatie en verbetering toe te passen”, berichten de Vlaamse media.
In een statement liet het bedrijf weten dat het de situatie ten zeerste betreurt, maar Animal Rights blijft sceptisch over het interne onderzoek. VanDrie lijkt in de eerste plaats de imagoschade te betreuren en zo snel mogelijk terug te willen naar 'business as usual’.

14/12/2018

Weekend Knack schrijft: "Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) geeft toe dat de huidige controles niet volstaan. Zo zeg zijn woordvoerder: ‘De beelden worden nog onderzocht, maar je kan minstens zeggen dat opnieuw werd aangetoond dat de mazen in het net te groot zijn.’ Met dat net worden de controles bedoeld zoals die nu grotendeels door het federaal Voedselagentschap (FAVV) worden georganiseerd. Dat controleert eerder met het oog op voedselveiligheid dan dat het toekijkt op dierenwelzijn. Om daaraan tegemoet te komen, pakt Weyts nu uit met de oprichting van een eigen Vlaamse inspectiedienst. De dienst zou vanaf volgend jaar in werking moeten treden."

14/12/2018

Op 14 december 2018 brengt Animal Rights schokkende undercoverbeelden naar buiten uit het Hasseltse VanDrie slachthuis. Op de de beelden is te zien hoe kalvere routinematig worden bewerkt met een elektrische veedrijver: op het hoofd, het lichaam en tegen de anus. Dieren worden natgespoten om de intensiteit van de schok te vergroten en zelfs met de veedrijver bewerkt als ze onmogelijk vooruit kunnen bewegen. Onwillige kalveren worden gewelddadig aan hun oren en hun staart getrokken, en ze worden geschopt. Daarnaast worden dieren met drijfstokken in het gezicht geslagen en in de anus gepord. Zich verzettende runderen worden mishandeld met het pneumatische penschiettoestel. Het toestel wordt regelmatig verkeerd geplaatst, zodat de dieren ‘enkel’ verwond worden wat herhaald schieten noodzakelijk maakt voor bedwelming. De overduidelijke angst, paniek en stress van de kalveren is in de ogen van de dieren af te lezen in hun pogingen tot verzet.

Lees hier alles over de misstanden bij VanDrie Hasselt.