Inhoud
Proefdierfokkers
Gespecialiseerde proefdierfokkers zijn bedrijven die hoofdzakelijk dieren fokken en verkopen aan proefdiercentra. Envigo1 (voorheen Harlan) in Horst en InnoSer2 in Lelystad zijn de grootste fokkers in Nederland. In België zijn geen grote commerciële proefdierfokkers gevestigd. De proefdieren die niet gefokt worden in de eigen instelling zijn vooral afkomstig uit de buurlanden zoals Nederland, Duitsland en Frankrijk. Er worden ook proefdieren besteld bij proefdierfokkers buiten Europa.
Handel in proefhonden
De Franse megafokkerij CEDS (Centre d’Élevage du Domaine des Souches, ofwel fokkerij voor biologisch materiaal) in Mézilles wordt al ruim 40 jaar (!) geleid door twee voormalig onderzoekers die een gat in de markt zagen: fokken van proefhonden voor laboratoria. Zoals je op de luchtfoto kunt zien staan er meer dan vijftig gebouwen op het 14 hectare grote terrein. In deze gebouwen zitten circa 500 fokteven die jaarlijks zo'n 4000 puppy’s het leven schenken.
Het gaat voornamelijk om beagles, maar ook om labradors, Duitse herders en golden retrievers. Wanneer de dieren vier maanden tot een jaar oud zijn, worden ze verkocht aan proefdiercentra in binnen- en buitenland. Een belangrijke afnemer is Janssen Pharmaceutica in Beerse.
In Frankrijk en Duitsland zijn tevens grote hondenfokkerijen gevestigd van het bedrijf Envigo, om beagles te fokken en te verkopen aan proefdiercentra.
Hartelust
In Tilburg is één van de grootste apenhandelaren van Europa gevestigd: Hartelust B.V. Dit familiebedrijf bestaat al ruim dertig jaar en importeert proefapen uit China. In China staan apenfokkerijen die qua omvang lijken op onze megastallen. De apen worden gehuisvest in volière-achtige kooien waarin ze amper hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen.
Vanuit China worden de apen vervoerd naar Tilburg. Hier worden de apen een maand in quarantaine gehouden voordat ze verhandeld worden aan proefdiercentra zoals de KU Leuven en het Erasmus MC. Hartelust B.V. heeft een vergunning om 1080 apen tegelijkertijd in de loods te mogen houden.
Volgens de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) is wildvangst niet uitgesloten en zij adviseren de Nederlandse laboratoria dan ook om niet langer apen te bestellen bij Hartelust B.V.3 De Chinese apenfokkerijen hebben nieuwe aanwas van apen nodig om de populatie zuiver te houden. Dit gebeurt mogelijk door in naburige landen apen in het wild te vangen.