Main content

Inhoud

Tijdlijn - stop dierproeven

Sinds 2009 voeren we actie tegen dierproeven in Nederland en België. De eerste jaren onder de naam Anti Dierproeven Coalitie (ADC), sinds 2015 onder de vlag van Animal Rights. Je vindt op deze tijdlijn onze protesten, marsen, levensreddende acties, petities en baanbrekende onthullingen.

2024 - Hartelust

2023 - bezwaar tegen Charles River

2022

2021 - Animal Rights voert acties op

2021

2020 - Doorbraak in herplaatsingsbeleid ex-proefdieren

Posterpresentatie van Jen Hochmuth tijdens een congres over dierproefvrij onderzoek Full size
Posterpresentatie van Jen Hochmuth tijdens een congres over dierproefvrij onderzoek

2019 - tien jaar campagne voor de proefdieren

2018 - vooruitgang in de BPRC campagne

  • December – Animal Rights en Een DIER Een VRIEND sturen een brandbrief naar de minister: BPRC mag 200 apen gebruiken voor dierproeven. De Partij voor de Dieren stelt Kamervragen.

  • December - Animal Rights en Een DIER Een VRIEND voeren actie voor de poort van het grootste apentestcentrum van Europa: het BPRC in Rijswijk.

  • November – Heel stilletjes heeft de Nederlandse minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Carola Schouten, de ambitieuze doelstelling om dierproeven grotendeels in 2025 te vervangen afgezwakt. Animal Rights is zwaar teleurgesteld. De Partij voor de Dieren stelt Kamervragen.

  • Oktober – De Partij voor de Dieren heeft Kamervragen aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gesteld over de vele dierproeven die plaatsvinden voor de intensieve veehouderij. Het gaat volgens Animal Rights om tienduizenden proefdieren die jaarlijks worden gebruikt.

  • September - Animal Rights campagneleider Robert Molenaar is een van de sprekers tijdens de expertmeeting dierproeven in het Provinciehuis van Noord-Brabant. Het doel van de bijeenkomst is om Provinciale Staten te informeren over wat de provincie kan doen om dierproeven af te bouwen, proefdiervrije innovaties te stimuleren en als Brabant hierin koploper te worden.

  • September - De Nederlandse Brandwonden Stichting is volledig gestopt met dierproeven en financiert enkel nog dierproefvrij onderzoek. Animal Rights is erg blij met deze koerswijziging.

  • September - De Britse organisatie Animal Defenders International heeft undercoverbeelden naar buiten gebracht die zijn gemaakt in het apentestcentrum BPRC in Rijswijk. De Caring Vets spreken zich uit tegen het getoonde dierenleed.

  • September - In het Algemeen Overleg Dierproeven van juni 2018 bespraken Kamerleden en de ministers over de gezamenlijke ambitie om van Nederland koploper dierproefvrije innovaties te maken. Voor alle partijen is het echter onduidelijk hoeveel deze ambitie nu eigenlijk kost. Animal Rights stuurt een brief naar de Kamer met het antwoord.

  • Augustus - Animal Rights heeft een brandbrief naar de minister van Defensie gestuurd met het verzoek om direct te stoppen met dierproeven. Cavia’s en ratten worden blootgesteld aan zenuwgassen in het proefdiercentrum van TNO Defense, Safety and Security in Rijswijk.

  • Juli - Wordt het nieuwe proefdiercentrum van de VU in Amsterdam nu groter, kleiner of even groot als het huidige? Dat is de centrale vraag nu er tegengestelde berichten over naar buiten komen in de media. Animal Rights trekt aan de bel over de nieuwbouw en dierproeven in Amsterdam. De Partij voor de Dieren Amsterdam stelt vragen in de gemeenteraad.

  • Juni - Minister van Engelshoven maakt een helder statement: de fokkolonie van het BPRC zal per direct verkleind worden en het aantal dierproeven moet met 40% afnemen. Een DIER Een VRIEND zijn blij met de progressie maar blijven strijden voor volledige sluiting.

  • Mei - Animal Rights start een petitie voor het stopzetten van apenexperimenten in Nederland en België.

  • April - Animal Rights wil dat er haast gemaakt wordt met het vervangen van dierproeven door meer geld beschikbaar te stellen voor alternatieven. Animal Rights overhandigt op Wereldproefdierendag 75.000 handtekeningen aan de Tweede Kamer.

  • Januari - Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen gebruiken honderden in het wild gevangen spreeuwen en kauwen voor dierproeven. De wilde vogels ondergaan een zware hersenoperatie en worden ingezet in slaapdeprivatie-testen. De Partij voor de Dieren stelt Kamervragen.