Inhoud
Succes! 33 konijnen gered van dierproeven
Met grote trots kunnen we melden dat Animal Rights afgelopen week 33 konijnen heeft gered van een treurig lot als proefkonijn. Deze dieren waren bestemd voor dierproeven voor vaccins, omdat het project werd geschrapt zocht men een nieuwe bestemming voor de dieren. Dankzij Animal Rights kregen ze vervolgens de kans op een nieuw leven. Dit is de eerste keer dat Animal Rights proefkonijnen herplaatst; eerder hebben we met succes labratjes, muizen en cavia’s een beter leven bezorgd.
Dierproeven
In Nederland worden jaarlijks ongeveer 18.000 konijnen onderworpen aan dierproeven. Deze dieren worden gebruikt voor de productie en ontwikkeling van vaccins. Enkele voorbeelden van dierproeven met konijnen:
Productie van antilichamen: onderzoekers injecteren konijnen met virale antigenen, het immuunsysteem van het konijn produceert vervolgens antilichamen. Deze worden gewonnen uit het bloed van het konijn.
Preklinische testen: onderzoekers injecteren proefdieren, waaronder konijnen met experimentele vaccins. Vervolgens kijken ze of het konijn antilichamen aanmaakt en hoe lang ze dat doen.
Veiligheidstesten van vaccins: konijnen worden geïnjecteerd met een experimenteel vaccin om te kijken of er bijwerkingen optreden zoals ontsteking, koorts, sloomheid of zelfs ernstige allergische reacties zoals anafylactische shock, orgaanfalen of de dood.
Challenge experimenten: konijnen worden geïnjecteerd met een experimenteel vaccin en vervolgens krijgen ze virus toegediend om te kijken of het vaccin afdoende beschermt.
Deze proeven kunnen leiden tot ernstige bijwerkingen, zoals ontstekingen, koorts, orgaanfalen of zelfs de dood. En aan het einde van deze experimenten wacht hen geen mooi pensioen, maar worden ze afgemaakt. Dieren die in dit soort studies worden gebruikt mogen het laboratorium immers niet meer verlaten.
Waarom dierproeven moeten stoppen
Animal Rights strijdt tegen deze verouderde en wrede praktijk. Hoewel Europese wetgeving dierproeven verplicht bij de productie van vaccins, is het belangrijk om te beseffen dat deze proeven nauwelijks voorspellende waarde hebben voor mensen.
Onderzoekers wijzen vaak op het belang van dierproeven voor de ontwikkeling van vaccins, maar dit is een misleidend argument. Slechts een fractie van de vaccins die preklinische dierstudies ondergaan, slaagt erin de markt te bereiken. In werkelijkheid haalt mogelijk slechts 1% van de kandidaat-vaccins de eindstreep.
Tweede leven voor proefkonijnen
Ondanks onze fundamentele meningsverschillen met het laboratorium over het gebruik van dieren in de wetenschap, waren we het eens dat deze konijnen een tweede kans op leven verdienden. "Veel onderzoekers zouden simpelweg kiezen voor de gemakkelijke weg en de dieren doden, maar we zijn blij dat er in dit geval voor een meer humane oplossing is gekozen," zegt Rowena Vanroy, campagnecoördinator bij Animal Rights. "Eigenlijk zou het verplicht moeten zijn om proefdieren een nieuw leven te gunnen."
De 33 geredde konijnen zijn inmiddels verspreid over verschillende konijnenasielen, waaronder Kaatje Keutel in Lelystad, Knijn & Co in Bavel en Konijnenopvang Hazel in Schaijk. Een aantal konijnen verblijft momenteel bij vrijwilligers van Animal Rights, zodat we hun verder van dichtbij kunnen volgen. "Wat hun gezondheid betreft, doen ze het geweldig," zegt Vanroy. "Ze zijn nog wel bang, maar ze zullen met tijd en liefde wennen aan hun nieuwe leven."
Steun de konijnen
Wie de konijnen een financieel duwtje in de rug wil geven, kan een bedrag overschrijven via het donatieformulier met vermelding van "Konijn" in het veld "Postcode". Het bedrag wordt over de verschillende asielen verdeeld.
Adoptie: geef een konijn een nieuwe thuis
Ben je geïnteresseerd in het adopteren van een van deze geredde konijnen? Neem dan contact op met Animal Rights via info@animalrights.nl of rechtstreeks met een van de konijnenasielen. Alle konijnen zijn gecastreerd en gevaccineerd voordat ze worden herplaatst.
Let er wel op dat de konijnen alleen worden geplaatst in een thuis waar ze minimaal 6 m² ruimte hebben, jaarlijks worden gevaccineerd en gekoppeld worden aan een konijnenvriendin.