Inhoud
Verzoek tot intrekking natuurvergunning eendenmesterij
Animal Rights en Mobilisation for the Environment hebben de provincie Gelderland gevraagd om de natuurvergunning van de eendenmesterij aan de Parallelweg 20 te Hierden in te trekken.
Lees ook: DUCK-TO HIELD STELSELMATIG TE VEEL EENDEN IN HIERDEN EN DEED DIT MOEDWILLIG EN BEWUST!
Dit bedrijf beschikt over een vergunning in het kader van de Natuurbeschermingswet 1998 voor het houden van in totaal 80.595 eenden met een bijbehorende ammoniakemissie van (minstens) 4.653 kg/ jaar.
Op 170 meter afstand is het Natura 2000-gebied ‘de Veluwe’ gelegen. Blijkens de natuurvergunning heeft het bedrijf een maximale stikstofdepositie van 90,55 mol op voor verzuring gevoelige habitattypen binnen de Veluwe.
Blijkens AERIUS-Check is dit bedrijf bovendien te kwalificeren als een zogeheten ‘piekbelaster’.
Uit het ‘Beheerplan Natura 2000 Veluwe’ (p. 32) volgt dat voor nagenoeg alle habitattypen op de Veluwe de hoge stikstofdepositie de overheersende negatieve factor is. Substantiële terugdringing van deze stikstofdepositie is een harde voorwaarde voor het behalen van de instandhoudingsdoelen voor habitattypen en soorten.
Stikstofdepositie wordt ook als groot knelpunt genoemd in de natuurdoelanalyse van de Veluwe. Uit onderzoek door de Ecologische Autoriteit blijkt dat zelfs nog een groter probleem te zijn dan waar de provincie in voornoemde natuurdoelanalyse vanuit is gegaan. Zo schrijft de Ecologische Autoriteit in het persbericht bij haar advies over dit gebied het volgende:
“De provincie concludeert terecht dat de doelen voor veel stikstofgevoelige vegetaties en soorten desondanks niet gehaald worden. Vaak wordt verslechtering niet uitgesloten. Enkele conclusies beoordeelt de Ecologische Autoriteit negatiever. Bijvoorbeeld voor beuken-eikenbossen met hulst, die sterk verzuurd zijn en waarvoor nog geen effectieve maatregelen beschikbaar zijn. De Ecologische Autoriteit onderschrijft de conclusie in de natuurdoelanalyse dat vermindering van de stikstofbelasting voor de Veluwe een harde voorwaarde is voor natuurherstel.”
In dit kader achten Animal Rights en Mobilisation het passend dat de nog vigerende natuurvergunning wordt ingetrokken.
Volgens artikel 6 lid 2 van de Habitatrichtlijn dienen lidstaten passende maatregelen te treffen om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van de natuurlijke habitats en de habitats van soorten in de speciale beschermingszones niet verslechtert.
Het Besluit kwaliteit leefomgeving zegt in artikel 8.103 lid 1:
“Het bevoegd gezag trekt een omgevingsvergunning voor een Natura 2000-activiteit in ieder geval in of wijzigt een omgevingsvergunning voor een Natura 2000-activiteit in ieder geval, als dat nodig is ter uitvoering van artikel 6, tweede lid, van de habitatrichtlijn.”
Het is evident dat de activiteiten van het bedrijf, zeker als zijnde een piekbelaster, bijdragen aan de stikstof overbelasting van Natura 2000-gebied de Veluwe, met als gevolg significante negatieve gevolgen voor de instandhoudingsdoelstelling van dit gebied.
De provincie Gelderland wordt verzocht de stikstofdepositie vanwege de vergunde activiteiten van het bedrijf op het overbelaste stikstofgevoelige Natura 2000-gebied ‘Veluwe’ terug te dringen. Gelderland dient conform het advies van het Adviescollege Remkes te zorgen voor een vermindering van de (huidige) ammoniakemissies/stikstofdeposities, dan wel een toename daarvan te voorkomen, zodat passend wordt bijgedragen aan de noodzakelijke daling van stikstofdeposities op de betrokken Natura 2000-gebieden binnen een afzienbare termijn.
In dat kader verzoeken de organisaties de provincie om van haar bevoegdheid gebruik te maken om de natuurvergunning van het bedrijf in te trekken.